Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Ομιλία του Μιχ. Χαραλαμπίδη, στην Άρτα, στην εκδήλωση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.


«Πόλις και ύπαιθρος» ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη στην εκδήλωση που διοργάνωσε το νομαρχιακό τμήμα Άρτας της Επαγγελματικής-Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.) την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012, στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ. 

Η Ένωση Τεχνολόγων Μηχανικών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ξεκινάει έναν κύκλο συζητήσεων με θέματα που αφορούν όχι μόνο τον κλάδο, αλλά έχουν και ένα ευρύτερο περιεχόμενο, δήλωσε ο γραμματέας της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Άρτας κ. Κώστας Βήχας. 

Στο πλαίσιο αυτό εκλήθη ο κ. Χαραλαμπίδης ο οποίος είναι πολιτικός, κοινωνιολόγος και συγγραφέας για να αναπτύξει το θέμα «Πόλις και ύπαιθρος». 

Η επιλογή στο πρόσωπο του κ. Χαραλαμπίδη έγινε και λόγω μιας παλαιότερης δήλωσής του, που αποδείχτηκε προφητική για τη θέση που βρίσκεται σήμερα η χώρα ανέφερε ο κ. Βήχας. 
Ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης, με έναν "προφητικό" λόγο το 1996, στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, πρόβλεψε την Ελλάδα του 2010, λέγοντας εκτός πολλών άλλων, ότι θα είναι οι ξένοι δανειστές που θ' αποφασίζουν πώς και από ποιον θα κυβερνάται η χώρα.

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε και βίντεο με το σχετικό απόσπασμα.
Η ομιλία του κ. Χαραλαμπίδη είχε αναπτυξιακό, οικονομικό και πολιτικό περιεχόμενο.
Απευθύνονταν κυρίως στους τεχνολόγους μηχανικούς αλλά και στο ευρύτερο κοινό της Άρτας, δίνοντας το ερέθισμα για προβληματισμό σε πολλά ζητήματα τα οποία συνδέονται με τη χωροταξία, την πολιτική και κυβερνητική παιδεία. 
Θέματα για τα οποία ο κ. Χαραλαμπίδης μιλάει και στα βιβλία του. «Η γνώμη μου είναι πως όλο το σύστημα Ελλάδα, και το θεσμικό αλλά και πιο κάτω, χρειάζεται επιμόρφωση» είπε ο ομιλητής. «Ιδιαίτερα αν δει κανείς την «επίσημη»Ελλάδα, δηλαδή τη θεσμική Ελλάδα, τις συμπολιτεύσεις και τις αντιπολιτεύσεις νομίζω είναι πολύ ορατό ότι είναι ένας κόσμος με μεγάλη ανεπάρκεια διανοητική. Νομίζω υπάρχει μία συσσώρευση αναλφάβητων ανθρώπων ακόμη και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και πολύ περισσότερο στους θεσμούς. Το κύριο χαρακτηριστικό του πολιτικού κόσμου της χώρας, και γι' αυτό όλα τα κακά συμπολιτευόμενου και αντιπολιτευόμενου, είναι ο αναλφαβητισμός του. Αυτό είναι μια απλή παρατήρηση οποιουδήποτε ειδικού επιστήμονα που ειδικά έχει επικεντρώσει σε σχολές πολιτικών και κοινωνικών επιστημών και είναι πολύ ορατό. Ακόμη και ο δημοσιογραφικός κόσμος νομίζω μπορεί να το εντοπίσει με πολλές εικόνες. Γι΄αυτό θεωρώ πολύ σπουδαία τη συζήτηση που ανοίγετε εδώ σήμερα. Δημιουργήστε μία Ακαδημία της Άρτας. Λύκειο της Άρτας; Φροντιστήριο της Άρτας;».

Νέο (στην πολιτική) είναι οι ιδέες που συγκρούστηκαν, πάλεψαν και οι άνθρωποι που τους δικαίωσε η ιστορία τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μιχ. Χαραλαμπίδης, για να έρθει στη σημερινή κατάσταση, τονίζοντας την ανάγκη ξεκινήματος ενός νέου κύκλου επαναοικοδόμησης της χώρας με νέες ιδέες και νέες προσεγγίσεις.
«Σήμερα που είναι μια περίοδος ιστορική η χώρα βγαίνει μέσα από μια πολυτραυματική εμπειρία. Τώρα δεν μας βομβαρδίσανε όπως μας είχαν βομβαρδίσει Γερμανοί, Ιταλοί, Άγγλοι μετά, Αμερικανοί κτλ. Τώρα είναι άλλου τύπου ο βομβαρδισμός και έχουμε ερείπια. Ερείπια κοινωνικά, πολιτικά και κυρίως ηθικά. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα ηθικά ερείπια της χώρας. Έτσι λοιπόν όλη η πρόκληση είναι να βρούμε τις δυνάμεις, να βρούμε τις ενέργειες, τους οραματισμούς, τους στόχους, τις ιδέες για ν' αρχίσουμε ένα νέο κύκλο επαναοικοδόμησης της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε νέο πολιτικό προσωπικό. Χρειάζονται πολίτες, χρειάζεται λαός γιατί πια μπήκε σε κρίση η έννοια του λαού. Κυρίως όμως χρειάζονται νέες ιδέες και μια νέα παιδεία». 
Αυτός ο νέος κύκλος - πρόσθεσε - θέλει ένα νέο συνασπισμό υποκειμένων. Ένα νέο κοινωνικό, πολιτικό και μορφωτικό συνασπισμό.Ο κ. Χαραλαμπίδης ανέλυσε τις απόψεις του για την αρχιτεκτονική, το τοπίο, τις πόλεις και την ύπαιθρο. Ιδιαίτερα στάθηκε στο ζήτημα της δομής και της επέκτασης των πόλεων, τονίζοντας ότι η κυριαρχία της οικονομικής λογικής και του οικονομικού στοιχείου επί του αρχαιολογικού, κατέστρεψε τον ιστορικό πυρήνα πολλών πόλεων όπως και της Άρτας και γι' αυτό υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες. «Φτάσαμε εδώ γιατί επικράτησαν ορισμένες φανατικές ταλιμπανικού τύπου αντιλήψεις που κατέστρεψαν μια χώρα και ένα ιερό τοπίο όπως αυτό της Ηπείρου αλλά και της Ελλάδας» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: