Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Ηπειρωτική Ομοσπονδία Ωκεανίας: ''H παράδοση της πίτας στο μεγαλείο της''!!!


Στο ιστορικό μοναστήρι «Παναγία Τουραχάνι», που βρίσκεται απέναντι από τα Γιάννενα, θα διατεθούν τα έσοδα από την γιορτή της πίττας που οργάνωσε η Ηπειρωτική Ομοσπονδία Ωκεανίας την περασμένη Κυριακή στο Star International Receptions στο Preston.


Ως γνωστόν, η Ομοσπονδία που την αποτελούν η Πανηπειρωτική Ένωση Μελβούρνης και ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος «Η Δωδώνη», τιμά ετησίως την Ηπειρώτικη Πίτα με ειδική εκδήλωση και διαθέτει τα έσοδα σε κοινωφελείς οργανισμούς.

Ωστόσο, φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας στη γενέτειρα, θα σταλούν στο μοναστήρι, που σύμφωνα με τον κ. Ζώτο υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων, διαθέτει Ορφανοτροφείο, Γηριατρείο, Γηροκομείο και Οικοτροφείο απόρων κοριτσιών.
Δίκαια λοιπόν το χαμόγελο της ικανοποίησης ήταν έντονα ζωγραφισμένο στο πρόσωπο του προέδρου, κ. Χρήστου Ντόστα, και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Ο κ. Ντόστας καλωσόρισε τους παραβρεθέντες, τόνισε την διπλή σημασία της εκδήλωσης -διασκέδαση και βοήθεια και υποσχέθηκε ότι ο θεσμός της πίτας θα συνεχιστεί με στόχο τη διατήρηση των Ηπειρώτικων ηθών και εθίμων στους Αντίποδες και τη μεταλαμπάδευσή τους στις νεότερες γενιές.
Τη γενική πρόξενο εκπροσώπησε ο κ. Ηλίας Τσιόνης, ο οποίος διάβασε και μήνυμα της κ. Λιανίδου.
Εκεί και ο χοροδιδάσκαλος, κ. Δημήτρης Τσίτος, με τους μικρούς και μεγάλους χορευτές, με παραδοσιακές στολές που παρουσίασαν ηπειρώτικους χορούς. 
Εκεί και ο κ. Βάρνας με τους άλλους οργανοπαίχτες που χειροκροτήθηκαν σε πολυφωνικά τραγούδια.
Τέλος οι 540 συμπάροικοι που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα δεξιώσεων, δοκίμασαν τις νοστιμότατες πίτες που ετοίμασαν οι πανάξιες Ηπειρώτισσες.
Πολλές οι συνταγές που βγήκαν από τα συρτάρια και μεγάλο το ενδιαφέρον σε όλους εμάς να μάθουμε τα μυστικά τους.
«Εκεί που πρέπει να προσέξουμε είναι το φύλλο να είναι μαλακό και τα υλικά φρέσκα, λέει η κ. Όλγα Βελλή, από τις «παλιές» του Γυναικείου Τμήματος της Πανηπειρωτικής Ένωσης.
«Ξέρετε στα χωριά μας, η πίτα ήταν το πρώτο φαγητό. Τόσο για να φιλέψουμε τους ξένους όσο και για τις ανάγκες της οικογένειάς μας» προσθέτει.

Για τις Κυριακάτικες πίτες εργάστηκαν πολλές κυρίες. Η προετοιμασία έγινε την Παρασκευή, το άνοιγμα και το φούρνισμα το Σάββατο και την Κυριακή φρεσκότατες και τραγανιστές σερβιρίστηκαν σε όλους εμάς.

Το ηπειρώτικο και λαϊκό μουσικό πρόγραμμα επιμελήθηκε ο DJ Aλέκος.

www.epirusgate.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: