Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΟΗΕ: Ο ευρισκόμενος σε εξέλιξη "Ξένιος Ζευς" να σεβαστεί το άσυλο.


Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιχείρηση της Αστυνομίας "Ξένιος Ζευς", με την οποία συλλαμβάνονται οι μετανάστες της Αθήνας και οδηγούνται σε κέντρα κράτησης μέχρι την απέλασή τους. Το θέμα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με αποτέλεσμα ακόμη και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης να αναφερθούν σε αυτό. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τονίζει ότι "αναγνωρίζει τις προκλήσεις της παράτυπης μετανάστευσης αλλά θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα άτομα που δικαιούνται διεθνούς προστασίας έχουν πρόσβαση σε αυτή".


Σήμερα, είναι η έβδομη ημέρα που διεξάγεται η επιχείρηση "Ξένιος Ζευς", και οι προσαγωγές έχουν ήδη φτάσει τις 7.570 ενώ οι συλλήψεις τις 1940. Οι επιχειρήσεις έγιναν στο κέντρο της Αθήνας ενώ πραγματοποιήθηκαν και κατ'οίκον έρευνες παρόντων εισαγγελικών λειτουργών.


Ήδη έφυγαν με ειδική πτήση για το Πακιστάν 88 συλληφθέντες. Οι υπόλοιποι θα κρατούνται σε ειδικά κέντρα εκπαίδευσης αστυνομικών που λόγω εποχής είναι κλειστά.

Αυτές οι εγκαταστάσεις σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Δένδια,"θα μπορούν να φιλοξενούν μέχρι και 10.000 μετανάστες".


Το tvxs.gr επικοινώνησε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από όπου δήλωσαν ότι "ενώ η Ελληνική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να διενεργεί ελέγχους των νομιμοποιητικών εγγράφων των αλλοδαπών, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και ότι οι πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές και οι αιτούντες άσυλο δεν θα επιστρέφονται σε χώρες, όπου η ζωή τους κινδυνεύει".


Η 'Υπατη Αρμοστεία εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με το ότι ενδέχεται να απελαθούν άτομα που μπορεί να έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να υποβάλουν το αίτημά τους για άσυλο, καθώς η δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου στη χώρα παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Ειδική αναφορά έκανε, μάλιστα, στους Σύριους μετανάστες της Ελλάδας, οι οποίοι θα πρέπει να προστατευθούν τουλάχιστον μέχρι η κατάσταση στην Συρία να εξομαλυνθεί.


Ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό", μιλώντας στο tvxs.gr, είπε ότι "η κυβέρνηση με νύχια και με δόντια προσπαθεί να στρέψει την προσοχή του κόσμου από την ληστεία της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τα νέα επώδυνα μέτρα που έρχονται σε ρατσιστικούς δρόμους. Ούτε η μετανάστευση πρόκειται να σταματήσει με τα προγκρόμ της Αστυνομίας, ούτε περισσότερη "ασφάλεια" πρόκειται να απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Αθήνας, ντόπιοι και μετανάστες". Σύμφωνα με τον κ. Κουρκούλα,"η κυβέρνηση προσπαθεί να συνδέσει το περιστατικό με τον 21χρονο Πακιστανό στην Πάρο με όλα τα φαινόμενα εγκληματικότητας".

Η Κίνηση "Απελάστε τον Ρατσισμό" σε γραπτή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι "μας προβληματίζει η καλλιέργεια της λογικής της συλλογικής ευθύνης εναντίον των μεταναστών, των Πακιστανών κ.α. από ναζιστικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή κι από την ΕΛ.ΑΣ την ώρα που διεξάγει σαρωτικές επιχειρήσεις "σκούπα" σε βάρος χιλιάδων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας".

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: