Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ο ήχος από το νερόμυλο, τη νεροτριβή και το μαντάνι της Γκούρας θα ακουστεί και πάλι την Κυριακή.


Ο ήχος από το νερόμυλο, τη νεροτριβή και το μαντάνι της Γκούρας θα ακουστεί και πάλι την Κυριακή 1η Ιουλίου στην εκδήλωση που διοργανώνει ο εκπολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής.
Το προβιομηχανικό συγκρότημα, το οποίο είναι χτισμένο το 1400 , αναστυλώθηκε πριν από 2 περίπου χρόνια από τον 88χρονο σήμερα μάστορα Αθανάσιο Μίνου και λειτουργεί κανονικά αναβιώνοντας μνήμες μια άλλης εποχής.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που έζησαν στην περιοχή έχουν να θυμούνται πολλά από το νερόμυλο, τη νεροτριβή και τα μαντάνια στα οποία οι γυναίκες έπλεναν τα ρούχα τους.

«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό που δώσαμε ζωή στις εγκαταστάσεις αυτές οι οποίες τα παλιότερα χρόνια εξυπηρετούσαν τους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής», συνεχίζει ο Χρ. Μπαΐλης, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε ζωντανή την παράδοση ενός τόπου.
Ο μύλος εξυπηρετούσε όχι μόνο την περιοχή αλλά και χωριά του Σουλίου, οι κάτοικοι του οποίου κατέβαιναν μέχρι εκεί από «κρυφά» μονοπάτια.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Ρεματιάς, Απόστολος Παππάς, η παλιά πόρτα έχει όλα τα ονόματα των μυλωνάδων που πέρασαν από κει, προσφέροντας στον κόσμο όχι μόνο το αλεύρι αλλά και τη ζεστασιά και την αγάπη τους.

Την Κυριακή όσοι ανηφορίσουν μέχρι την Κάτω Ρεματιά του Λούρου θα έχουν την δυνατότητα να δουν τον νερόμυλο, την νεροτριβή και το μαντάνι να τίθεται και πάλι σε λειτουργία.

Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα συνεχιστεί στις 11.45 κάτω από τον μεγάλο πλάτανο του χωριού με την συμμετοχή χορευτικών από τον Λούρο, το Ρωμανό Ιωαννίνων και τον Ασσο.
Οι επισκέπτες θα μπορέσουν επίσης να δουν τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου της περιοχής το οποιο θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό.

www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: