Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για το νέο τους Πρόεδρο, σήμερα Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012.


Η «έκπληξη του Οκτωβρίου», όπως θεώρησαν αρκετοί την καταιγίδα Σάντι, φαίνεται ότι σε ορισμένες πολιτείες έδωσε περισσότερη ώθηση στον πρόεδρο Ομπάμα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ηγετικές ικανότητές του, με αποτέλεσμα να αρχίσει και πάλι να αποκτά νέα δυναμική η υποψηφιότητά του, κερδίζοντας μάλιστα επαίνους από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι (κατά την περιοδεία τους στις πληγείσες περιοχές από την καταιγίδα), αλλά και την υποστήριξη του ανεξάρτητου (προερχόμενου όμως από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα) δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Την ίδια στιγμή, οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και αρκετοί αναλυτές προβάλλουν την άποψη ότι ο Ρόμνεϊ δεν έχει σταθερές θέσεις σε πολλά ζητήματα.

Τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο στην προεκλογική περίοδο ήταν: οικονομία (θέσεις εργασίας), υγεία, παιδεία, μετανάστευση, ασφάλεια, δικαιώματα γυναικών-ομοφυλοφίλων, ενώ μετά την καταιγίδα Σάντι επανήλθε στις συζητήσεις των Αμερικανών και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής βασικά συζητήθηκαν στη μία από τις τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, όπου οι δυο υποψήφιοι έδωσαν έμφαση στη Μέση Ανατολή (Ισραήλ, Συρία, Ιράν, Λιβύη) και με τον πρόεδρο Ομπάμα να προβάλλει τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ, την προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.


Στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης αργά το βράδυ της Δευτέρα, ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τους οπαδούς του να βεβαιωθούν ότι συγγενείς και φίλοι τους θα ψηφίσουν στις εκλογές της Τρίτης. «Είναι υπόθεση δική μας, των πολιτών. Έτσι πρέπει να είναι η δημοκρατία μας», τόνισε ο Οπάμα με βραχνή από τις συνεχείς ομιλίες φωνή.

Στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία πριν από τέσσερα χρόνια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και στη συνέχεια τις προεδρικές εκλογές.

«Όταν οι κυνικοί έλεγαν ότι δεν μπορούσαμε (να τα καταφέρουμε), εσείς είπατε 'Ναι, μπορούμε'», τόνισε. «Όταν οι Αμερικανοί είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να φέρουμε την αλλαγή, δεν μπορούν να μάς σταματήσουν. Άλλωστε όλα τα έχουμε περάσει μαζί, δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε τώρα», υπογράμμισε.

Από τη πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται αλλαγή από την αποτυχημένη πολιτική Ομπάμα. «Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε υποσχεθεί ότι η ανεργία θα είναι τώρα 5,4%. Την Παρασκευή μάθαμε ότι είναι στο 7,9%. Το ερώτημα σ' αυτές τις εκλογές είναι ένα», τόνισε ο Μιτ Ρόμνεϊ. «Θέλετε άλλα τέσσερα χρόνια όπως ήταν τα προηγούμενα τέσσερα ή θέλετε μια πραγματική αλλαγή».

Τα πρώτα αποτελέσματα...

Ανοίγοντας την ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές, οι δέκα ψηφοφόροι στο χωριουδάκι Ντίξβιλ Νοτς, στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, ψήφισαν στη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να βγάλουν νικητή για πρώτη φορά στην ιστορία.


Τα μεσάνυχτα (07:00 ώρα Ελλάδας) ο Τάνερ Τίλοτσον, πρώτος ψηφοφόρος στα περίπου 200 εκατομμύρια Αμερικανούς που ψηφίζουν σήμερα έριξε την ψήφο του στην παραδοσιακή ξύλινη κάλπη. «Ψήφισα τον Μπαράκ Ομπάμα», δήλωσε ο 24χρονος ναυτικός. Οι δύο αντίπαλοι ήρθαν ισόπαλοι με πέντε ψήφους ο κάθε ένας. «Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί εδώ», δήλωσε μέλος της εφορευτικής επιτροπής που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα.

Το μικρό αυτό απομονωμένο χωριό βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Καναδά στα Απαλάχια Ορη. Από το 1960 το ένα και μοναδικό του εκλογικό τμήμα, στο ξενοδοχείο του χωριού, είναι το πρώτο στις ΗΠΑ που ανοίγει. Πάντα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι ο νικητής, εκτός από το 2008 που κέρδισε ο Ομπάμα.

Στην επανεκλογή Ομπάμα προσβλέπει το 80% των Γάλλων

Στο μεταξύ, περίπου τέσσερις Γάλλοι στους πέντε εύχονται μια νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στις αμερικανικές εκλογές την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας CSA για το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Το 78% των Γάλλων υποστηρίζει τον απερχόμενο πρόεδρο και μόνο το 5% ελπίζει στην εκλογή του Μιτ Ρόμνεϊ. Το 17% των ερωτηθέντων δεν εξέφρασε άποψη.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: