Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Νέα δεδομένα στην υπόθεση πώλησης της ''ΔΩΔΩΝΗ''. Στο κόλπο και Ηπειρώτης στρατηγικός επενδυτής.


Νέα δεδομένα στην υπόθεση πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, δημιουργεί το ενδεχόμενο άσκησης ένδικων μέσων και προσφυγής από την εταιρεία «ΟΛΥΜΠΟΣ - ΤΥΡΑΣ» με αφορμή την αλλαγή ενός βασικού όρου στην προκήρυξη.Η νέα αυτή εξέλιξη αποκαλύφθηκε χθες από την εφημερίδα «Ελευθερία», που φιλοξένησε δηλώσεις του Δ. Σαράντη, εκ των ιδιοκτητών του Ομίλου, ο οποίος αποκάλυψε πως έχει ήδη ζητήσει την απόφαση του συγκεκριμένου όρου, με επιστολή του στο Υπουργείο Οικονομικών. Σε διαφορετική περίπτωση, που ο όρος παραμείνει ενεργός, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κάτι που σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους θα έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα την ακύρωση του διαγωνισμού και την καθυστέρηση στη διαδικασία τουλάχιστον για έξι μήνες. Ο κ. Σαράντης στη δήλωσή του τόνισε πως η αλλαγή του συγκεκριμένου όρου, ο οποίος αναφέρεται στο συντελεστή βαρύτητας για την καλύτερη οικονομική προσφορά, έχει ως αποκλειστικό στόχο να κατατάξει στη δεύτερη θέση την πρόταση της εταιρείας, που σε οικονομικό επίπεδο είναι η καλύτερη έναντι των υπολοίπων. Ακόμη, ο κ. Σαράντης δεν αρνήθηκε να μιλήσει για τις Ενώσεις και τους παραγωγούς, λέγοντας πως εάν υπάρξει πολιτική απόφαση για την παραχώρηση της ΔΩΔΩΝΗΣ στις Ενώσεις, με την πρότασή τους να γίνεται αποδεκτή, η εταιρεία του δεν πρόκειται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.«Οι ντόπιοι παράγοντες έχουν για εμάς το ηθικό προβάδισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Βρήκαν στρατηγικό εταίρο οι Ενώσεις

Οι εξελίξεις ωστόσο τρέχουν και η χθεσινή επικαιρότητα αποκάλυψε ότι την Τρίτη, τελευταία ημέρα προθεσμίας για τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις βελτιωμένες προτάσεις τους, η ΕΑΣΙ βρέθηκε μία ανάσα από την οριστική συμφωνία με τον συνεταιριστικό κολοσσό του κλάδου Friesland.

Πρόκειται για την πολυεθνική, ολλανδικών συμφερόντων η οποία δεν είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Στην αναζήτηση ωστόσο στρατηγικού επενδυτή - συμμάχου, οι Ενώσεις φέρεται να συμφώνησαν με τους εκπροσώπους της εταιρείας, ώστε να συμμετέχουν από κοινού στην πρόταση εξαγοράς της ΔΩΔΩΝΗΣ.Προς τούτο μάλιστα είχε οριστικοποιηθεί και η τελική συνάντηση το μεσημέρι της Τρίτης, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία. Η ηγεσία της ΕΑΣΙ βρέθηκε στην Αθήνα, όμως η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ με τους εκπροσώπους της Friesland στην Ελλάδα να επικαλούνται την ταχύτητα των διαδικασιών, που δεν επιτρέπει τη λήψη τόσο σημαντικών αποφάσεων από έναν συνεταιριστικό κολοσσό, με χιλιάδες μέλη .Αυτομάτως σήμανε συναγερμός στην ΕΑΣΙ και προκρίθηκε η δεύτερη επιλογή, που ήταν η συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή από την εγχώρια αγορά.Αυτό το επιβεβαίωσε σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το ITV, ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ Χριστ. Μπαλτογιάννης, χωρίς ωστόσο να αφήσει το παραμικρό περιθώριο για την ταυτότητα του επενδυτή.Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε το ΔΣ της ΕΑΣΙ, στο οποίο συζητήθηκαν οι εξελίξεις, ενώ ο νομικός σύμβουλος του στρατηγικού επενδυτή ζήτησε να τηρηθεί εχεμύθεια από όλους, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.Ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ πάντως, δε θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Σαράντη περί της επικείμενης άσκησης ένδικων μέσων που μπορεί να οδηγήσουν σε ακύρωση του διαγωνισμού, ούτε και περί του ηθικού δικαιώματος που έχουν οι Ενώσεις, να πάρουν την γαλακτοβιομηχανία.

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Αντίδραση ωστόσο στις δηλώσεις του κ. Σαράντη, υπήρξε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει, ότι «η προσφυγή της ΤΥΡΑΣ για ακύρωση του διαγωνισμού αποδεικνύει το πόσο μεγάλο λάφυρο είναι η περιουσία και το όνομα της εταιρίας».Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επισημαίνει ακόμη, ότι μαζί με τη ΔΩΔΩΝΗ θα πρέπει να λειτουργήσουν η ΣΒΕΚΗ και η ΖΩ-ΔΩ ως δίκτυο κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων που θα στηρίζει τον κτηνοτρόφο, τον παραγωγό, τον εργαζόμενο και τον καταναλωτή.«Άμεσα η ΔΩΔΩΝΗ μπροστά στο κίνδυνο μιας διατροφικής κρίσης για τον ελληνικό λαό πρέπει να μείνει κάτω από δημόσια χέρια. Με τους κτηνοτρόφους συνεταιριστές και τους εργαζόμενους να παίζουν ένα άμεσο ελεγκτικό ρόλο. Παράλληλα θα πρέπει να δημιουργηθούν πρωτοβάθμιοι παράγωγοι συνεταιρισμοί που θα πάρουν την ΔΩΔΩΝΗ στα χέρια τους με κρατική όμως στήριξη και εργατικό-κοινωνικό έλεγχο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: