Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Άντρο παρανόμων η Ήπειρος; Οι αστυνομικοί, παρά τις δυσκολίες, υπερβάλλουν εαυτούς καθημερινά.Διακινήσεις ναρκωτικών, λαθρομεταναστών, κλοπές, διαρρήξεις, χαρτοπαιξία κ.α. στην περιοχή μας σε μόλις δυο ημέρες. Και οι πολίτες να λάβουν μέτρα για την ασφάλειά τους.


Σε άντρο παρανόμων έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα η Ήπειρος, αφού τα περιστατικά είναι καθημερινά και περιλαμβάνουν όλη τη. γκάμα της εγκληματικότητας. 

Διακινήσεις ναρκωτικών, λαθρομεταναστών, συλλήψεις για κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες, τζόγο κ.α. δίνουν και παίρνουν (χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγιναν το τελευταίο διήμερο που δημοσιεύονται στη συνέχεια), με τους αστυνομικούς να υπερβάλλουν συνεχώς εαυτούς και να δείχνουν πραγματικό επαγγελματισμό. 
Και αυτό την ώρα που, ως γνωστόν, διακινδυνεύουν τη ζωή τους για λίγες εκατοντάδες ευρώ, αφού τα απανωτά μέτρα της Πολιτείας έχουν μειώσει κατά πολύ τους μισθούς τους, αλλά και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΛ.ΑΣ., αφού δεν έχουν χρήματα, ούτε τα περιπολικά να συντηρήσουν! Άλλωστε, είναι γνωστά τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει, τα οποία έχουν ενταθεί μετά την φυγή αστυνομικών για τον Έβρο. 

Το ξεπέρασαν. 
Παρά τις εξαιρετικές προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ. σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως στην πάταξη της μάστιγας των ναρκωτικών (πάνω από 8 τόνοι αλβανικού χασίς έχουν κατασχεθεί από την αρχή του έτους), τα απανωτά κρούσματα εγκληματικότητας ουσιαστικά, όχι μόνο έχουν καταστήσει τα Γιάννινα. Σικάγο, αλλά σαφέστατα η πόλη της Ηπείρου κοντεύει να ξεπεράσει, συγκριτικά με τον πληθυσμό της και αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών! 
Μέσα σε λίγο καιρό, έχουν σημειωθεί στυγερά εγκλήματα (πχ αυτό της Καίτης Δούβλη στα Γιάννινα), απαγωγές (της κόρης του πρ. δημάρχου Ιωαννίνων Νίκου Γκόντα), καθώς και διακινήσεις τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών, όπως και εκατοντάδων λαθρομεταναστών. 
Πρόκειται για συνεχείς περιπτώσεις που δείχνουν, ότι, είτε στις πόλεις, είτε στην ύπαιθρο, οι παράνομοι έχουν αυξηθεί ανησυχητικά και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων έχει δυστυχώς κλονιστεί. Όπως χαρακτηριστικά τόνιζε χθες συμπολίτης, «πλέον φεύγεις από το σπίτι και εύχεσαι, όταν ξαναγυρίσεις να τα βρεις όλα στη θέση τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το αυτοκίνητο.». 

Τα περιστατικά. 
Για να αντιληφθεί κανείς το πλήθος των περιστατικών, τα οποία συμβαίνουν γύρω μας, πολλά και έξω από την πόρτα μας (!) και τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί καθημερινά, αρκεί να αναφερθεί ότι μόλις μέσα σε δυο ημέρες (χθες και προχθές), το Αστυνομικό Δελτίο περιελάμβανε κάθε είδους παρανομία, από ναρκωτικά μέχρι και συλλήψεις για χρέη στο Δημόσιο. 
. Στη Βρυσέλλα Θεσπρωτίας, εντοπίστηκαν ανάμεσα σε θάμνους και χόρτα τέσσερις ταξιδιωτικοί σάκοι, που περιείχαν 125 κιλά χασίς. Τα ναρκωτικά ήταν κατανεμημένα σε 109 δέματα. Από τις έρευνες που έγιναν, προέκυψε ότι το χασίς είχαν κρύψει πέντε Αλβανοί από 21 έως και 38 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν. 
. Στην Πρέβεζα, συνελήφθη ένας 41χρονος Έλληνας γιατί βρέθηκαν στο σπίτι του 365 γραμμάτια χασίς, μέσα σε νάιλον συσκευασία. 
. Στην Άρτα τρεις Πακιστανοί έπεσαν στα δίχτυα των αρχών γιατί κατείχαν 107 γραμμάρια χασίς μέσα σε σπιρτόκουτα! Δυο εξ αυτών, όπως διαπιστώθηκε είναι λαθρομετανάστες. 
. Στο Σκεπαστό Πάργας, συνελήφθη 41χρονος Έλληνας, γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 365 γραμμάρια χασίς.

Οι κλοπές.
. Στα Γιάννινα συνελήφθη ένας 65χρονος Αλβανός για κλοπές. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 65χρονος είχε διαρρήξει Ι.Χ, το οποίο ήταν σταθμευμένο στην οδό Μακρυγιάννη και είχε αφαιρέσει από το εσωτερικό του μια αρμάθα με κλειδιά. Στην κατοχή του δράστη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία (ένα γαλλικό κλειδί και ένα κατσαβίδι). Ο 65χρονος έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για παρόμοια αδικήματα, ενώ του έχει επιβληθεί και το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
. Στην Πρέβεζα, σχηματίσθηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας σε βάρος 32χρονης ημεδαπής, για κλοπή από σπίτι στην πόλη της Πρέβεζας. Η 32χρονη, στις αρχές του προηγούμενου μήνα, εισήλθε από ανασφάλιστη μπαλκονόπορτα σε σπίτι, 78χρονου ημεδαπού και αφαίρεσε από το πορτοφόλι του το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ.

Άλλα περιστατικά.
. Στην Ηγουμενίτσα συνελήφθη ένας 27χρονος Σύριος λαθρομετανάστης. Εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου, κατά τον οποίο επέδειξε γνήσια ταυτότητα και διαβατήριο Ελληνικών Αρχών, που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να ταξιδέψει παράνομα στην Ιταλία. 
. Στην Ηγουμενίτσα, επίσης, συνελήφθησαν 6 Έλληνες (ηλικίας από 26 έως 58 ετών) που έπαιζαν πόκερ με χρήματα, ενώ αναζητείται ο 51χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος. Κατά τη διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 τραπέζια με τσόχα, 531 μάρκες διαφόρων χρωμάτων και αξίας, για τη διενέργεια τυχερών παιγνίων, μία τράπουλα και το χρηματικό ποσό των -780- ευρώ. 
. Στην Πρέβεζα, τέλος, συνελήφθη 43χρονος Έλληνας, επειδή χρωστά στο 468.152,90 ευρώ. 

Οι πολίτες.
Εκτός από την Πολιτεία, που πρέπει άμεσα να επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, ενισχύοντας την Αστυνομία, ειδικά σε ακριτικές περιοχές, όπως η Ήπειρος (αφού έχει τεράστια ευθύνη για το ότι άφησε ανοχύρωτη την Ήπειρο μπροστά στην ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας), πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να λάβουν τα μέτρα τους μπροστά σε αυτό το οξυμένο φαινόμενο. 
Για να αποφύγουν, λοιπόν, τα. χειρότερα, καλό θα είναι να μην κυκλοφορούν άσκοπα, νυχτερινές ώρες σε ερημικές περιοχές, αφού συνήθως εκεί γίνονται οι περισσότερες απόπειρες κλοπών, βιασμών κ.α., να μην προκαλούν με επίδειξη ρούχων ή άλλων αξεσουάρ, ενώ άκρως απαραίτητο είναι να κλειδώνουν το σπίτι ή το αυτοκίνητό τους, όταν φεύγουν, αφού οι λογής -λογής παράνομοι δεν διστάζουν, όπως έχουν αποδείξει, ακόμη και να σκοτώσουν για να πάρουν έστω λίγα ευρώ. Και όλα αυτά, στην μέχρι πρότινος «ήσυχη» Ήπειρο!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: