Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Αιτία πολέμου το φράγμα στον Αώο στη Βωβούσα, δηλώνει η τοπική κοινωνία και ο Δήμος Ζαγορίου. Αντιδράσεις σαν αυτές, κατά του φράγματος του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο, δρομολογούνται και οι φορείς της περιοχής μαζί με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, παίρνουν θέσεις μάχης.

Αντιμέτωπη με την τοπική κοινωνία βρίσκεται για μία ακόμη φορά η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Μετά την αντίθεση των αρχών και φορέων της περιοχής των Τζουμέρκων για την κατασκευή του φράγματος στον Άγιο Νικόλαο, στην κατασκευή φράγματος στις πηγές Αώου στην Βωβούσα αντιδρούν ο Δήμος Ζαγορίου και η τοπική κοινότητα. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το φράγμα συνοδεύεται με άντληση νερού και μεταφορά του στον ταμιευτήρα της ΔΕΗ και ουσιαστικά αποτελεί μέρος του σχεδίου για την αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού της Πίνδου που προβλέπει τη μεταφορά νερού από τον Αώο στη λίμνη Παμβώτιδα, για χρήσεις ύδρευσης και άρδευσης. 
Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου με φορέα υλοποίησης την ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ - ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. 
Αντικείμενο είναι η μεταφορά νερού από την υδρολογική λεκάνη του ποταμού Αώου προς την περιοχή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα την μεταφορά 70 x 106m3 ανά έτος από τη Βωβούσα στον ποταμό Αώο προς τον ταμιευτήρα της ΔΕΗ. 
Από την ποσότητα αυτή ένα ποσοστό θα κατευθύνεται για την ενεργοποίηση των υφιστάμενων υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ και του μελλοντικού στο Μετσοβίτικο και τα υπόλοιπα θα οδηγούνται προς το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και τον Καλαμά για τον εμπλουτισμό της λίμνης και την αξιοποίησή τους από τα υδροηλεκτρικά έργα Γρεβενιτίου (3,5 MW), Παμβώτιδας (5,30MW) και Καλαμά (4,4 MW).
Όσο η διαβούλευση για το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων συνεχίζεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου συνεχώς καταγράφονται αντιδράσεις. 
Στις αρχές Ιουλίου ερώτηση προς το υπουργείο κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Μαντάς, επισημαίνοντας την αντίθεση της πρώην υπουργού Τ. Μπιρμπίλη στα σχέδια εκτροπής του Αώου.
Όπως επισημαίνεται στο προσχέδιο διαχείρισης δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να εντοπίζει πρόβλημα ποσοτικής επάρκειας νερού στο λεκανοπέδιο. 
Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι κάτοικοι της Βωβούσας και ευρύτερα του Ζαγορίου συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές υπογραφές αντιδρώντας στην πρόταση για μεταφορά νερού.
Την περασμένη Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου εξέφρασε και επισήμως την αντίθεσή του στην κατασκευή του φράγματος, που όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου θα δημιουργήσει πολλά οικολογικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.
«Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην αποδεχθεί καμία τέτοια ενέργεια γιατί το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται εντός του πυρήνα του εθνικού πάρκου και ένα τέτοιο έργο απαγορεύεται από το νόμο. Είμαστε κάθετα αντίθετοι και πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις σημείωσε ο κ. Παπαναστασίου προσθέτοντας πως η εκτροπή του νερού θα δημιουργήσει προβλήματα όχι μόνο στη Βωβούσα και στο Ζαγόρι αλλά και σε ολόκληρο τον κάμπο της Κόνιτσας που αρδεύεται από τα νερά του Αώου.
«Θα πάρουμε νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση στην Κόνιτσα για να ποτίσουμε μία άλλη περιοχή στο λεκανοπέδιο; Θεωρώ ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και δεν έχουν μελετηθεί καλώς», σημείωσε ο κ. Παπαναστασίου ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της ύδρευσης σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνουν εμπεριστατωμένες μελέτες. 
Σύμφωνα με την κοινοπραξία, ο χρόνος υλοποίησης του έργου υπολογίζεται σε περίπου τρία χρόνια, εφόσον εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες τελικές άδειες. 
Το επιχείρημα για το έργο είναι ότι από τα νερά του Αώου, σύμφωνα με μετρήσεις, κάθε χρόνο καταλήγουν στην Αδριατική Θάλασσα περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ με την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 4%-6% των υδάτων που χάνονται κάθε χρόνο (δηλαδή περίπου 70 εκατ. κυβικά μέτρα νερού) θα χρησιμοποιούνται για ύδρευση και ηλεκτροπαραγωγή.

www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: