Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Παράταση ημερομηνίας και αγωνίας για τη ''ΔΩΔΩΝΗ''.


Μια ακόμη ευκαιρία να επιβεβαιωθεί εκ νέου η στάση των τοπικών φορέων για παραμονή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ σε Ηπειρώτικα χέρια, αλλά και ελάχιστο περιθώριο χρόνου για να αλλάξει η πολιτική βούληση των κυβερνήσεων του προηγούμενου διαστήματος, δίνει η παράταση τριών εβδομάδων για την ημερομηνία κατάθεσης τελικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Η παράταση που έδωσε η Αγροτική Τράπεζα δεν αφορά την ικανοποίηση του αιτήματος των τοπικών φορέων, όπως είχε ζητηθεί και σε προηγούμενη ευρεία σύσκεψη, αλλά αφορά σε εσωτερικά ζητήματα που πρέπει να δρομολογήσει η Τράπεζα και τα οποία καθυστέρησαν λόγω της πολιτικής ρευστότητας του προηγούμενου διαστήματος. Όπως είναι γνωστό, η τράπεζα θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τις θυγατρικές της με μη χρηματοοικονομικό αντικείμενο, όπως ο ΣΕΚΑΠ, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και η Δωδώνη. Οι ενδιαφερόμενοι για την τελευταία είναι πολλοί και, σύμφωνα με την ΑΤΕ, εκδήλωση ενδιαφέροντος έδειξαν 15 εταιρίες, εκ των οποίων 7 ελληνικές.

Μεταξύ αυτών και η κοινοπραξία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας και Φιλιππιάδας. Μάλιστα οι ΕΑΣ έχουν στην κατοχή τους το 33,3 % και διεκδικούν δικαστικά το 7,7% από την ΑΤΕ, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά σε κάποιους από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους ή αντιθέτως να αποτελέσει σημείο σύγκλισης και συνεργασίας. Στο σύνολο των 15, μόνο οι επτά εταιρίες, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, έχουν ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες και πρόσθετη ενημέρωση για την γαλακτοβιομηχανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ελληνικές εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο όμιλος Τυράς, ο όμιλος Ρέστη, η εταιρεία Σίμος, η Ελαιουργική και η Κρι Κρι. Στις ξένες διεκδικήτριες της Δωδώνης συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ολλανδική συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Friesland - Campina, ο σκανδιναβικός συνεταιριστικός όμιλος Arla, ο τουρκικός όμιλος Agro Farma, ο γαλλικός όμιλος Lacktalis, η εμπορική εταιρεία Fantis, η Euphrates Inc και ένας γερμανοαυστριακός όμιλος. Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Δωδώνης ΑΕ είναι η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα. Η ημερομηνία κατάθεσης των τελικών οικονομικών προσφορών από τους υποψήφιους «μνηστήρες» για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου, το 67,77% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη παρατάθηκε έως τις 16 Ιουλίου και οι παραγωγοί - κτηνοτρόφοι σκοπεύουν να «εκμεταλλευθούν» αυτό το διάστημα, αν και μικρό, προκειμένου να ανατρέψουν την πώληση. 


Νέα σύσκεψη συγκαλούν οι παραγωγοί. 
Οι κτηνοτρόφοι - παραγωγοί της Ηπείρου που συνεργάζονται με την γαλακτοβιομηχανία, μετά και την παράταση που δόθηκε, επιδιώκουν να αποσπάσουν από την νέα κυβέρνηση και την νέα ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, θετική απάντηση στο αίτημά τους να μην πωληθεί η εταιρία, αλλά να μεταβιβαστεί στους φυσικούς της φορείς. Για το λόγο αυτό, και αφού γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη βάση των τριών κομμάτων που την στηρίζουν, οι παραγωγοί καλούν σε σύσκεψη τους τοπικούς φορείς, τους Βουλευτές της Ηπείρου, τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους ώστε να ζητήσουν να ξεκινήσουν συζητήσεις με το κυβερνητικό επιτελείο για την καλύτερη λύση. «Θα επιδιώξουμε συνάντηση και με τους νέους αρμόδιους υπουργούς, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε την συνάντηση αυτοί μόνοι μας ως κτηνοτρόφοι, θέλουμε να γίνει μαζί με όλους τους φορείς της περιοχής και αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα θέσουμε στη σύσκεψη, μαζί με το θέμα της υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων των κομμάτων για ακύρωση της διαδικασίας πώλησης», σημείωσε εκ μέρους του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού ο Μιχάλης Τζίμας. Η σύσκεψη επρόκειτο να προγραμματιστεί για την Παρασκευή, ωστόσο η καθυστέρηση ορκωμοσίας του Υπουργού Οικονομικών και των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης, που αναμένεται να διατυπωθούν το Σαββατοκύριακο, θα μεταθέσουν την σύσκεψη για την ερχόμενη εβδομάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: