Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Βραβείο Unicef στον 17χρονο Πρεβεζάνο Χάρη Ιωάννου

Βραβείο Unicef στον 17χρονο Πρεβεζάνο Χάρη Ιωάννου


Μετά τη διεθνή διάκριση στον 24ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό νέων Επιστημόνων, ο μαθητής Χάρης Ιωάννου, που κατάγεται από την Πρέβεζα, βραβεύθηκε με ειδική διάκριση και από τη Unicef σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο μαθητής Χάρης Ιωάννου κατάφερε να κατασκευάσει ένα τεχνητό γάντι, που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία στα άνω άκρα.

iwannou xaris

Η ιδέα για την κατασκευή του γαντιού προέκυψε όταν ο Χάρης παρατήρησε τις κινητικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η γιαγιά του, η οποία δυσκολευόταν να κρατήσει ακόμα και τα πιο ελαφριά αντικείμενα καθημερινής χρήσης.Το βάρος του είναι μόλις 350 γραμμάρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς δυσκολία.

Η συσκευή απαρτίζεται από μια μεταλλική κατασκευή, με αισθητήρες πίεσης, που αντιλαμβάνονται πότε το άτομο που φοράει το γάντι πάει να κάνει μία κίνηση με το χέρι. Μέσα από ένα επεξεργαστικό σύστημα, που βρίσκεται πάνω στο γάντι, και με τη βοήθεια αλγορίθμων δίνεται εντολή σε κινητήρες να κινητοποιήσουν το χέρι.

Το γάντι μπορεί να προσδώσει δύναμη μέχρι 17 κιλά σε κάθε κλείδωση του χεριού και στόχος του Χάρη είναι να κάνει ορισμένες μετατροπές στο γάντι και στη συνέχεια, σε συνεργασία με κάποια εταιρεία, να προχωρήσει στην παραγωγή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χάρης Ιωάννου, ο οποίος ζει με την οικογένειά του στην Αθήνα , κατάγεται από το νομό μας , αφού ο πατέρας του Κώστας Ιωάννου (αδελφός του πρώην Νομάρχη Βασίλη Ιωάννου), κατάγεται από την Παναγιά του Δήμου Ζηρού .

Δεν υπάρχουν σχόλια: