Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. «Πράσινο» για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.


Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.
Η ευρωζώνη θέλει να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2012 έναν εποπτικό μηχανισμό με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ' ευθείας μέσω των ταμείων στήριξης, υπό ορισμένους όρους, δήλωσε ο Βαν Ρόμπαϊ.
Παράλληλα, δήλωσε ότι δήλωσε ότι οι προτάσεις αυτές θα σπάσουν τον «φαύλο κύκλο» μεταξύ τραπεζών και εθνικών κυβερνήσεων
Η ευρωζώνη είναι επίσης έτοιμη για μια επέμβαση των ταμείων στήριξης για να καθησυχαστούν οι αγορές, πρόσεσε ο Βαν Ρόμπαϊ στο τέλος της συνόδου της ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί στήριξης για την σταθεροποίηση των αγορών.
«Στέλνουμε ένα μήνυμα στις αγορές και ελπίζουμε αυτό να τις πείσει» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «ελήφθησαν καλές αποφάσεις για τους μηχανισμούς στήριξης αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για τα μακροπρόθεσμα μέτρα».

Αναπτυξιακό πακέτο 120 δισ. ευρώ
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν για ένα αναπτυξιακό πακέτο 120 δισ. ευρώ, το οποίο μάλιστα θα εισάγει και τα ομόλογα έργου ως εργαλείο χρηματοδότησης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Τα κεφάλαια αυτά ήδη περιλαμβάνονται στους σχετικούς προϋπολογισμούς και απλώς «έρχονται στο προσκήνιο» με αναπτυξιακούς στόχους, δεν αποτελούν δηλαδή επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας στις οικονομίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Οπως δήλωσε ο βαν Ρομπάι, οι εταίροι ενέκριναν και στην ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά 10 δισ. ευρώ. Η ενίσχυση αυτή θα αυξήσει τη συνολική δανειοδοτική ικανότητα της τράπεζας με 60 δισ. ευρώ. «Αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε σε όλη την Ευρώπη», είπε.
Νωρίτερα, η Ισπανία και η Ιταλία είχαν ανακοινώσει ότι αποσύρουν την στήριξή τους από το πακέτο ανάπτυξης, περιμένοντας συγκεκριμένες λύσεις για το απαγορευτικό κόστος δανεισμού των χωρών τους.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τελικά τις επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στο αναπτυξιακό πακέτο των 120 δισ. ευρώ
«Η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τις επιφυλάξεις τους», δήλωσε ο Γιούνκερ στο τέλος της συνόδου. Οι δύο χώρες έκαναν ένα μπρα-ντε-φερ με τους ευρωπαίους εταίρους τους για να τις βοηθήσουν γρήγορα, επιφυλασσόμενες να συμφωνήσουν στο σύμφωνο αυτό.

Μόντι: Διπλή ικανοποίηση για την Ιταλία
Ικανοποιημένος δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι για την συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική για το μέλλον της ΕΕ και του ευρώ.
Οπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, «η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή»: τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και επειδή «ενίσχυσε τη διαδικασία» μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει, πράγμα που έγινε τη νύκτα, επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους του πέρασαν «μια πολύ δύσκολη στιγμή. Υπήρξαν λίγες εντάσεις, αλλά αυτό ήταν χρήσιμο», δήλωσε.
«Αν και αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας στο σύμφωνο ανάπτυξης, η Ιταλία εξέφρασε μια επιφύλαξη και εμπόδισε την άμεση υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης, όπως έκανε στη συνέχεια και η Ισπανία. Τελικά αυτό το μπρα-ντε-φερ κατέληξε σε ικανοποιητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης», συνέχισε.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: