Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Το Γούντστοκ μέσα από αδημοσίευτες φωτογραφίες


«Το αρχικό σχέδιο ήταν ένα υπαίθριο ροκ φεστιβάλ. 'Τρεις μέρες ειρήνης και μουσικής' στο χωριό Κάτσκιλ στο Γούντστοκ. Αυτό που πραγματικά συνέβη όμως είναι να καταφέρουν οι νέοι να δημιουργήσουν την τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, συγκεντρώνοντας 400.000 ανθρώπους (συν-πλην εκατό χιλιάδες) στην φάρμα του Μαξ Γασγκούρ κοντά στην πόλη της Γουάητ Λέικ». Έτσι ξεκινούσε το άρθρο του περιοδικού Life με ημερομηνία 29 Αυγούστου 1969 και αναφερόταν στο γνωστό φεστιβάλ που σημάδεψε και ονόμασε μια ολόκληρη γενιά. Έτσι, το Life.com, 43 χρόνια μετά, παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό από εκείνα τα τρία βροχερά μερόνυχτα του 1969. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος

«Ωθούμενοι από την μουσική και από μια άγνωστη μαγεία, νέοι από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν στην νοικιασμένη φάρμα των 2.430 στρεμμάτων», συνέχιζε το άρθρο του Life. «Ήταν μια πραγματική πόλη. Με ζωή, με θανάτους και μωρά - δυο γεννήθηκαν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, και με όλα τα συναφή προβλήματα μιας πόλης, όπως η ύδρευση, η καθαριότητα, η τροφοδοσία και η υγεία. Τα ναρκωτικά επίσης κυριαρχούσαν, καθώς πολλοί από τους παρευρισκόμενους έχουν ασπαστεί την κουλτούρα των ναρκωτικών. Ο διοργανωτής έχοντας να κάνει με 50.000 άτομα ημερησίως έφτιαξε ένα ανορθόδοξο σύστημα το οποίο παραδόξως δεν κατέρρευσε. Για τρεις ημέρες, μισό εκατομμύριο άνθρωποι έζησαν κολλητά ο ένας στον άλλο στο πιο άβολο περιβάλλον και δεν υπήρξε ούτε λογομαχία. Για όσους πήγαν εκεί το Γούντστοκ δεν ήταν ένα μουσικό φεστιβάλ αλλά μια ολόκληρη εμπειρία, ένα φαινόμενο, μια περιπέτεια, μια παρ' ολίγον καταστροφή και κατά μια άποψη μια μάχη για επιβίωση».




«Είμαστε πολλοί που να πάρει! Εάν είναι να τα καταφέρουμε καλύτερα να θυμάστε ότι ο τύπος που κάθεται δίπλα σας είναι αδερφός σας» είχε πει ο διοργανωτής και όλοι το θυμήθηκαν. Έτσι το Γούντστοκ τα κατάφερε.


Ο Τζόν Ντομινις, ένας από τους φωτογράφους του Life που ήταν εκεί δήλωσε στο Life.com ότι «Πέρασα πραγματικά πολύ ωραία. Αν και ήμουν ηλικιακά πολύ μεγαλύτερος από τα παιδιά εκεί ένιωσα σαν να ήμουν συνομήλικος. Μου χαμογελούσαν, μου προσέφεραν χασίς! Δεν περίμενες ότι ένα τσούρμο παιδιά θα ήταν τόσο φιλικοί. Περίμενα ότι με κάποιον μεγαλύτερο θα ήταν αφιλόξενοι. Απεναντίας ήταν τέλειοι! Δούλευα 25 χρόνια στο Life. Έχω δει τα πάντα και μετά το Γούντστοκ όταν με ρωτούσαν έλεγα ότι ήταν το καλύτερο γεγονός που έχω καλύψει».




Δεν υπάρχουν σχόλια: