Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Γιάννης Στουρνάρας. Κινδυνολογεί και δοκιμάζει την κοινή λογική.

Κινδυνολογεί και δοκιμάζει την κοινή λογική

 Μιλάει για χρεοκοπία, δηλώνει ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος και διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για το τελευταίο πακέτο επώδυνων μέτρων 

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε άτακτη χρεοκοπία, σε απρόβλεπτα δεινά και εκτός ευρωζώνης. Κάποιοι λένε πως αυτό είναι εκβιασμός, αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2013 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Μάλιστα ο γνωστός για τις λανθασμένες προβλέψεις του στο θέμα της σφοδρής οικονομικής κρίσης Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιλαμβάνει «την τελευταία δέσμη επώδυνων μέτρων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση», ενώ παρατήρησε ότι «κάναμε πολλά, σηκώσαμε πολλά βάρη και μείναμε όρθιοι. Γι' αυτό είναι άδικο και παράλογο να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, τώρα που οι συνθήκες αλλάζουν».

Αυτές οι διαβεβαιώσεις είναι που προκαλούν τρόμο στον ελληνικό λαό, όταν στην Ευρώπη και στη Γερμανία αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μελλοντικό πακέτο νέας βοήθειας και για δεσμευμένος λογαριασμό από τη Γερμανία, αλλά και όταν αναλυτές προειδοποιούν ότι η χρεοκοπία είναι δεδομένη, ανεξάρτητα από την υλοποίηση του προγράμματος και το μοναδικό που περιμένουν να μάθουν είναι ο χρόνος αυτής της εξέλιξης.

Για το πόσο μπορεί κανείς να βασίζεται στις προβλέψεις, εκτιμήσεις και διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών, ιδιαίτερα διαφωτιστικό είναι ένα παλαιότερο ρεπορτάζ ΕΔΩ.

Πέραν αυτών ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «ψάξαμε επισταμένως, αλλά δεν βρήκαμε καμία εναλλακτική λύση. Κανείς δεν μπόρεσε να μας πει κάτι διαφορετικό. Κι αν είπε, αυτό οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ» και πρόσθεσε ότι «Πολλοί λιποψυχούν ότι δεν θα τα καταφέρουμε, πολλοί μπορεί να το επιδιώκουν κιόλας. Η κυβέρνηση όμως θα επιτελέσει το έργο της (…) Είμαι βέβαιος πως όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: