Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Επιστροφή Σαμαρά στην παροχολογία υπό την πίεση των γκάλοπ.

Στη Λ. Συγγρού μετά και τις νέες μετρήσεις που δείχνουν ντέρμπι και τη ΝΔ να έχει εξαντλήσει τα περιθώρια συσπείρωσης, αποφασίστηκε να τονιστούν τα... δημοφιλή μέτρα του οικονομικού προγράμματος, όπως η αναπλήρωση των συντάξεων, η μείωση του ΦΠΑ και φορολογικών συντελεστών κ.ά. Δεν δίνονται απαντήσεις για τα ισοδύναμα μέτρα που θα απαιτηθούν. Ζητά διετή παράταση του προγράμματος.


Υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων, που εμφανίζουν ως ντέρμπι την αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, ο κ. Αντ. Σαμαράς επιστρέφει στη στρατηγική των παροχών, επιδιώκοντας να κάνει πιο ελκυστική στους πολίτες την πολιτική του πρόταση.

Στη Λ. Συγγρού, μετά και τις τελευταίες έρευνες που εμφανίζουν τη ΝΔ να έχει εξαντλήσει εν πολλοίς τα περιθώρια συσπείρωσης των οπαδών της, αποφασίστηκε να παρουσιαστεί ξανά το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ (βλ. Ζάππειο) και να τονιστούν τα... δημοφιλή μέτρα, όπως είναι η επιστροφή χρημάτων στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολύτεκνους, η μείωση του ΦΠΑ, η μείωση των φορολογικών συντελεστών κ.ά.

Χθες, με βάση αυτή τη στρατηγική που περιλαμβάνει υποσχέσεις, όχι όμως και απαντήσεις για τα ισοδύναμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο κ. Σαμαράς παρουσίασε 18 εξαγγελίες υπό τον τίτλο «εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση». Τις οποίες διαχώρισε σε εκείνες που είναι προς διαπραγμάτευση με την τρόικα και σε αυτές που μπορούν να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα έθεσε ως κεντρικό άξονα της πολιτικής του την αύξηση της απασχόλησης, κάνοντας λόγο για δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας, ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς, ανάλογα με τον ρυθμό εκταμίευσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα τα μέτρα που θα διαπραγματευθεί, όπως είπε, είναι:

  • Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009, της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους, των ειδικών μισθολογίων των αστυνομικών που βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία και -σε πρώτη φάση- των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το «κούρεμα» του χρέους φυσικά πρόσωπα (ομολογιούχοι) και ασφαλιστικά ταμεία.
  • Επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια, έστω και με τη μορφή προγραμμάτων επανεκπαίδευσης.
  • Παροχή έκτακτου επιδόματος ανεργίας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους.
  • Ρύθμιση των φορολογικών επιβαρύνσεων των επόμενων μηνών: ΕΤΑΚ του 2009, έκτακτη εισφορά, ΦΜΑΠ του 2010 και 2011 και φόρος εισοδήματος με μειωμένες απαλλαγές για το 2011.
  • Επαναφορά της μετενέργειας στα προηγούμενα χρονικά όρια, δηλαδή στους 6 μήνες.
  • Σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου από τις 5.000 στις 8.000 για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 χιλιάδες για τη μεθεπόμενη.
  • Αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ.
  • Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, με πρώτο βήμα, τη μείωση του φόρου για νομικά πρόσωπα -εταιρείες και επιχειρήσεις- στο 15% για την επόμενη χρονιά. Και άμεση μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9%.
  • Επέκταση για τουλάχιστον δύο χρόνια της περικοπής 11,7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών που σήμερα αφορά το 2013-14.
  • Επαναφορά της εργασιακής εφεδρείας για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που εργάζονται σε υπό συγχώνευση ή υπό κατάργηση οργανισμούς.

  • Χωρίς την τρόικα

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που μπορεί να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με την τρόικα, ο πρόεδρος της ΝΔ τα ιεράρχησε ως εξής:

  • Προώθηση ρύθμισης του τρόπου αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες, έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά ποσοστό 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
  • Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον «Τειρεσία» για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.
  • Συγκρότηση ειδικού μηχανισμού που θα εξασφαλίζει τη ρευστότητα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με εγγυοδοσία από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Και με κεφάλαια που θα περισσέψουν από τα 50 δισεκατομμύρια επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
  • Εφαρμογή του μέτρου για τον συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο.
  • Προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
  • Προώθηση αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης.
  • Υιοθέτηση πολιτικής για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη.
  • Επίσπευση της ανακήρυξης ΑΟΖ.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ

Παίζουν με σπίρτα σε μπαρουταποθήκη

Σαν μικρά παιδιά που παίζουν με τα σπίρτα σε μια μπαρουταποθήκη παρομοίασε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Αντ. Σαμαράς, κλιμακώνοντας την επίθεσή του με αφορμή τη θέση του κ. Τσίπρα περί «μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού επεσήμανε ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε τη χώρα στην καταστροφή, πρόσθεσε: «Οσοι μιλάνε για μονομερή καταγγελία του μνημονίου, μοιάζουν με παιδάκια που παίζουν με τα σπίρτα μέσα σε μπαρουταποθήκη! Και οδηγούν στην απομονωμένη Ελλάδα και πίσω στο μεγάλο κράτος που μας έφερε ως εδώ. Αυτό είναι επιστροφή, όχι στο χθες, αλλά στο προχθές! Σε όλα εκείνα που πρέπει να αλλάξουμε αποφασιστικά. Οχι να επιστρέψουμε σε αυτά...».

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: