Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Σε περιβαλλοντικό έγκλημα ανεξέλεγκτων διαστάσεων τείνει να μετατραπεί η παράνομη υλοτομία και στην περιοχή της Πρέβεζας.


Σε περιβαλλοντικό έγκλημα ανεξέλεγκτων διαστάσεων τείνει να μετατραπεί η παράνομη υλοτομία και στην περιοχή της Πρέβεζας.
Η μεγάλη ζήτηση για ξύλα , λόγω της απαγορευτικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. έχει φέρει τις αρμόδιες αρχές μπροστά σε ένα αναπάντεχο πρόβλημα το οποίο δεν μπορούν με το περιορισμένο προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν να ελέγξουν.
Οι πληροφορίες που φτάνουν από κάθε γωνιά του Νομού λένε ότι «αποψιλώνονται» εκατοντάδες στρέμματα κάθε είδους δέντρων , ακόμη και ελαιόδεντρα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ή να πουληθούν για καυσόξυλα.
Στην πιο «επικίνδυνη ζώνη» βρίσκονται οι εκτάσεις εκείνες των οποίων οι ιδιοκτήτες λείπουν και δεν έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν καθημερινά τα δέντρα τους.
Οι υπάλληλοι της Δασικής Υπηρεσίας δουλεύουν νυχθημερόν για να ελέγξουν το πρόβλημα-το οποίο ο διευθυντής κ.Δάλλαρος είχε προβλέψει από νωρίς- ωστόσο είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο συνεργεία να βρίσκονται όλο το 24ωρο σε κάθε γωνιά του Νομού.
Την ίδια στιγμή τις δικές της προτάσεις για την προστασία των δασών και ελέγχου της παράνομης υλοτομίας κατέθεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Κοινοτήτων Ελλάδος. 
Μεταξύ αυτών είναι η μετακίνηση δασικών υπαλλήλων σε θέσεις εποπτείας δασικών χώρων και η ενίσχυση με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό των δασικών περιοχών, όπου εμφανίζεται με έξαρση το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας.
Προκειμένου να ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό οι παθούσες δασικές περιοχές και ιδίως οι είσοδοι των δασικών περιοχών, η ΚΕΔΕ προτείνει αξιοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, εθελοντικών ομάδων, κυνηγετικών συλλόγων κ.α.
Επίσης, προτείνει τη διάθεση κλιμακίων της Πυροσβεστικής για επιτήρηση των περιοχών με αντίστοιχο σχεδιασμό και υποδομή που χρησιμοποιείται κατά τους θερινούς μήνες για την πυροπροστασία.

www.epirusgate.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: