Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Xρήστος Παπουτσής στο αθλητικό site onsports.gr ''Εργο ζωής και πνοής ο Βοτανικός για Παναθηναϊκό και Αθήνα''.



Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές ολοκληρώνεται και το Onsports δίνει το βήμα στον Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος κατεβαίνει με το ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών.
Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, ο κ. Παπουτσής μιλάει για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ΔΝΤ, τον Παναθηναϊκό και το πείραμα της πολυμετοχικότητας, αλλά και το γήπεδο του Βοτανικού, το οποίο πρώτος ανέδειξε.


Εύχεται στον εξάστερο Παναθηναϊκό να σηκώσει στην Πόλη και το έβδομο ευρωπαϊκό, ευχόμενος να κατορθώσει να βρίσκεται και εκείνος στις εξέδρες και παίρνει θέση στο πρόβλημα της καταπολέμησης της βίας, προτείνοντας και λύσεις ώστε άμεσα να επιστρέψουν οι οικογένειες στα ελληνικά γήπεδα. Τέλος, τάσσεται ανοικτά υπέρ της άρσης της απαγόρευσης των μετακινήσεων και καλεί όλους τους Ελληνες ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, συμμετέχοντας στη γιορτή της Δημοκρατίας.



Εκλογές 2012. Να ψηφίσω ή όχι;
Όταν δεν ψηφίζουμε χαρίζουμε το δικό μας δικαίωμα σε άλλους για να αποφασίσουν εκείνοι για εμάς, τις οικογένειές μας και την πατρίδα μας. Το δικαίωμα της ψήφου κατακτήθηκε με αίμα και αγώνες για τη Δημοκρατία. Είναι η δύναμή μας. Η δύναμη κάθε πολίτη για να εκφρασθεί. Να επιλέξει την πορεία της χώρας, ποιον εμπιστεύεται να διαχειριστεί την εξουσία, ποιον θέλει να τον εκπροσωπεί στη Βουλή. Στις 6 Μαΐου είναι η κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Είναι ώρα απόφασης και επιλογής. Το μέλλον είναι στα χέρια μας. Το διεκδικούμε με πίστη, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία.



Ένα σύντομο σχόλιο για την Ελλάδα του ΔΝΤ. Μπορούσαμε ν' αποφύγουμε την προσφυγή σε αυτό;
Μόνο, αν η Ευρώπη είχε τους μηχανισμούς εκείνους που θα μπορούσαν να στηρίξουν την Ελλάδα και τα άλλα κράτη - μέλη της που δέχθηκαν διεθνείς κερδοσκοπικές επιθέσεις.  Όμως, η Ευρώπη που δεν διέθετε τα απαραίτητα εργαλεία, ζήτησε και επέβαλε το ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση, ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, δώσαμε αποφασιστικά τη μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο, για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος και για να καταφέρουμε να είμαστε μέσα σε αυτό το πλαίσιο.



Ένα σύντομο σχόλιο για την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ. Πότε προσδιορίζετε αυτή την έξοδο; Υπάρχει σύντομος τρόπος διαφυγής;
Όσο παρουσιάζουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας, τόσο η θέση της Ελλάδας θα βελτιώνεται. Τόσο θα διευρύνεται η διαπραγματευτική της δυνατότητα. Όσο θα προχωρούμε με θάρρος και αποτελεσματικότητα στις αναγκαίες αλλαγές στις δομές του κράτους τόσο θα κερδίζουμε σε αξιοπιστία. Όσο θα αυξάνονται τα έσοδα από το κράτος από την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής τόσο θα γίνεται πιο καθαρός ο ορίζοντας. Το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει περιθώριο ενός χρόνου για να μειωθεί το βάρος που επωμίζεται ο λαός. Και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που έχουν γίνει. 
Στόχος μας είναι να βγει η Ελλάδα από την επιτήρηση σε τρία χρόνια. Αλλά μέχρι τότε πρέπει σταδιακά να πυροδοτούμε την ανάπτυξη, να τροφοδοτούμε με ρευστότητα την αγορά και να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας. Δεν έχουμε μόνο να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα. Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στον πολίτη, ιδιαίτερα, στους νέους ανθρώπους. Δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για δουλειά σήμερα. Αντιμετωπίζοντας την ανεργία και διευκολύνοντας εκείνους που έχουν ανάγκη για να αντιμετωπίσουν αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες για την ελληνική κοινωνία.



Είστε γνωστός φίλος του Παναθηναϊκού. Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην ποδοσφαιρική ομάδα; Ποια πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη εξέλιξη για την επόμενη ημέρα, δεδομένης της απόφασης Βαρδινογιάννη για αποχώρηση από την ΠΑΕ;
Πρώτα απ' όλα, θέλω να πω ότι είναι προσβολή για όλους μας, προσβολή στην ιστορία του Παναθηναϊκού που φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι επιφυλάξεις μου για το εγχείρημα της πολυμετοχικότητας. Τώρα, είναι η ώρα να πρυτανεύσει η λογική, το συμφέρον και η προοπτική του Παναθηναϊκού. Με κάλεσμα όλων για μια ρεαλιστική και ελπιδοφόρα συμφωνία που να εγγυάται το κύρος, την αξιοπιστία και την αγωνιστική δύναμη του Παναθηναϊκού, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 
Η προσφορά της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον Παναθηναϊκό αποδεικνύεται ότι ήταν πολύτιμη. Είναι κρίμα που εμμένουν στην απόφασή τους να αποχωρήσουν. Ελπίζω ότι θα δοθεί γρήγορα διοικητική λύση με ισχυρή διοίκηση που θα βασίζεται σε στέρεη οικονομική βάση.



Η θέση σας για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό και το έργο της διπλής ανάπλασης;
Ήταν δική μου πρόταση, την οποία παρουσίασα το 2002 ως υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας. Αργότερα, υιοθετήθηκε από την κ. Μπακογιάννη και το δημοτικό συμβούλιο και άρχισαν όλες οι συζητήσεις. Κι από τότε έχει γίνει πολλή δουλειά, σοβαρός σχεδιασμός και έχουν εργασθεί με συνέπεια πολλοί άνθρωποι. Πάντα όμως κάτι βρίσκεται που οδηγεί σε νέες καθυστερήσεις. Στην αρχή είχαμε τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έφτασαν μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στη συνέχεια ακολούθησε η γραφειοκρατία που ανακάλυπτε διαρκώς κενά στη νομοθεσία. Τέλος, η υπόθεση ενεπλάκη στη διοικητική κρίση της ΠΑΕ. Ο κόσμος πλέον έχει αγανακτήσει. Είναι αδιανόητο η Αθήνα να είναι η μόνη πρωτεύουσα της Ευρώπης χωρίς ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη διπλή ανάπλαση των περιοχών του Βοτανικού, την περιοχή της Αλεξάνδρας και του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή.
Το συνολικό έργο είναι έργο πνοής για την Αθήνα και τον Παναθηναϊκό.
Γι αυτό είναι απαράδεκτες οι νέες εμπλοκές και καθυστερήσεις. Η νομική βάση που δημιουργήσαμε και η συμφωνία του Δήμου της Αθήνας και του Παναθηναϊκού προβλέπει ότι μόνο όταν προχωρήσει το γήπεδο του Βοτανικού τότε και μόνο τότε θα ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Γι' αυτό διαφωνώ πλήρως με τη συζήτηση που άνοιξε τις προηγούμενες μέρες. Εκείνο που προέχει λοιπόν είναι να υποστηρίξουμε χωρίς περιστροφές την ανέγερση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Αυτό είναι προϋπόθεση. Ας μην εθελοτυφλούμε και καθυστερούμε ολόκληρο το σχέδιο. Έχει πολύ μεγάλη αναπτυξιακή, οικιστική, και περιβαλλοντική αξία για την πρωτεύουσα. Ας μη βάλουν κάποιοι και άλλα εμπόδια.



Και ένα σχόλιο για τον έξι φορές Πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό που σε μια εβδομάδα θα διεκδικήσει στην Κωνσταντινούπολη το έβδομο τρόπαιο.
Μας δίνει μεγάλη περηφάνια και χαρά σε όλους τους Ελληνες. Ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Είμαι αισιόδοξος ότι στην Κωνσταντινούπολη θα πάρουμε το 7ο αστέρι για τη φανέλα του πρωταθλητή της Ευρώπης. 
Κι ελπίζω να μπορέσω να είμαι κι εγώ εκεί.



Ποδόσφαιρο και βία. Σχέση εξάρτησης; Αν και κρούσματα είχαμε -λιγότερα ωστόσο- και στο χώρο του μπάσκετ και μικρότερων αθλημάτων. Υπάρχει γιατρειά;
Φυσικά υπάρχει γιατρειά, όπως υπήρξε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάζεται όμως θέληση και ειλικρινής απόφαση και δέσμευση όλων. Για πάρα πολλά χρόνια, η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί, καταδικάζει και προβληματίζεται για τα όσα απαράδεκτα και επικίνδυνα συμβαίνουν στον ευρύτερο αθλητικό χώρο. Δυστυχώς, κάποιοι επιμένουν σε αντιαθλητικές λογικές, επιδίδονται σε πράξεις βίας και καταστροφής, αδιαφορώντας όχι μόνον για το συμφέρον της ομάδας αλλά και για τις επιπτώσεις των πράξεων τους στους ίδιους, τους συνανθρώπους τους και στη χώρα γενικότερα. Είναι αδιανόητο κάποιοι υπεύθυνοι παράγοντες Συλλόγων αντί να νουθετούν, να συγκρατούν, να αποτρέπουν τους οπαδούς τους από πράξεις μίσους, βίας και καταστροφής να συντάσσονται με αυτούς, να δικαιολογούν τις πράξεις τους. Το ζήτημα της αθλητικής βίας είναι ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί υπόθεση των αρμοδίων Αθλητικών Αρχών, Σωματείων και Εταιρειών. Κι όμως συχνά μετατρέπεται σε αστυνομικό πρόβλημα. Έτσι αλλοιώνονται τα ουσιαστικά αίτια της βίας και μεταφέρονται τεχνηέντως οι πραγματικές ευθύνες σε άλλο χώρο, υποσκάπτοντας τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας αποτελεσματικής και πάγιας λύσης.
Είναι καιρός πια να πρυτανεύσει η λογική. Είναι καιρός η έννοια του αθλητισμού να επανέλθει στη σωστή της διάσταση. Ο ίδιος ο αθλητικός χώρος, να αποβάλλει ό,τι τον καταστρέφει, ό,τι τον λερώνει, ό,τι τον απειλεί. Οι υπεύθυνες αθλητικές αρχές να δράσουν όπως επιβάλλεται, όπως μπορούν και όπως οφείλουν. Είναι αδιανόητο να αδιαφορούμε για τα φαινόμενα σήψης, παρακμής και πολιτιστικής κατάπτωσης. Δεν είναι δυνατόν η χώρα που γέννησε την αθλητική ιδέα και την πραγματική δημοκρατία και προσδιόρισε την έννοια του ευ αγωνίζεσθαι να υφίσταται φαινόμενα και συμπεριφορές που αμαυρώνουν την αθλητική ιστορία και τον πολιτισμό της, βλάπτουν την οικονομία της και απειλούν τη συνοχή της κοινωνίας της.



Πότε πιστεύετε ότι θα μπορέσει ένας οικογενειάρχης να πάει άφοβα με τα παιδιά του στο γήπεδο;
Όταν επικρατήσει η αντίληψη ότι είναι χώροι αθλητικών συναντήσεων και όχι αρένες. Όλα αυτά θα σταματήσουν όταν κοιτάξουμε κατευθείαν, χωρίς να εθελοτυφλούμε, το πρόβλημα και το αντιμετωπίσουμε ριζικά και αποφασιστικά. Όταν αποφασίσουν επιτέλους οι αθλητικές αρχές να επιδείξουν την αυστηρότητα που επιβάλλεται και οι υπεύθυνοι παράγοντες των Ομάδων την ειλικρίνεια, την ευθύτητα και τη βούλησή τους να παρέμβουν στην επίλυση του προβλήματος. Είναι στο χέρι τους. Υποχρεούνται να το πράξουν. Μπορούν να το πράξουν.
Ας συνδράμουμε όλοι στην προσπάθεια αυτή. Γονείς, δάσκαλοι, κοινωνία. Ας σκύψουμε πάνω στα νέα παιδιά. Ας αναδείξουμε την πραγματική έννοια του αθλητισμού. Να επανασυνδέσουμε την αθλητική ιδέα με την άμιλλα, το δίκαιο, τη χαρά, το θέαμα. Να εξασφαλίσουμε στην ελληνική οικογένεια τη δυνατότητα να απολαμβάνει τη χαρά του κάθε αθλήματος. Να σμίξουμε ξανά τον αθλητισμό με τον πολιτισμό.



Είστε υπέρ ή κατά των μετακινήσεων οργανωμένων οπαδών σε εκτός έδρας παιχνίδια;
Φυσικά, είμαι υπέρ των μετακινήσεων. Όταν ήμουν νέος είχα πάει σε πάρα πολλά παιχνίδια εκτός έδρας. Γνωρίζω το συναίσθημα να είσαι κοντά με την ομάδα στις νίκες και τις ήττες. Είναι κρίμα να στερείται αυτό το δικαίωμα και αυτή η χαρά, επειδή κάποιοι ανεύθυνοι επιλέγουν να μετατρέπουν το ταξίδι σε εκδρομή για βία και σύγκρουση. Με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες, την αγορά, αλλά και κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων.
Οι διοργανωτές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να απομονώσουν αμέσως και οριστικά όσους επιλέγουν τη βία από την αγωνία για την αθλητική αναμέτρηση.
Με βάση την αρνητική εμπειρία και τον καταστροφικό απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς οι αρμόδιες αρχές της πολιτείας δεν επέτρεψαν τη μετακίνηση των οπαδών. Ως φίλαθλος αισθάνομαι αμήχανα. Ως πολίτης και ως πολιτικός οφείλω ν αναγνωρίσω, όμως, ότι είχε ευεργετικά αποτελέσματα καθώς καταλάγιασε η έξαρση της βίας.
Από αυτή την άποψη, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, η φετινή κατά γενική ομολογία ήταν επιτυχημένη. 
Εύχομαι στα επόμενα πρωταθλήματα οι ομάδες, οι σύλλογοι και οι σύνδεσμοι των φιλάθλων να αναλάβουν από κοινού έναν κώδικα δεοντολογίας και περιφρούρησης των αθλητικών διοργανώσεων.



Η σχέση συνεργασίας της Super League με την Αστυνομία δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Γιατί δεν αποσύρεται η αστυνομία από τα γήπεδα ώστε οι ΠΑΕ να έχουν τον πλήρη έλεγχο;
Μακάρι κάποια στιγμή να πάψει να είναι αναγκαία η παρουσία της αστυνομίας στα αθλητικά κέντρα. Κι αυτό θα γίνεται όταν οι διοικήσεις των ομάδων εγγυηθούν την ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων. Όσο ενισχύεται η ωριμότητα των φιλάθλων και των παραγόντων και όσο εμπεδώνεται η αίσθηση της κοινής ευθύνης.
Είναι προφανές ότι το πρόβλημα δεν είναι αστυνομικό. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με αστυνομικά μέτρα, με αστυνομική καταστολή.
Το ζήτημα της αθλητικής βίας είναι θέμα αθλητικής παιδείας, είναι ζήτημα κοινωνικό, ένα θέμα που απαιτεί κοινή βούληση, κοινή προσπάθεια. Μπορεί η ανάδειξη των αστυνομικών παραμέτρων του προβλήματος να αποτελεί για ορισμένους βολική λύση, όμως σίγουρα αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση. Είναι απλώς ένας σκόπιμος αποπροσανατολισμός προκειμένου να καλυφθούν τα πραγματικά αίτια και οι υπεύθυνοι αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.
Βεβαίως, η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να πράττει το καθήκον της. Να προστατεύει την τάξη και τους πολίτες. Να προστατεύει τους φιλάθλους, τις αθλητικές αποστολές, τους διαιτητές, τους παράγοντες των ομάδων από πράξεις βίας εναντίον τους.
Όμως, για μια πολιτισμένη και δημοκρατική χώρα, είναι εθνικά επιζήμιο και κοινωνικά απαράδεκτο, κάθε Σαββατοκύριακο να βρίσκονται σε συνθήκες «εμπόλεμης κατάστασης». Και η Ελληνική Αστυνομία να απασχολείται σχεδόν αποκλειστικά για την αποτροπή ή την καταστολή επεισοδίων, την ώρα που οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν την παρουσία σε άλλους χώρους για σημαντικότερους λόγους.



Με τη χώρα να είναι στο ΔΝΤ, θεωρείτε ότι μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο ο ελληνικός αθλητισμός;
Οι αθλητές μας, παρά την κρίση, παρά τις ελλείψεις, σήκωσαν ψηλά την ελληνική σημαία και μας χάρισαν υπερηφάνεια σε μια πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Γι' αυτό επιμένω ότι η πολιτεία οφείλει να εξαντλεί κάθε περιθώριο για να στηρίζει την πολύ σκληρή προσπάθειά τους και τον αγώνα τους. Μπορεί να υπάρχει δημοσιονομική και οικονομική στενότητα αλλά περισσεύει το πείσμα και η θέληση του Έλληνα.



Εσείς είσαστε υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθήνας. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Έλληνες φιλάθλους και ψηφοφόρους.Πάνω απ΄όλα είμαστε Έλληνες πολίτες που αγωνιούμε για την πατρίδα και το μέλλον μας.
Την Κυριακή στις εκλογές είναι η ώρα της απόφασης και της μεγάλης ευθύνης για όλους μας, στην πιο κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι επιλογές είναι δικές μας και είναι κρίσιμες.
Προσωπικά, όπως για κάθε πολιτικό, η μοναδική και αληθινή δύναμή είναι η έδρα στη Βουλή. Σε αυτή που τον εκλέγει ο πολίτης με την ψήφο του. Αυτή τη δύναμη σας ζητώ.
Για να συνεχίσω ν' αγωνίζομαι για το δημόσιο συμφέρον, με ήθος, ακεραιότητα, τόλμη και δημοκρατική ευαισθησία. Όπως έκανα σε όλη μου την πορεία μέχρι σήμερα. Και πάνω απ' όλα, με τη δέσμευση να είμαι πάντα μαζί σας. Δέσμευση ζωής με τους πολίτες της Αθήνας.


http://www.onsports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: