Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Η FRONTEX έπιασε «λιμάνι» στην Πρέβεζα.



Στη συνάντηση που είχε πριν από ημέρες ο Φινλανδός Εκτελεστικός Διευθυντής της FRONTEX Ilkka Laitinen, με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Σούλη, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Eλλάδας και FRONTEX.

Στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε και συντονισμένη επιχείρηση των δύο πλευρών στο Βόρειο Ιόνιο με την κωδική ονομασία «Ποσειδώνας», στο οποίο θα συμμετέχουν τα παραρτήματα του Λιμενικού Σώματος σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του παραρτήματος της Πρέβεζας. Στο πλαίσιο αυτό, σκάφος της Guardia Costiera, της ιταλικής Ακτοφυλακής εγκαταστάθηκε στην Πρέβεζα, για να επιχειρήσει στο Βόρειο Ιόνιο.

Στόχος της επιχείρησης είναι να περιοριστεί η παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών από τις ακτές της Πρέβεζας, του Κατάκολου, της Ηγουμενίτσας και του Αστακού, προς τις ιταλικές ακτές. Το φαινόμενο παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και γι' αυτό οι ελληνικές και οι ιταλικές αρχές, αλλά και η FRONTEX, θέλουν να βάλουν ένα «φρένο».

Το atpreveza.gr, από την 1η Μαρτίου σε σχετικό ρεπορτάζ, είχε επισημάνει τις «πρόβες» της FRONTEX στο Ιόνιο, με... ορμητήριο το αεροδρόμιο του Ακτίου (http://www.atpreveza.gr/news/politiki/item/19-proves-kinigiou-lathrometanaston-apo-tin-frontex-sto-aktio ). Κατά συνέπεια πολύ σύντομα είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις και εναέρια μέσα, από το αεροδρόμιο του Ακτίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το παράρτημα της FRONTEX στον Πειραιά, ο Αρχηγός Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. πρόσφατα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Οργανισμού να παρατείνει τη λειτουργία του μέχρι το τέλος του 2013, με την προοπτική να αποτελέσει περιφερειακό όργανο της FRONTEX μόνιμα εγκατεστημένο στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: