Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση που καταγράφεται στην επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης!


Εντυπωσιακή είναι η αύξηση που καταγράφεται στην επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, καθώς και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων το πρώτο τετράμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος βάση του αριθμού των εισιτηρίων που καταγράφει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης επισκέφθηκαν 11.795 άτομα όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2011 ο αριθμός των εισιτηρίων που είχαν κοπεί ήταν μόλις 2103. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς είχαν κοπεί 17.973 εισιτήρια, αριθμός που είναι σίγουρο ότι θα ξεπεραστεί κατά πολύ, καθώς η επισκεψιμότητα αυξάνεται τους μήνες του καλοκαιριού.
Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, κόπηκαν 912 εισιτήρια τον Ιανουάριο έναντι 466 πέρυσι, το Φεβρουάριο 758 έναντι 181 πέρυσι, το Μάρτιο 3.750 έναντι 358 τον αντίστοιχο μήνα του 2011 και τον Απρίλιο 6.375 έναντι 1098 πέρυσι. Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία και για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, όπου το πρώτο τετράμηνο του 2012 κόπηκαν 1865 εισιτήρια, ενώ πέρυσι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο ο αριθμός των εισιτηρίων ήταν 516. Οι διαφορές είναι σχετικά μικρές για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους (210 έναντι 171 τον Ιανουάριο, 194 έναντι 108 τον Φεβρουάριο και 261 έναντι 80 το Μάρτιο), ωστόσο η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφεται το μήνα Απρίλιο με 1200 επισκέπτες το 2012 έναντι μόλις 157 το 2011. Ο αυξημένος αριθμός των επισκεπτών συνίσταται και στις επισκέψεις μαθητών σχολείων.
Ο διευθυντής της ΙΒ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Σουέρεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι αποδίδει καρπούς η συλλογική προσπάθεια, που έχει να κάνει με πρωτοβουλίες και με την τοπική κοινωνία, αλλά και με εκπαιδευτικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Η Δωδώνη είναι ένας χώρος που υποδέχεται με τον καλύτερο τρόπο τους επισκέπτες. Πολλοί νόμιζαν ότι επειδή γίνονται εργασίες, είναι κλειστός ο χώρος. Αντίθετα ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης είναι επισκέψιμος και αυτό ήδη έχει γίνει συνείδηση σε πολλούς, οι οποίοι είτε τον επισκέπτονται ως σταθμό στο ταξίδι τους, είτε προγραμματίζουν επισκέψεις επί τούτου. Παράλληλα έχουν γίνει και κάποιες εκδηλώσεις που φέρνουν τον κόσμο κοντά, ώστε να αισθάνεται οικείο το μέρος. Για παράδειγμα πρόσφατα οργανώθηκε μια βραδιά αστρονομικής παρατήρησης, κάτι το οποίο θα επαναληφθεί με την πανσέληνο στις 31 Αυγούστου», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι τόσο η Δωδώνη, όσο και το Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελούν εφαλτήριο για επισκέψεις και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους.
Ο κ. Σουέρεφ επισήμανε ότι χρειάζεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες ώστε και το Αρχαιολογικό Μουσείο να ανεβάσει τα ποσοστά επισκεψιμοτητάς του σε σύγκριση με τη Δωδώνη, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για ένα κοινό εισιτήριο. Τέλος ως βασικό μειονέκτημα για το αρχαιολογικό μουσείο χαρακτήρισε τη δυσκολία στην πρόσβαση για τα πούλμαν, γεγονός που οδηγεί τους τουριστικούς πράκτορες να αποφεύγουν να το εντάξουν στους προορισμούς τους. «Είναι εις βάρος μας, αλλά δε μπορούμε να αποφύγουμε την πραγματικότητα της πόλης. Πρέπει να βρεθεί τρόπος έστω και προσωρινής στάθμευσης», σημείωσε.
Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι της Ηπείρου Ελαφρώς αυξημένη παρουσιάζεται η επισκεψιμότητα στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το πρώτο τετράμηνο του 2012 πέρασαν το κατώφλι του 2.848 άτομα έναντι 2.771 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Μικρός είναι ο αριθμός των επισκεπτών στα άλλα μουσεία της Ηπείρου. Μόλις 430 εισιτήρια έχουν κοπεί από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο στο Μουσείο Άρτας, αριθμός πάντως διπλάσιος από πέρυσι που είχαν κοπεί 205. Μικρή αύξηση υπάρχει και στο Μουσείο Νικόπολης με 320 εισιτήρια έναντι 255 πέρυσι, κάτι που ισχύει και για το Μουσείο Ηγουμενίτσας με 266 εισιτήρια έναντι 111 πέρυσι.
Σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών είναι ο ναός Παρηγορήτισσας στην Άρτα με 2.900 επισκέπτες το πρώτο τετράμηνο του έτους, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης με πέρυσι, καθώς ο χώρος παρέμενε κλειστός λόγω έργων.
Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους, στοιχεία δεν υπάρχουν για αυτούς των Γιτάνων, Δημοκάστρου, Ντόλιανης, Πύργου Ραγίου και Ελέας στη Θεσπρωτία, όπως και για τον αρχαιολογικό χώρο Νικόπολης στην Πρέβεζα. Μειωμένος είναι ο αριθμός των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης με 160 εισιτήρια το πρώτο τετράμηνο του 2012 έναντι 385 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όπως και για το Νεκρομαντείο Αχέροντα με 660 εισιτήρια φέτος έναντι 790 πέρυσι.
Μειώνονται οι εισπράξεις 
Αύξηση των επισκεπτών των μουσείων σε ποσοστό 18,5% και μείωση των εισπράξεων κατά 20,3% καταγράφηκε τον μήνα Απρίλιο 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Στους αρχαιολογικούς χώρους σημειώθηκε αύξηση των επισκεπτών κατά 43,6%, αλλά μείωση των εισπράξεων σε ποσοστό 21,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2012 παρατηρείται αύξηση 3,8% στους επισκέπτες των Μουσείων, αλλά μείωση 25,1% στις εισπράξεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων παρατηρείται αύξηση 47,2%, αλλά μείωση 25,7% στις εισπράξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θεωρούνται, εκτός των ατόμων που αγοράζουν εισιτήριο εισόδου και τα άτομα στα οποία χορηγείται εισιτήριο ελεύθερης εισόδου. 
Για την είσοδο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους καταβάλλεται το προβλεπόμενο εισιτήριο από όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες, καθ' όλες τις ημέρες του έτους, πλην αργιών και Κυριακών κατά το πεντάμηνο 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου, την πρώτη Κυριακή των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου, Οκτωβρίου, την 6η Μαρτίου (μνήμη Μελίνας Μερκούρη), τη 18η Απριλίου (Διεθνής ημέρα Μνημείων), τη 18η Μαΐου (Διεθνής ημέρα Μουσείων), την 5η Ιουνίου (Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος), το διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
Επίσης, από την καταβολή του εισιτηρίου απαλλάσσονται όλοι οι νέοι ηλικίας μέχρι 18 ετών, οι φοιτητές και σπουδαστές των ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ισότιμων σχολών χωρών της ΕΕ, οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία, οι υπάλληλοι του ΥΠ.ΠΟ., οι κάτοχοι ειδικής ταυτότητας μέλους ICOM και ΙCOMOS, οι ξεναγοί και οι κάτοχοι δελτίου ελεύθερης εισόδου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: