Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Δεν θα πάψω να οργίζομαι από τις καθημερινές μικρές και μεγάλες εθνικές ταπεινώσεις που έρχονται να προστεθούν στα μυριάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας σε προσωπικό επίπεδο.


Εχουμε μπουχτίσει να ακούμε την ίδια μονότονη κασέτα πως η λύση είναι στο χέρι μας. Και κυρίως από Γερμανούς πολιτικούς και αξιωματούχους οι οποίοι δίνουν έναν αξιοπρόσεκτο αγώνα για να γίνουν τα πιο μισητά πρόσωπα στη χώρα.

Εδωσε συνέντευξη ο πρωθυπουργός σ' αυτόν τον άθλιο προβοκάτορα και λαϊκιστή της «Bild» και ζήτησε να μας αφήσουν επιτέλους να πάρουμε μια ανάσα. Δεν πρόλαβε να τυπωθεί η συνέντευξή του και οι Γερμανοί -από τον Σόιμπλε μέχρι τη Μέρκελ- πέρασαν στην αντεπίθεση μέσα από ένα μπαράζ δηλώσεων -λες και δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν-, μέσα από τις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπαν την ανάσα να την ξεχάσουμε και να... αρχίσουμε τα αμμόλουτρα για να συνηθίσουμε το χώμα! Ούτε καν τη διπλωματική ευγένεια και το τακτ του πρωτοκόλλου που χαρακτηρίζει τις επίσημες συναντήσεις ηγετών δεν κράτησαν.

Από κοντά και όλα τα αργυρώνητα τμήματα μελετών και αναλύσεων των διαφόρων τραπεζών που τώρα στοιχηματίζουν τον μήνα εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Αραγε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε δεν βλέπουν τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης, αλλά κυρίως τις θυσίες του ελληνικού λαού ώστε να το βουλώσουν για ένα διάστημα; Πρέπει απ' το πρωί μέχρι το βράδυ να ανάβουν νέες φωτιές με τις εμπρηστικές δηλώσεις τους; Δεν σκέφτονται καν τις εκατοντάδες επιχειρήσεις τους που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα και τα χιλιάδες προϊόντα τους που ανά πάσα στιγμή μπορούν να γίνουν θύματα ενός γενικευμένου μποϊκοτάζ;

Ή μήπως θεωρούν ότι οι Ελληνες δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τα ολλανδικά τυριά, τα γερμανικά αυτοκίνητα και τις ηλεκτρικές συσκευές τους;

Το 'χουμε καταλάβει όλοι πια πως η λύση των προβλημάτων μας είναι στα χέρια μας. Αλλά, επιτέλους, αφήστε ελεύθερα τα χέρια μας να κάνουμε την προσπάθεια! Τρία χρόνια τώρα σας ακούμε και δεχόμαστε τις αποφάσεις σας, οι οποίες απέτυχαν παταγωδώς! Και όχι απαραίτητα επειδή δεν τις εφαρμόσαμε στο 100%, αλλά κυρίως γιατί εξαρχής τα προγράμματά σας ήταν λάθος σχεδιασμένα.

Τώρα που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, εκτός από το ανάθεμα -που το 'χετε για ψωμοτύρι- δεν μπορείτε για λίγο να βγάλετε το βουλοκέρι από τα αφτιά και να μας ακούσετε;
Αποκλείεται να έχουμε κάτι χρήσιμο να σας πούμε επειδή εμείς γνωρίζουμε πλέον πολύ καλύτερα από τον καθένα το πρόβλημα; 

Σώνει και καλά πρέπει πριν από κάθε συνάντηση Ελληνα αξιωματούχου με ομολόγους του Ευρωπαίους να προηγούνται κατευθυνόμενα δημοσιεύματα του τύπου «Independent»: «Ο ζητιάνος βγαίνει περιοδεία στην Ευρώπη»; 

Κι αν αυτό που έχουμε να σας προτείνουμε δεν έχει απαραίτητα οικονομικό κόστος για τους δανειστές αλλά μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να ανασυγκροτηθούμε; 

Αλλά ακόμα κι αν την έχουν προγραμμένη την Ελλάδα, δεν πρέπει να σταθμίσουν τις συνέπειες στην Ευρωζώνη και στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα από μια άτακτη χρεοκοπία; Θεωρούν μήπως ότι τα έχουν προβλέψει όλα και έχουν μεριμνήσει ώστε να μην υποστούν ζημιές; Αυτό κι αν είναι μέγα λάθος.

Δυστυχώς, όμως, όταν οι αποφάσεις των ηγετών υπαγορεύονται από τις αναλύσεις των (κατά τα άλλα αναξιόπιστων) οίκων αξιολόγησης και των τραπεζών, τα δημοσιεύματα των ακραίων και λαϊκίστικων εντύπων και μια εύπλαστη κοινή γνώμη που έτσι που την έκαναν τώρα τους απειλεί με την ψήφο της αν συνεχίσουν να μας ανέχονται, φτάνουμε σε αυτόν τον ατέρμονα κύκλο του παραλογισμού.

Αν και οφείλω να είμαι αισιόδοξος πως στο τέλος κάποια λύση θα βρεθεί και δεν θα μας τραβήξουν το χαλί, τουλάχιστον άμεσα, εν τούτοις δεν θα πάψω να οργίζομαι από τις καθημερινές μικρές και μεγάλες εθνικές ταπεινώσεις που έρχονται να προστεθούν στα μυριάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας σε προσωπικό επίπεδο.

Γιώργος Στεφανακούδης
www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: