Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Έρχεται φθινοπωρινό κύμα ακρίβειας

    Κύμα ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής, όπως τα κρέατα, το γάλα και τα γαλακτοκομικά, αναμένεται να φέρει το φθινόπωρο, καθώς οι διεθνείς τιμές στα δημητριακά έχει εκτοξεύσει τις τιμές των ζωοτροφών στο διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.


Παραγωγοί και επιχειρηματίες μιλούν για μια απειλή που βρίσκεται προ των πυλών και εκτιμούν ότι τα ποσοστά των αυξήσεων που θα περάσουν στα ράφια των καταστημάτων θα είναι μεσοσταθμικά γύρω στο 5%.


Σύμφωνα με τους Έλληνες παραγωγούς, το κόστος στην κτηνοτροφία έχει εκτιναχθεί καθώς η ανατίμηση στις ζωοτροφές αγγίζει το 50% σε σχέση με το 2011, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα.

Ενδεικτικό είναι ότι η σόγια, από τα 40 λεπτά που κόστιζε πέρυσι στον κτηνοτρόφο, φέτος έχει φτάσει στα 70 λεπτά, ενώ το καλαμπόκι, που είναι η κύρια ζωοτροφή απαραίτητη σε κάθε κτηνοτροφική και πτηνοτροφική εκμετάλλευση, από τα 17-20 λεπτά που είχε πέρυσι έχει φτάσει πλέον στα 30 λεπτά.

Αντίστοιχα, το κριθάρι από τα 16 λεπτά πέρυσι, φέτος εκτινάχθηκε στα 30-35 λεπτά το κιλό, το τριφύλλι από τα 15-16 λεπτά στα 25 λεπτά, ενώ το άχυρο από τα 8-10 λεπτά το κιλό διαμορφώνεται τώρα στα 15 λεπτά το κιλό. Πρόκειται για διπλασιασμό σχεδόν των τιμών στις ζωοτροφές που είναι αδύνατον να μην περάσει στην κατανάλωση, λένε οι άνθρωποι της αγοράς, ακόμα και αν η πτώση της κατανάλωσης αναγκάσει τους λιανέμπορους να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων αυτών.

«Το αυξημένο κόστος σίτισης και συντήρησης των ζώων έχει ήδη αυξήσει τις τιμές των βοοειδών κατά 8% το τελευταίο δίμηνο και αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές κρεάτων και γαλακτοκομικών», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης. «Από τώρα γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε υπό την απειλή της ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής», εξηγεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: