Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Δεκαπενταύγουστος στα χωριά με λιγότερους όμως επισκέπτες!


Ζωντάνεψαν, έστω για λίγο, οι ορεινοί οικισμοί της Ηπείρου

Μπορεί φέτος ο Δεκαπενταύγουστος να πέφτει μεσοβδόμαδα, όμως πολλοί είναι εκείνοι οι Γιαννιώτες που μετέτρεψαν το «Πάσχα του καλοκαιρού» ουσιαστικά σε. πενθήμερο, παίρνοντας δύο ημέρες άδειας (αύριο και την Παρασκευή) από τη δουλειά τους ! Πού θα περάσουν τη γιορτή της Παναγίας οι περισσότεροι; Στα κοντινά χωριά της περιοχής μας, απ' τα οποία κατάγονται, οπότε διατηρούν το πατρικό σπίτι και κάποιο εξοχικό, ή ακόμα και «εντός των τειχών», λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Εξάλλου, μέχρι και χθες το μεσημέρι η εικόνα της πόλης μας, με την κίνηση στους δρόμους και στα μαγαζιά, μαρτυρούσε ότι λιγότεροι από κάθε προηγούμενη χρονιά θα είναι φέτος οι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου.Η έξοδος των εκδρομέων κορυφώθηκε από το μεσημέρι και μετά, ενώ η επιστροφή τους θα ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί ως την ερχόμενη Κυριακή.


Λιγότεροι απόδημοι
Σημαντικά λιγότεροι είναι φέτος και οι απόδημοι Ηπειρώτες που επέστρεψαν στα χωριά τους, για λίγες ημέρες ανάπαυλας και για να δουν συγγενείς και φίλους. Η τιμή της αμόλυβδης που τραβάει την ανηφόρα, τα διόδια και γενικά το κόστος του ταξιδιού από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας προς την περιοχή μας, δεν άφησε σε πολλούς συμπατριώτες μας περιθώρια για επιστροφή στα πάτρια εδάφη.

Η κίνηση στους δρόμους
Η κίνηση και χθες ακόμα, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Ηπείρου, αν και αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, δεν θύμιζε σε τίποτα αντίστοιχες εποχές του παρελθόντος. Και το φαινόμενο αυτό είναι πανελλαδικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κυκλοφορία οχημάτων χθες στις Εθνικές Οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας ήταν μειωμένη έως και 50% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας.Πάντως και στην περιοχή μας οι άνδρες της Τροχαίας είναι αυτές τις ημέρες επί ποδός, ρυθμίζοντας την κίνηση στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.

Ζωντάνεψαν τα χωριά
Άλλοτε τα χωριά στο Νομό Ιωαννίνων και την Ήπειρο γενικότερα γέμιζαν από κόσμο τέτοια εποχή. Φέτος οι επισκέπτες δεν είναι τόσο πολλοί, ωστόσο κι αυτοί που ήρθαν αρκούν για να ζωντανέψουν έστω και για λίγο οι ορεινοί οικισμοί, οι οποίοι αυτές τις ημέρες παρουσιάζουν μία εικόνα πολύ διαφορετική από εκείνη του χειμώνα. Στα περισσότερα χωριά ξεκίνησαν ήδη και τα πανηγύρια που κορυφώνονται σήμερα και σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουν συνέχεια και αύριο. 

Καλός ο καιρός
Καλός γενικά θα είναι ο καιρός στην περιοχή μας το τριήμερο που ήδη διανύουμε, με βασικό χαρακτηριστικό την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα ευνοήσουν την διεξαγωγή υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αναλυτικά, σήμερα, Τετάρτη ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν από Νοτιοδυτικές διευθύνσεις και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Αύριο, Πέμπτη, η ηλιοφάνεια θα συνεχιστεί και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο φτάνοντας στα Γιάννινα ως τους 35 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχο θα είναι το σκηνικό του καιρού και την Παρασκευή, από το μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν βροχές κατά τόπους.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: