Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Πρόστιμα... βαμπίρ κι όποιος αντέξει.


Aυξήσεις- φωτιά στα πρόστιμα και τους πρόσθετους φό­ρους για τη μη εμπρόθεσμη καταβολή φόρων, τη μη υπο­βολή, την ανακριβή υποβολή ή την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων προβλέπονται από το 2014 με τις διατάξεις του Κώ­δικα Φορολογικών Διαδικασιών που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή.

Από την 1η-1-2014, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα τον φόρο που οφείλει, Θα χρε­ώνεται επιπλέον με υπέρογκα ποσά προστίμων και τόκων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις θα υπερβαίνουν την αρχι­κή οφειλή!
Με άλλες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Δι­αδικασιών προβλέπεται η άμεση μείωση κατά 20% έως και 50% των προστίμων που επιβάλλονται για έκδοση ή λήψη εικονικών τιμολογίων, για μη έκδο­ση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων μεγάλης αξίας.
Ειδικότερα, για τις ταχύτατες διαδικασίες επιβο­λής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλε­τών του Δημοσίου η διαδικασία έχει ως εξής:
1.  Η φορολογική διοίκηση, όταν θεωρεί ότι επίκειται κίνδυνος να μην εισπραχθούν φόροι που έχουν καταλογιστεί, θα μπο­ρεί να διατάσσει κατασχέσεις - εξπρές για όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις απαιτήσεις των φορολογουμένων σε χέρια τρί­των, να λαμβάνει εναντίον τους ασφαλιστικά μέτρα για τη δια­σφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και να εγγράφει υπο­θήκες για φόρους και λοιπά δημόσια έσοδα, των οποίων επιδιώ­κει να διασφαλίσει την είσπραξη. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογι­κές αρχές της χώρας αποκτούν πλέον το δικαίωμα να δεσμεύουν και να κατάσχουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, εισόδημα ή έσοδο κάθε φορολογουμένου ακόμη κι αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία, για τον μισθό ή τη σύνταξή του.
Προβλέπεται ειδικότερα η δυνατότητα των φορολογικών αρ­χών να προχωρούν, χωρίς δικαστική απόφαση, στην επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης κινητών, ακι­νήτων, εμπράγματων δικαιωμάτων σε αυτά, απαι­τήσεων και γενικά όλων των περιουσιακών στοι­χείων του οφειλέτη του Δημοσίου, είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου. Οι διατάξεις για το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ τον μήνα παύουν να ισχύουν στις περιπτώσεις αυτές, καθώς η δυνατότητα κατασχέσεων που προβλέπεται με τη νέα αυτή διάταξη είναι απεριόριστη.
2.  Σε περίπτωση μη καταβολής των ποσών που αναφέρονται σε πράξη προσδιορισμού φόρου ή σε πράξη επιβολής τόκων ή προστίμων ή σε πράξη εκκαθάρισης του φόρου μετά την έκ­δοση οριστικής δικαστικής απόφασης, μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία πληρωμής, το αρμόδιο όργανο της φορολογικής ­οίκησης θα αποστέλλει στον φορολογούμενο ατομική ειδοποίη­ση καταβολής των οφειλών του που δεν έχουν καταβληθεί εντός των νόμιμων προθεσμιών πριν από τη διενέργεια οποιασδήπο­τε πράξης εκτέλεσης. Σε περίπτωση μη καταβολής των ποσών εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίη­σης, το αρμόδιο όργανο της φορολογικής διοίκησης μπορεί να προβεί στη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μετά την πά­ροδο της προθεσμίας των 30 ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: