Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

«Ανίατη ασθένεια» η ανεργία στην Ήπειρο.


Και με τη... βούλα αποδεικνύεται πλέον πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ήπειρο είναι σήμερα η ανεργία καθώς τη στιγμή που σε άλλες Περιφέρειες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η απασχόληση αυξάνεται, στην ευρύτερη περιοχή μας τα πράγματα παίρνουν έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο.

Ωστόσο, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που κατά πάσα πιθανότητα θα χαρακτηρίζει την Ήπειρο κάθε καλοκαίρι από εδώ και στο εξής έχει να κάνει και με το επίσημο πλέον γεγονός πως αυτό το χρονικό διάστημα που διανύουμε η απασχόληση αυξάνεται σε δύο νομούς και μειώνεται στους άλλους δύο. 
Ο λόγος για τους νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας οι οποίοι ως οι πλέον τουριστικοί στην Ήπειρο παρουσιάζουν θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων, τη στιγμή που το ισοζύγιο αυτό είναι αρνητικό στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας.

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εργασίας για το μήνα Ιούλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η Ήπειρος μαζί με την Αττική και τη Δυτική Μακεδονία είναι οι τρεις μοναδικές περιφέρειες της χώρας που τον προαναφερόμενο μήνα παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων, με τις νέες θέσεις εργασίας που προκύπτουν στον ιδιωτικό τομέα να είναι λιγότερες από αυτές που χάνονται.
Συγκεκριμένα στην Ήπειρο χάθηκαν τον Ιούλιο 194 θέσεις εργασίας, καθώς την ίδια ώρα που υπήρχαν 1897 αναγγελίες πρόσληψης, προέκυψαν και 2091 απώλειες θέσεων εργασίας, 586 εκ των οποίων αφορούσαν οικειοθελείς αποχωρήσεις, 451 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και 1054 ήταν οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επιμέρους στοιχεία, καθώς είναι εκ διαμέτρου αντίθετη η εικόνα που καταγράφεται στους τουριστικούς νομούς σε σχέση με αυτούς της ενδοχώρας.
Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία για την Ήπειρο, όπου στους νομούς Άρτας και Ιωαννίνων συνεχίζουν να χάνονται θέσεις εργασίας, ενώ αντίθετα στους νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων είναι θετικό.
Ειδικότερα, τον Ιούλιο υπάρχει θετικό ισοζύγιο κατά 246 θέσεις στην Πρέβεζα και 167 στη Θεσπρωτία, ενώ στο νομό Ιωαννίνων χάθηκαν 396 θέσεις εργασίας και στην Άρτα 211
.Από την αρχή του έτους στα Γιάννινα έχουν χαθεί 201 θέσεις εργασίας και στην Άρτα 442, ενώ στον αντίποδα δημιουργήθηκαν 844 επιπλέον θέσεις εργασίας στη Θεσπρωτία και 1447 στην Πρέβεζα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: