Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Διεθνή ΜΜΕ: «Είναι πολύ αργά για την Ευρώπη;»


Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποτελεί κεντρικό θέμα στα περισσότερα ξένα ΜΜΕ, τα οποία αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το ποιος δρόμος θα πρέπει να ακολουθηθεί. Τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται και στις πιέσεις που δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος εν όψει της Συνόδου Κορυφής, καθώς και στη σκληρή στάση που ακολουθεί. Δεν λείπουν επίσης δημοσιεύματα που παρουσιάζουν την κ. Μέρκελ ως ρομπότ-Εξολοθρευτή και ρωμαϊκή θεότητα που τρώει Έλληνες ζωντανούς.

«Είναι πολύ αργά για την Ευρώπη;» αναρωτιέται στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική Libération, γράφοντας τη φράση σε αρκετές γλώσσες. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι λύσεις που συζητούνται στις Βρυξέλλες, θα μπορούσαν να ηρεμήσουν τις αγορές, αλλά όχι επαρκώς για την αποκατάσταση της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ. Επιπλέον κάνει λόγο για «φαύλο κύκλο λιτότητας», αναφέροντας ότι ο μηχανισμός απαιτεί από τις χώρες να βάλουν φρένο στις δημόσιες δαπάνες, την ώρα που η ανάπτυξη επιβραδύνεται.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει λύση εν όψει της κρίσιμης Συνόδου της ΕΕ» είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο γράφει ότι οι προσδοκίες είναι υψηλές, ωστόσο με την Άγκελα Μέρκελ να επιμένει στην αντίθεσή της στα ευρω-ομόλογα, «ένας διαχωρισμός βορρά και νότου φαντάζει το μόνο πιθανό αποτέλεσμα».

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες στη Σύνοδο» γράφει το πρακτορείο Bloomberg, ενώ το BBC αναφέρεται στις επαφές Φρανσουά Ολάντ - Άγκελα Μέρκελ και στην άρνηση της Γερμανίδας καγκελάριου για την έκδοση ευρωομολόγων. Την ίδια ώρα, το περιοδικό Time σημειώνει ότι η Σύνοδος της Πέμπτης αποτελεί μια κρίσιμη στιγμή που θα κρίνει τη διάσωση ή την αποτυχία του ευρώ.

Για ασυνήθιστη δέσμευση λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής κάνει λόγο η εφημερίδα Die Welt αναφερόμενη στο όχι της Α. Μέρκελ στο ευρωομόλογο και κυκλοφορεί με τον πρωτοσέλιδο τίτλο: «Η Μέρκελ αγωνίζεται με κάθε μέσο κατά του ευρωομολόγου».

«Nein! No! Non!» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Στο κύριο άρθρο ο σχολιαστής παρατηρεί: «Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έριξαν ένα πυροτέχνημα ιδεών αποσκοπώντας σε νέες εγγυήσεις από τη Γερμανία».

«Όμως αυτό πλήττει τα συμφέροντά μας, αλλά και την ευρωπαϊκή ιδέα. Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στους εταίρους μας στη Σύνοδο Κορυφής ότι δεν ωφελεί κανέναν αν η Γερμανία αρχίσει να προσφέρει απλόχερα τους καρπούς της δουλειάς της» σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει «ένα ξεκάθαρο 'όχι' στις προτάσεις Μπαρόζο συνεπάγεται ένα σαφές 'ναι' στην Ευρώπη».

Από την πλευρά της, η Westdeutsche Zeitung θεωρεί ότι η θέση της Α. Μέρκελ εγκυμονεί κινδύνους: «Όποιος στο προοίμιο μιας Συνόδου μιλά για 'κόκκινες γραμμές' σπέρνει τον καρπό της αποτυχίας. Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για μακρόπνοες τακτικές. Η 19η Σύνοδος Κορυφής από το ξέσπασμα της κρίσης δεν είναι μόνο η πλέον καθοριστική. Θα πρέπει να μας δώσει συγκεκριμένα, απτά αποτελέσματα που να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις».
Η «Frau Nein» Άγκελα Μέρκελ

Η Μέρκελ -μισητή από πολλούς στην Ελλάδα διότι επιμένει στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας, σημειώνει το Reuters- υφίσταται εδώ και καιρό την απεικόνισή της με ναζιστικές στολές, αλλά πλέον έχει γίνει στόχος ακόμα πιο άγριων εικόνων και τίτλων.

Από το Παρίσι ως την Ουάσινγκτον, οι πιέσεις προς την Μέρκελ, επικεφαλής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, εντείνονται καθώς αναζητείται μια λύση στην κρίση στην ΕΕ, η οποία απειλεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία. Αλλά η «Frau Nein» (Κυρία Όχι) δεν μοιάζει να προτίθεται να υποχωρήσει, αφού η προσέγγισή της έχει αυξήσει την δημοτικότητά της μεταξύ των Γερμανών ψηφοφόρων εν όψει των εκλογών του 2013.

Το περιοδικό New Statesman την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε ένα μοντάζ με την Μέρκελ να εικονίζεται σαν ο Εξολοθρευτής, με ένα ρομποτικό μάτι και ένα δερμάτινο σακάκι τύπου Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο πρωτοσέλιδό του υπό τον τίτλο «η πιο επικίνδυνη ηγέτις στην Ευρώπη».


Σε άρθρο του, επέκρινε τη «μανία για την λιτότητα» της Γερμανίδας καγκελαρίου, εκτιμώντας ότι καταστρέφει την Ευρώπη, ενώ ο Μεχντί Χάσαν, μέλος της εκδοτικής ομάδας του περιοδικού, την αποκάλεσε μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια τάξη κι ευημερία από τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν.

Η κεντρώα εφημερίδα Independent δημοσίευσε ένα αντίγραφο ενός πίνακα του Γκόγια «Ο Κρόνος καταβροχθίζει το γιο του» (Saturno devorando a un hijo, περ. 1819), απεικονίζοντας μια Μέρκελ με τρελό βλέμμα να καταβροχθίζει έναν Έλληνα.


Το ισπανικό σατιρικό περιοδικό El Jueves (Πέμπτη) «μετονομάστηκε» στο τρέχον του τεύχος Die Jueven, ώστε ο τίτλος να μοιάζει γερμανικός. Στο πρωτοσέλιδό του, η Μέρκελ εμφανίζεται να συνθλίβει τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι και να στέκεται πάνω του σαν να είναι χαλάκι για την πόρτα. Στις εσωτερικές σελίδες η Μέρκελ απεικονίζεται σαν πιν-απ, και στέφεται «Μις Ισπανία 2012».


Το εβδομαδιαίο περιοδικό The Economist, γνωστό για το ιδιόρρυθμο χιούμορ που χρησιμοποιεί, επιτίθεται επίσης στην Μέρκελ με το πρωτοσέλιδο του να απεικονίζει ένα πλοίο που βυθίζεται, με όνομα «Η Παγκόσμια Οικονομία» και λεζάντα «παρακαλούμε μήπως μπορούμε να ανάψουμε τις μηχανές τώρα, κα Μέρκελ;».

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: