Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στην Πρέβεζα, δείχνουν τα στοιχεία.

Ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στην Π.Ε. Πρέβεζας

Η «λαίλαπα» στα εργασιακά που έχει πλήξει τους εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο, με αλλαγές συμβάσεων, κατάργησή τους, απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, μειώσεις αποδοχών, «άγγιξε» και την Π.Ε. Πρέβεζας, όπως πιστοποιείται και από τα στοιχεία της ελεγκτικής δράσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Στην Π.Ε. Πρέβεζας, το πρώτο εξάμηνο του 2012, έγιναν 1.018 νέες προσλήψεις με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ 622 με συμβάσεις μερικής. Ακόμη 30 έγιναν με καθεστώς «εκ περιτροπής εργασία».
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για την κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουμε είναι και τα στοιχεία του Σ.ΕΠ.Ε., αναφορικά με τις αλλαγές των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης από εργοδότες στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Σε 53 περιπτώσεις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης έχουν μετατραπεί σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ σε 19 περιπτώσεις σύμβαση πλήρους απασχόλησης στην περιοχή μας έχει μετατραπεί σε σύμβαση εκ περιτροπής εργασίας, με συμφωνία εργαζόμενου-εργοδότη. Βέβαια, να σημειωθεί εδώ πως και οι... πέτρες γνωρίζουν στην πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων πώς γίνονται οι... συμφωνίες.
Υπάρχει και μία περίπτωση που έχει καταγραφεί στην Π.Ε. Πρέβεζας, στη οποία ο εργοδότης άλλαξε το καθεστώς σύμβασης πλήρους απασχόλησης σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με μονομερή του απόφαση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου!
Απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία για την Ήπειρο συνολικά, σε ό,τι αφορά τις μειώσεις αποδοχών από επιχειρησιακές συμβάσεις και τις μειώσεις αποδοχών, στο χρονικό διάστημα 14/2-31/6 του 2012.
Η Ήπειρος είναι... πρωταθλήτρια στις μειώσεις αποδοχών, λόγω επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς οι εργαζόμενοι στην ευρύτερη περιοχή μας είδαν το μισθό τους να μειώνεται κατά 29,73%. Όσον αφορά απλώς τις μειώσεις αποδοχών στην Ήπειρο, εκτός επιχειρησιακών συμβάσεων, αυτές είναι της τάξεως του 24,20% κατά μέσο όρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: