Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Υπάρχει ταβάνι στην ανεργία;


Συνήθως η ερώτηση είναι ανάποδη. Υπάρχει πάτος στα ακίνητα, τις τιμές, τις πωλήσεις και ούτω καθ' εξής. Όταν πρόκειται όμως για την ανεργία και την πορεία που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα, η ερώτηση που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο υπάρχει ταβάνι. Και η ανησυχία εντείνεται όταν μήνα με το μήνα ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται, τα κρατικά ταμεία αδειάζουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο σε κάποιο στάδιο να μην υπάρχουν λεφτά να καταβληθούν ως επίδομα, ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον μόνο αισιόδοξες δεν είναι.


Αύξηση 7.805 σ' ένα χρόνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Οκτωβρίου 2012, έφτασε τα 34.752 πρόσωπα. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις που δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Οκτώβριο 2012 αυξήθηκε στα 39.510 πρόσωπα σε σύγκριση με 38.375 τον προηγούμενο μήνα. 

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2011, σημειώθηκε αύξηση 7.805 προσώπων ή 29,0% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των κατασκευών (αύξηση 1.774 ανέργων), του εμπορίου (αύξηση 1.692), της μεταποίησης (αύξηση 900), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (αύξηση 704), της δημόσιας διοίκησης (αύξηση 690), καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 446 ανέργων.

Μεταφορά ?50 εκ. για ανεργιακό
Τα πιο πάνω, αναπόφευκτα αυξάνουν τα ποσά που διατίθενται από το Κράτος υπό τη μορφή ανεργιακού επιδόματος. Εξού και συζητήθηκε προ ημερών στη Βουλή, θέμα για μεταφορά χρημάτων στα σχετικά ταμεία . Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας συζήτησε προ ημερών κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά ποσού 50 εκατομμυρίων ευρώ από το λογαριασμό συμπληρωματικών συντάξεων προς το λογαριασμό παροχών ανεργίας, για κάλυψη αναμενόμενου για το 2012 ελλείμματος μεταξύ 37,4 και 43,2 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναφερόμενος στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τροποποίηση των νόμων περί κοινωνικών ασφαλίσεων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, ανέφερε ότι το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημέρωσε τη Βουλή για τη σημαντική αύξηση της ανεργίας κατά την περίοδο 2009 - 2011, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της δαπάνης για τα επιδόματα ανεργίας. «Το αποθεματικό του λογαριασμού επιδόματος ανεργίας, υπολογίζεται ότι, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει χρεωστικό υπόλοιπο, το οποίο θα είναι μεταξύ 37,4 και 43,2 εκατομμυρίων ευρώ. Λαμβάνοντας υπ` όψη ότι ο λογαριασμός θα έχει χρεωστικό υπόλοιπο, αποφασίσθηκε η μεταφορά ενός ποσού 50 εκατομμυρίων ευρώ για κάλυψη των αναγκών του Ταμείου Ανεργίας από το λογαριασμό συμπληρωματικών συντάξεων». Όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, πρόκειται για μια πρακτική, η οποία ακολουθήθηκε και σε προηγούμενα έτη.

?100 εκ. οι ανάγκες για φέτος
Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας του και με τους οικονομικούς πόρους που διαθέτει, έχει τη δυνατότητα να καλύπτει όλες τις υφιστάμενες ανάγκες χορήγησης ανεργιακού επιδόματος, παρά τα αυξημένα επίπεδα στα οποία έχει φθάσει η ανεργία στην Κύπρο, δήλωσε από την πλευρά της, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Κληθείσα να σχολιάσει τη μεταφορά ποσού 50 εκατομμυρίων ευρώ για κάλυψη ελλείμματος στο Λογαριασμό Παροχών Ανεργίας, η κ. Χαραλάμπους δήλωσε ότι αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Όπως ανέφερε, «αυτό είχε συμβεί και στο παρελθόν πριν 4 - 5 χρόνια και αυτή είναι μια διαδικασία που ακολουθείται για το Ταμείο Ανεργίας το οποίο είναι υποδιαίρεση του Γενικού Ταμείου και όταν τα λεφτά τα οποία πηγαίνουν στο Ταμείο δεν επαρκούν για να καλύπτονται οι ανάγκες, τότε το θέμα παραπέμπεται με εισήγηση της Κυβέρνησης στη Βουλή, για να μεταφερθεί το ποσόν από άλλο λογαριασμό του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο λογαριασμό εκείνον, για να καλύψει τις ανάγκες». «Υπολογίζουμε», συνέχισε η κ. Χαραλάμπους, «ότι φέτος το ανεργιακό επίδομα θα πλησιάσει, συνολικώς, τα 100 εκατομμύρια ευρώ, οπόταν αυτή είναι μια διαδικασία που έπρεπε να γίνει για να έχει ο ειδικός Λογαριασμός του Ταμείου Ανεργίας τα ποσά που χρειάζεται».



Προβλέψεις Κομισιόν για 14%

Όσον αφορά στο μέλλον, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την αγορά εργασίας, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Τονίζεται χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το 2012 και τα επόμενα έτη, αντανακλώντας έτσι την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. «Οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε τομείς όπως οι κατασκευές και το εμπόριο. Το ποσοστό ανεργίας θα σημειώνει ανοδική τάση, και θα αυξηθεί από 7,9% το 2011 σε 12,1% το 2012, και είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω το 2013 φθάνοντας κοντά στο 14% το 2014», υπογραμμίζει η Κομισιόν. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, λόγω των δυσμενών συνθηκών στην αγορά εργασίας και τις επιπτώσεις από τη δημοσιονομική εξυγίανση, οι αυξήσεις στους μισθούς αναμένεται να έχουν αρνητική τάση. Ειδικότερα, το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2014 θα επηρεάσει τους μισθούς στην οικονομία στο σύνολό της.



ΕΛΛΑΔΑ

Στο 25,4% η ανεργία τον Αύγουστο
Διαρκή αύξηση καταγράφεται στο ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και συμπυκνώνοντας έτσι -με τον πλέον γλαφυρό και τραγικό τρόπο- τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της βαθιάς ύφεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στη δημοσιότητα, ούτε η παραδοσιακά καλύτερη -για τα επίπεδα απασχόλησης- τουριστική περίοδος του καλοκαιριού κατάφερε να ανακόψει τον «καλπασμό» της ανεργίας.
Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο το ποσοστό της ανεργίας έφτασε το 25,4% έναντι 24,8% τον Ιούλιο και 18,4% τον Αύγουστο του 2011. Οι άνεργοι τον Αύγουστο άγγιξαν το 1.267.595, οι απασχολούμενοι τα 3.726.663, και ο συνολικά μη ενεργός οικονομικά πληθυσμός τα 3.375.297.
Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2011, ο αριθμός των απασχολούμενων φέτος τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 327.658 άτομα και σε σύγκριση με έναν μόνο μήνα νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2012, μειώθηκε κατά 36.597 άτομα.

Παράλληλα, φέτος τον Αύγουστο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 351.666 άτομα σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2011 (καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 38,4%) και κατά 23.442 άτομα σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2012 (αύξηση της τάξης του 1,9%).
Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας σταθερά στην πρώτη θέση των ποσοστών ανεργίας παραμένει η περιφέρεια Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, όπου φέτος τον Αύγουστο η ανεργία κατέγραψε ποσοστό 28,5%, σε σύγκριση με 19,4% πέρυσι τον Αύγουστο.
Ακολουθούν, η περιφέρεια Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας με ποσοστό ανεργίας 26,4% έναντι 18,8% πριν από ένα χρόνο, η περιφέρεια της Αττικής, όπου κατοικούν και τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας, και η οποία καταγράφει ποσοστό ανεργίας 25,9% φέτος τον Αύγουστο σε σύγκριση με 18,5% πέρυσι την ίδια εποχή, η περιφέρεια Μακεδονίας- Θράκης με 25,8% έναντι 20% πέρυσι, η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι με 23,3% έναντι 16,5%, η περιφέρεια Αιγαίου με 20% έναντι 17,3% και η περιφέρεια Κρήτης με 19,6% έναντι 19,5%.

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: