Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Χρήστος Σταικούρας, υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών. «Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περικοπών το επόμενο έτος»


Την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Σημειώνει επίσης πως το πακέτο των 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ επαρκεί υπό προϋποθέσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Εφόσον δηλαδή συνδυαστούν, μεταξύ άλλων, με μέτρα συρρίκνωσης της φοροδιαφυγής και ανάταξη της οικονομίας.
«Με τη βοήθεια εντόκων φαίνεται ότι θα «βγει» ο Αύγουστος, ανεξαρτήτως της προόδου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα», ξεκαθαρίζει ακόμα ο κ.Σταϊκούρας, διαλύοντας οποιαδήποτε ανησυχία για τη δυνατότητα του Δημοσίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. «Εκτιμάμε πως με τη συνεπή εκτέλεση του προϋπολογισμού ο στόχος του δημοσιονομικού ελλείμματος σε απόλυτους όρους, θα επιτευχθεί ή τουλάχιστον, θα προσεγγισθεί ικανοποιητικά», αναφέρει.
Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών σε ένστολους, δικαστικούς , γιατρούς κτλ, για το επόμενο έτος αφού τα ισοδύναμα μέτρα επαρκούν μόνο για το 2012. Πάντως, κάνει λόγο για συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και απολύσεις στο Δημόσιο. «Επιδιώκουμε οι όποιες αποκλίσεις, κυρίως από την πλευρά των εσόδων, να μην οδηγήσουν στη λήψη μέτρων», σημειώνει.

«Έχουμε εντοπίσει 20 συγκεκριμένους κωδικούς ελαστικής δημόσιας δαπάνης, για τους οποίους προτείνουμε περικοπή από 10% έως 20%. Eπίσης, προωθούμε και την άμεση κατάργηση αμειβομένων επιτροπών του Δημοσίου και τη μείωση κατά 0,5% των λειτουργικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για τους υπόλοιπους μήνες του έτους», κάτι που θα επιφέρει εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνει. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: