Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Το Αμερικανικοεβραικό Λόμπι οικοδομεί στενές σχέσεις με Ελλάδα

   Την ώρα που η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντέιβιντ Κάμερον λειτουργούν ως αγγελιοφόροι προς τον Νετανιάχου και προς την Άγκυρα, το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι απαντά διά μέσου της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου. Η εβραϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ έχει εκφράσει την πλήρη υποστήριξη στο νέο κεφάλαιο που έχει ανοίξει στις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ. Οταν, δε, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής προσδίδει στρατηγική διάσταση στη συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ και κάνει λόγο για πολυμερείς σχεδιασμούς στους οποίους θα συμμετέχουν επίσης οι ΗΠΑ και η Κύπρος, το σκηνικό παίρνει ακόμη πιο συγκεκριμένη μορφή.

Στο πλαίσιο αυτό οι πρόσφατες ασκήσεις αμερικανικών και ισραηλινών δυνάμεων εντός της ελληνικής επικράτειας και οι συζητήσεις μεταξύ των Υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Ισραήλ για την ανταλλαγή στρατηγικών πληροφοριών, ενισχύουν την ανάληψη από την Ελλάδα του γεωστρατηγικού ρόλου που της αναλογεί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο ανακατατάξεων όπου οι εξελίξεις στη Συρία αυξάνουν την αβεβαιότητα και φέρνουν στο προσκήνιο ποικίλες στοχεύσεις άλλων χωρών της περιοχής όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, αλλά και το Ιράν.

Οι δυνατότητες για εκατέρωθεν πολιτικά και οικονομικά οφέλη είναι απεριόριστες. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν πρόθυμες να οικοδομήσουν μια πολυδιάστατη συνεργασία στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξουν κοινά προγράμματα, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τουριστική κίνηση και κάθε είδους επενδύσεις. Οπως και στην περίπτωση Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών, ως προϋπόθεση για την έμπρακτη επίδειξη ενδιαφέροντος τίθεται η δημιουργία ενός σταθερού, ασφαλούς και φιλικού προς τις επιχειρήσεις επενδυτικού περιβάλλοντος. 

Είναι σαφές ότι η ενεργειακή διάσταση αποτελεί μείζονα παράμετρο των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ και της Κύπρου και οι εκτιμήσεις για σημαντικές ποσότητες και στην Ελλάδα, συνηγορούν υπέρ μιας στενής συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να λειτουργήσει άμεσα το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας και να υπογραφούν συμφωνίες σε συγκεκριμένους τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: