Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου, για την οικοτουριστική ανάπτυξη

Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας για την οικοτουριστική ανάπτυξη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Αυγούστου, στο Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο στο Μονοδένδρι η ημερίδα με θέμα «Ο Φορέας Διαχείρισης ως παράγοντας οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου», που διοργανώθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου- Αώου και Πίνδου. Στην ημερίδα, στην οποία έδωσαν το παρόν τόσο ειδικοί των περιβαλλοντικών επιστημών, όσο και τουριστικοί επιχειρηματίες της περιοχής, συμμετείχε ως προσκεκλημένος εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, κ. Στράτος Ιωάννου.

Με την ιδιότητά του ως αρμόδιου για θέματα τουριστικής ανάπτυξης Ηπείρου, ο κ. Ιωάννου στην εισήγησή του με θέμα «Ήπιες μορφές τουρισμού ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης και διαφύλαξης προστατευόμενων περιοχών», αναφέρθηκε σε μείζονα ζητήματα που αφορούν το βέλτιστο συνδυασμό αειφορίας της τουριστικής ανάπτυξης και διατήρησης του αναλλοίωτου του περιβαλλοντικού πλούτου. Έχοντας την πεποίθηση πως ο τουρισμός μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου, αλλά και στη θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης, παράλληλα με τον τουρισμό αναψυχής, εναλλακτικών μορφών ήπιου τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός. Ανάμεσα στα οφέλη των παραπάνω μορφών τουρισμού, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι μπορούν να αποτελέσουν σημαντική εισοδηματική πηγή για τους Ηπειρώτες, αλλά και ένα επιπλέον κίνητρο να παραμείνουν στον τόπο τους, ακόμα και σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, συνεχίζοντας τηνπαράδοση της αρμονικής και λειτουργικής συνύπαρξης Ηπειρώτη και φύσης.

Αναλυτικότερα, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε στην εισήγησή του τα εξής:
«Πιστεύω ότι η ήπια τουριστική ανάπτυξη συμβάλλει στην διαφύλαξη των προστατευόμενων περιοχών. Είναι η απουσία, και όχι η παρουσία ανθρώπων, που επιτρέπει σε επιτήδειους να επωφεληθούν και να προβούν σε παράνομη δραστηριότητα, επιβαρυντική για το περιβάλλον, την χλωρίδα και τηνπανίδα μας. Η απάντηση, σε αυτές τις πραγματικές απειλές δεν θα ήταν άλλη παρά η παρουσία, η διαμονή ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές. Είναι γεγονός, επίσης, ότι η επιστημονική προσέγγιση του τουρισμού έχει προσφέρει τις τελευταίες δεκαετίες πολύτιμη τεχνογνωσία και μπορούμε, ακολουθώντας τις αρχές της στρατηγικής σκέψης, να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά στοχευμένες δράσεις για την τουριστική ανάπτυξη. Η ενίσχυση των ήπιων μορφών τουριστικής ανάπτυξης, του αγροτουρισμού και του οικοτουρισμού συνάδει εύηχα, και ιδιαιτέρως στις προστατευόμενες περιοχές της Ηπείρου, όχι μόνο με τις επιταγές της Ηπειρώτικης παράδοσης, αλλά και με τα προτάγματα των σύγχρονων θεωριών τουριστικού marketing.
Ο αγροτουρισμός και ο οικοτουρισμός βοηθούν, επιπλέον, στην ενίσχυση της παραγωγής, αλλά αποτελούν και ένα τρόπο δοκιμής και διάδοσης των τοπικών προϊόντων μέσω των επισκεπτών».
Τέλος, ο κ. Στράτος Ιωάννου, αναφερόμενος σε ορισμένα σημεία του Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, έδωσε έμφαση σε παρεμβάσεις για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, όπως η δημιουργία και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η διευκόλυνση της προσβασιμότητας στα μνημεία φυσικής ομορφιάς, η δημιουργία και διάδοση ενημερωτικού υλικού, η συστηματική προβολή των δυνατοτήτων που παρέχει η Ήπειρος ως οικοτουριστικός-αγροτουριστικός προορισμός. Τόνισε ότι καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν μέσα από την ευαισθητοποίηση των Ηπειρωτών, φορέων και επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου για τις ευκαιρίες αυτών των μορφών ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, και ιδίως μέσα από τη συνεργασία.

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: