Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

«Η Απελευθέρωση της Μακεδονίας και οι Σαρακατσάνοι» Εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Εξέπληξε ευχάριστα η δυναμική της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την Κυριακή 11/11/2012 από την Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων με θέμα: «Τον ρόλο των Σαρακατσαναίων στην απελευθέρωση της Μακεδονίας». 


Σε χρονική περίοδο κατά την οποία σημειώνονται εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις στην χώρα, οι Σαρακατσάνοι αλλά και οι φίλοι αυτών, όχι μόνο δεν αδιαφόρησαν για τα κοινά των ανθρώπων της ρίζας τους, αλλά παρευρέθησαν και τίμησαν τον ρόλο των προγόνων τους στην ελευθερία του έθνους. Ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε κάθε προσδοκούμενο, με έντονη την παρουσία των νέων που κατέκλισε την αίθουσα. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της «Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης», του «Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης», της «Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» και της «Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης». Το αφιέρωμα ξεκίνησε με τον Εκκλησιασμό και την Αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά πρωτοστατούντος του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θες/νίκης κ.κ. Άνθιμου αλλά και χορευτικών τμημάτων .




Το κοινό καλωσόρισε με την ομιλία του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Μουτσιάνας Γεώργιος ο οποίος υπερτόνισε τους αγώνες των Σαρακατσαναίων για μια ζωή ελεύθερη γεμάτη αξίες και ιδανικά κοινά για όλους τους συνέλληνες.. Ακολούθησε η παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων που συμμετείχαν στην αίθουσα τελετών. 

Στην συνέχεια ακούστηκε το τραγούδι -αφιέρωμα στον ήρωα Παύλο Μελά με τίτλο «Κορίτσια από την Καστοριά». Τόσο ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δημήτριος Γαρούφας, όσο και ο κ. Ιωάννης Κουτσοκώστας με την ιδιότητα του ιστοριοδίφη ανέλαβαν να πληροφορήσουν το κοινό με εμπεριστατωμένα στοιχεία για τον ρόλο των Σαρακατσαναίων στον Μακεδονικό Αγώνα και την σχέση των Σαρακατσάνων με την Θες/νίκη. 




Οι θεατές ενημερώθηκαν για την δράση του Σαρακατσάνου Μακεδονομάχου Κώστα Γαρέφη μέσα από το ομώνυμο τραγούδι και το θεατρικό δρώμενο- αφιέρωμα, στον θάνατο του καπετάνιου Γαρέφη στο τσελιγκάτο των Καραφυλλέων στο Καϊμάκτσαλαν, το οποίο εντυπωσίασε και συγκίνησε, σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Αναστασίου Πανταζή, ενώ όλοι οι νέοι που συμμετείχαν ήταν ερασιτέχνες μέλη των σαρακατσάνικων συλλόγων.. 



Η εκδήλωση έκλεισε με την συναυλία σαρακατσάνικου τραγουδιού καθώς επίσης και χορούς από χορευτικά τμήματα των Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Συγκινητική ήταν η εθελοντική συμμετοχή των τραγουδιστών και των χορευτικών συλλόγων οι οποίοι ανταποκρίθηκαν φιλότιμα στο κάλεσμα της Διοίκησης της Ομοσπονδίας. 


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κύριοι: Κωνσταντίνος Μπαλέστραβος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας, Στράτος Σιμοπουλος , Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίων Έργων, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Ψωμιάδης (περιφερειάρχης), Απόστολος Τζιτζικώστας , (αντιπεριφερειάρχης). 

Με το πέρας του αφιερώματος έγινε σε όλους κατανοητό ότι οι Σαρακατσάνοι, με τις τελετές και τις γιορτές τους , αναβαπτίζονται διαρκώς , μαθαίνουν να μην λυγίζουν και να μετρούν τα δύσκολα συγκρίνοντας τα με αυτά που πέρασαν οι προγονοί τους . 

www.aetostz.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: