Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

H 'Eνωση Απόδημων Σεβαστού Παραμυθιάς, πραγματοποίησε με επιτυχία, στ΄αλώνια του Σεβαστού, το τριήμερο των εκδηλώσεων ''4η Αλωνιάδα ''.






Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι τριήμερες εκδηλώσεις της 4ης ΑΛΩΝΙΑΔΑΣ, που πραγματοποιήθηκαν στ' Αλώνια του Σεβαστού το τριήμερο 9, 10 και 11 Αυγούστου και η οποία ήταν αφιερωμένη στη Μετανάστευση.

Για τα μικρά παιδιά οι εκδηλώσεις κράτησαν πέντε ημέρες και άνοιξαν την Τετάρτη 7 Αυγούστου, αφού μια ομάδα αποτελούμενη από 19 παιδιά 9-13 ετών από το Σεβαστό, επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας στο οποίο αρχαιολόγοι της ΛΒ' ΕΠΚΑ παρουσίασαν το πρόγραμμα «Χώμα, νερό, φωτιά: ένα ταξίδι στον κόσμο του πηλού». Την Πέμπτη ομάδα μικρών παιδιών από το χωριό αγωνίστηκε σε αγώνα ποδοσφαίρου 5Χ5 με ομάδα από την Ακαδημία Ποδοσφαίρου του Γιάννη Δημητρίου. Την Παρασκευή, ημέρα έναρξης των εκδηλώσεων, τα μικρά παιδιά απασχολήθηκαν σε πρόγραμμα ζωγραφικής.

Στο χώρο υπήρχε έκθεση παλαιών αντικειμένων από τον Θανάση Γιάγκα τον οποίο η Ένωση Απόδημων Σεβαστού τίμησε την τελευταία βραδιά για την προσπάθεια που κάνει να διατηρήσει ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του τόπου μέσω της μεγάλης συλλογής που διατηρεί με παλαιά αντικείμενα. Υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με μνήμες από την περίοδο της Μετανάστευσης και σε ξεχωριστό χώρο υπήρχε υλικό από τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας, συμμετοχή της ΛΒ' ΕΠΚΑ στην ΑΛΩΝΙΑΔΑ, και σε ξεχωριστό σημείο υπήρχε έκθεση βιβλίου. Ξεχωριστή θέση στο χώρο είχε η βλάχικη καλύβα στην είσοδο και η κρεβατίνα δίπλα από το αλώνι.

Ο πρόεδρος των αποδήμων του Σεβαστού καλωσόρισε τους επισκέπτες, τονίζοντας πως η μετανάστευση δημιούργησε άλλες προοπτικές στον τόπο μας και ότι το φαινόμενο συνεχίζεται αφού η σημερινή νεολαία αναγκάζεται να ακολουθήσει τα χνάρια των προγόνων της. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πάρεδρος του Σεβαστού Χρήστος Κάλλος και η Δήμαρχος Σουλίου κα Σταυρούλα Μπραϊμη Μπότση, που τόνισε πως εκδηλώσεις σαν την ΑΛΩΝΙΑΔΑ τις έχει ανάγκη ο τόπος για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας ξεκίνησαν με το παραδοσιακό ΑΛΩΝΙΣΜΑ.

Μετά το Αλώνισμα, προβλήθηκε ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ με μνήμες από την εποχή της μετανάστευσης, ένα ντοκιμαντέρ το οποίο σκηνοθέτησε ο Φώτης Πολυχρονόπουλος με κατοίκους του Σεβαστού. Αυτή η δουλειά έμελλε να είναι η τελευταία του σκηνοθέτη, τον οποίο θα τιμούσε η Ένωση Αποδήμων Σεβαστού για την προσφορά του στην περιοχή σε έργα του για τη μετανάστευση, αλλά αυτό δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί αφού μια ημέρα πριν την έναρξη των εκδηλώσεων έπαψε να είναι μεταξύ μας.

Στη συνέχεια η Ένωση Απόδημων Σεβαστού τίμησε τον Χρήστο Γεωργίου, αφού εξ' αιτίας ενός μικρού ατυχήματος στη διάρκεια της κατοχής ήταν ο μόνος από το χωριό που τη δεκαετία του '60 δεν έκανε καμία προσπάθεια να μεταναστεύσει, αλλά παρέμεινε στο χωριό και προσπάθησε με το παράδειγμα του να σπουδάσει, να σπρώξει όλη τη νεολαία της εποχής στο δρόμο των γραμμάτων, κάτι που τελικά από τα αποτελέσματα το κατάφερε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στη συνέχεια τα χορευτικά τμήματα του ΚΑΠΗ, του ΦΟΠ και των Πολιτιστικών Συλλόγων από το Καρβουνάρι, το Ζερβοχώρι, το Προδρόμι και το Παγκράτι με τους δασκάλους χορού και πολλούς χορευτές, χόρεψαν τραγούδια αφιερωμένα στη μετανάστευση σε σκοπούς του Γιώργου Μπέλλου.

Τη δεύτερη μέρα οι άσχημες καιρικές συνθήκες παρ' ολίγο να τινάξουν τις εκδηλώσεις στον αέρα και ο αγώνας δρόμου ακυρώθηκε. Όχι όμως και ο αγώνας Μπάσκετ μεταξύ ομάδας του Σεβαστού και επίλεκτης ομάδας από την Παραμυθιά. Η βραδιά έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο με τη συναυλία του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή Λάκη Χαλκιά, στον οποίο η Ένωση Απόδημων Σεβαστού έκανε ένα μικρό αφιέρωμα και τον τίμησε για την υπερ-πεντηκονταετή δισκογραφική του παρουσία. Πλακέτα απονεμήθηκε και στον Σταύρο Καψάλη που με το κλαρίνο του υπηρετεί την παραδοσιακή μουσική για πάνω από μισό αιώνα, αλλά και στον Λάμπρο Χαλκιά για την πάνω από 60 χρόνια προσφορά του στην Ελληνική Μουσική.

Την Κυριακή οι εκδηλώσεις άνοιξαν με τον αγώνα ποδηλάτου και συνεχίστηκαν με τον αγώνα ποδοσφαίρου παλαιμάχων μεταξύ επίλεκτης ομάδας του Σεβαστού και του ΠΑΣ Γιάννινα. Ξεχωριστή παρουσία, που λάμπρυνε τις φετινές εκδηλώσεις της ΑΛΩΝΙΑΔΑΣ, ήταν η συμμετοχή του Θοδωρή Ζαγοράκη, του μεγάλου αρχηγού της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου που στο Euro του 2004 κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

Στον αγώνα τιμήθηκε ο Εδουάρδο Κοντογεωργάκης σαν ένας από τους πιο πετυχημένους μετανάστες, αφού ήρθε στη χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του '70, έκανε μεγάλη καριέρα σαν ποδοσφαιριστής στην ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα και παρέμεινε δημιουργώντας στην Ήπειρο. Τιμήθηκε επίσης για την προσφορά του στον συνάνθρωπο ο γιατρός Βασίλης Σωτηρίου με καταγωγή από το Σεβαστό, ο πρόεδρος της ομάδας παλαιμάχων του ΠΑΣ Γιάννινα Θανάσης Χαρίσης και φυσικά ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

Στη συνέχεια γυναίκες του χωριού παρουσίασαν την παραδοσιακή γαστρονομία με πίτες που έκαναν με αγνά χωριάτικα υλικά και οι οποίες μετά μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους. Η θεατρική ομάδα «Θεάτρου Πορεία» του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΟΤΟΕ Πρέβεζας παρουσίασε δυο μονόπρακτα τα οποία καθήλωσαν το κοινό το οποίο παραβρέθηκε στον ανοικτό χώρο των εκδηλώσεων.

Οι εκδηλώσεις συνέχισαν με απονομή επαίνου σε όσους πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από την προηγούμενη ΑΛΩΝΙΑΔΑ μέχρι σήμερα και έχουν καταγωγή από το Σεβαστό, αλλά και σε όσους αποφοίτησαν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο ίδιο διάστημα. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλία του νεανικού σχήματος ΑΝΑΙΡΕΣΙΣ.

Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε για κάτι αυτήν την ΑΛΩΝΙΑΔΑ, ήταν η αθρόα συμμετοχή των εθελοντών, κυρίως των μικρών παιδιών και της νεολαίας του χωριού, κάτι το οποίο είναι παρακαταθήκη για το μέλλον.

Προσωπικά ευχαριστώ όλους όσους με την παρουσία τους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, είτε από την πλευρά των δημιουργών, είτε από την πλευρά των θεατών, αλλά κυρίως από την πλευρά των εθελοντών. Ξεχωριστές ευχαριστίες στους χορηγούς της 4ης ΑΛΩΝΙΑΔΑΣ, που σε αυτές τις δύσκολες εποχές μας στήριξαν και φυσικά προβάλλαμε τη χορηγία τους σε ειδική θέση στο χώρο των εκδηλώσεων, καθώς επίσης και στο χορηγό επικοινωνίας paramythia-online.gr που ήταν μαζί μας σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Υποσχόμαστε πως στην 5η ΑΛΩΝΙΑΔΑ που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 7, 8 και 9 Αυγούστου 2015, θα προσπαθήσουμε να είμαστε ακόμη καλύτεροι. Η επόμενη ΑΛΩΝΙΑΔΑ θα είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα που ενδιαφέρει μικρούς και μεγάλους, γυναίκες και άνδρες.

Για την Ένωση Απόδημων Σεβαστού

Ο πρόεδρος
Αλέκος Νίκας


Δεν υπάρχουν σχόλια: