Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Την ώρα που τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο, στην Ήπειρο, το παρεμπόριο «ζει και βασιλεύει»!

Ανενόχλητοι αλωνίζουν στα Γιάννινα και σε όλη την Ήπειρο οι πλανόδιοι.

Τεράστιες οι απώλειες για τις επιχειρήσεις και το Κράτος. Οι Αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα.


. Μπορεί λόγω της οικονομικής κρίσης τα καταστήματα στην αγορά των Ιωαννίνων να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, όμως το παρεμπόριο στους δρόμους, τις πλατείες και τις γειτονιές της πόλης μας. ζει και βασιλεύει, αφού φαίνεται πως η κρίση το ευνοεί!
Αφρικανοί και Ασιάτες μετανάστες -πολύ λίγοι έχουν άδειες παραμονής και εργασίας- τελευταία όμως και ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων Αθίγγανων αλλά και Αλβανών και Βουλγάρων, κυκλοφορούν παντού, με τα πόδια ή με φορτηγάκια, στήνουν πρόχειρα «μαγαζιά» πάνω σε αυτοσχέδιους πάγκους και πουλάνε ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Προϊόντα φτηνά σε γενικές γραμμές, αμφιβόλου όμως ποιότητας, η διακίνηση των οποίων προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά τόσο στους Γιαννιώτες εμπόρους, οι οποίοι ούτως ή άλλως διανύουν μία πολύ δύσκολη περίοδο, όσο και στο Κράτος, αφού δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Έχουν αποθρασυνθεί
Το τελευταίο διάστημα οι πλανόδιοι «έμποροι» μοιάζουν να έχουν αποθρασυνθεί, αφού αλωνίζουν κυριολεκτικά την πόλη, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι συχνά σταθμεύουν ακόμα και στους πεζόδρομους, γύρω από το ίδιο το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου και κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους!

CD, γυαλιά, παιχνίδια.
Από τη μία πλευρά, είναι οι Αφρικανοί και Ασιάτες μετανάστες, οι οποίοι εμπορεύονται κατά βάση πλαστά CD και DVD -στα Γιάννινα έχουν απομείνει μόλις δύο δισκάδικα, τα υπόλοιπα έκλεισαν!- κοσμήματα, ρολόγια χειρός, γυαλιά ηλίου που δεν προστατεύουν τα μάτια, πλαστικά παιχνίδια, αναπτήρες, φακούς, μπρελόκ, ελαστικά μπαλάκια, νυχοκόπτες, ξυριστικές μηχανές, συσκευές λέιζερ, σουγιάδες, φορτιστές κινητών κ.α..
Σημαντικό κομμάτι της υπαίθριας και παράνομης αυτής «αγοράς» αποτελούν φυσικά και οι τσάντες και τα πορτοφόλια - μαϊμού, που έχουν πάνω τους στάμπες επώνυμων εταιρειών.

Φρούτα και λαχανικά
Από την άλλη, το τελευταίο διάστημα έχει γεμίσει η πόλη με πλανόδιους εμπόρους εποχιακών φρούτων και λαχανικών, ρόλο τον οποίο κατά κύριο λόγο αναλαμβάνουν νεαροί Ρομά και Αθίγγανοι. Φέρνουν τα προϊόντα στο κέντρο και τα πωλούν πάνω σε φορτηγάκια ή στήνουν πάγκους και πουλούν ανενόχλητοι τα είδη τους στους περαστικούς!
Οι πολίτες συχνά δελεάζονται από τις φθηνές τιμές και ψωνίζουν από τους υπαίθριους πωλητές, χωρίς όμως να συνειδητοποιούν ότι τα φρούτα και λαχανικά που αγοράζουν είναι άγνωστης προέλευσης και αμφίβολης ποιότητας, όπως συνήθως διαπιστώνουν τελικά αργότερα, όταν πλέον τα δοκιμάζουν!
Εδώ δεν γίνεται λόγος φυσικά για ντόπιους καλλιεργητές που φέρνουν και πωλούν τα προϊόντα τους στην πόλη, αφού αυτοί στην πλειοψηφία τους έχουν τις αναγκαίες άδειες και εμπορεύονται μικρές κατά βάση ποσότητες οπωροκηπευτικών.

Παθαίνουν ζημιά
Η ζημιά που παθαίνουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων μαναβικής στα Γιάννινα είναι φυσικά τεράστια και επιδεινώνει την ήδη δύσκολη οικονομική τους κατάσταση. Οι ίδιοι εξάλλου, νιώθουν ανυπεράσπιστοι μπροστά στην επέλαση των πλανοδίων πωλητών, αφού οι έλεγχοι από πλευράς των Αρχών είναι μέχρι στιγμής σπάνιοι έως ανύπαρκτοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νόμιμοι καταστηματάρχες καλούνται να πληρώσουν φόρους, δημοτικά τέλη και εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, ενώ απασχολούν και προσωπικό το οποίο αμείβουν με βάση τα κέρδη τους. 
Η δράση λοιπόν όλων αυτών των παρανόμων «εμπόρων» και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που οι ντόπιοι έμποροι υφίστανται, έχουν αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στους καταστηματάρχες, αλλά και στο κράτος, το Δήμο και την ίδια την τοπική κοινωνία.

Ένα παράδειγμα
Τις τελευταίες ημέρες η Δημοτική Αστυνομία των Χανίων «σάρωσε» όλη την πόλη και προχώρησε σε κατασχέσεις χιλιάδων προϊόντων παραεμπορίου, η πώληση των οποίων αφαιρει σημαντικά έσοδα από το ελληνικό κράτος, ζημιώνοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και απειλώντας τη βιωσιμότητα των νόμιμων επιχειρήσεων του εν λόγω Δήμου.
Στα Γιάννινα πάλι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί τελευταία από τις εποπτεύουσες αρχές όπως είναι η Δημοτική Αστυνομία ή η Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφέρειας Ηπείρου κι ας είναι μεγάλο το πρόβλημα με το παρεμπόριο. Καλό θα ήταν να παραδειγματιστούν και οι δικοί μας αρμόδιοι για το θέμα φορείς, συμβάλλοντας έτσι με το δικό τους τρόπο στην επιβίωση των ντόπιων εμπορικών επιχειρήσεων.

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: