Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Μόνο με υποτιμημένο ευρώ έχει τύχη ο ευρωπαϊκός νότος...


Οι οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές στις κυριότερες εξαγωγικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται χάρη στην εξασθένηση της ισοτιμίας του ευρώ, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μελέτη της για τις κινήσεις στον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τους εμπορικούς της εταίρους.

Το ενιαίο νόμισμα έχασε το 7,3% της αξίας του από τον Ιούλιο του 2011 έως τον εφετινό Ιούλιο, προσφέροντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, σε όλες, βεβαίως, τις χώρες-μέλη του ευρώ.

Η ανταγωνιστικότητα της Ιρλανδίας ενισχύθηκε κατά 7,2%, της Ελλάδας κατά 4,4% και της Ισπανίας 4%.

Μικρότερα κέρδη σημείωσαν Πορτογαλία και Ιταλία.

Όλες οι χώρες της ευρωπεριφέρειας, με εξαίρεση την Ιταλία, είναι ακόμα λιγότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με τους εταίρους τους, απ' ό,τι ήταν στα τέλη του 1998, πριν την εισαγωγή του ευρώ.

Στον αντίποδα, τα υψηλότερα κέρδη παρουσίασαν Γερμανία και Φινλανδία με 13,8 και 10,3% αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες οικονομίες είναι αυτές που παρουσίαζαν στις αρχές του έτους τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν επίσης ότι το χάσμα της ανταγωνιστικότητας, αντί να κλείνει, διερύνεται συνεχώς, υπονομεύοντας αντικειμενικά τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με αναλυτές, προκειμένου οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου να ευνοηθούν σημαντικά από την υποτίμηση του ευρώ, το ενιαίο νόμισμα θα έπρεπε να υποχωρήσει στην περιοχή του 1 προς 1 με το δολάριο.

Σήμερα, Δευτέρα, το ευρώ υποχωρεί στα 1,2366 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει μέχρι τα 1,2444 δολάρια, υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιουλίου.

www.press-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: