Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Η 'Ηπειρος μπροστά σε αδιέξοδα! Η αγορά στενάζει, τα λουκέτα αυξάνονται, η ανεργία διογκώνεται...


Δραματικές αλλαγές τους τελευταίους μήνες σε επιχειρήσεις και αγορά εργασίας δείχνουν τα στοιχεία για την περιοχή μας
Τα νοικοκυριά καλούνται εκ νέου να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους...


 Μπορεί οι νέες εκλογές να προκηρύχθηκαν για τον Ιούνιο, η υπηρεσιακή Κυβέρνηση να ανέλαβε καθήκοντα και στη χώρα να επικρατεί μια στοιχειώδης ηρεμία, μετά την πολυήμερη ακυβερνησία, όμως τα προβλήματα πολιτών, επιχειρήσεων, οικονομίας και κοινωνίας καθημερινώς αυξάνονται.

Ειδικά αυτές τις ημέρες, που υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για το αύριο, με την Ελλάδα να. ακροβατεί εντός ή εκτός της ευρωζώνης, αυτά τα προβλήματα γίνονται ακόμη μεγαλύτερα. 
Στην Ήπειρο, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και σίγουρα είναι πολύ πιο κρίσιμη από άλλες περιοχές. Η εικόνα που σήμερα επικρατεί και μέρα με τη μέρα παγιώνεται όλο και πιο πολύ είναι ότι η περιοχή μας βρίσκεται προ αδιεξόδων, τόσο στον κοινωνικό τομέα, αλλά πολύ περισσότερο στον οικονομικό, με το «φως» στην άκρη του τούνελ, να μην διακρίνεται ακόμη.


Τα στοιχεία. 

Η ανεργία διογκώνεται μήνα με το μήνα, με την Ήπειρο να είναι στις πρώτες θέσεις των σχετικών πινάκων, είτε της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, είτε του ΟΑΕΔ και τους ανέργους να βιώνουν στο πετσί τους εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, όπου πολλοί εξ αυτών δεν μπορούν να ζήσουν, ούτε καν τους ίδιους τους εαυτούς τους. 
Και για όσους εργάζονται όμως, οι εξελίξεις δεν είναι ευχάριστες, αφού το προφίλ στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει πολύ, οι μισθοί έχουν μειωθεί, ενώ στον αντίποδα οι ώρες εργασίας έχουν αυξηθεί.
Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στην Ήπειρο από τις 3.487 προσλήψεις που έγιναν το πρώτο τετράμηνο του έτους, οι 1282 ήταν με σύμβαση μερικής απασχόλησης ή με εκ περιτροπής.
Ακόμη πιο αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν, ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους, υπήρξαν συνολικά 396 αλλαγές συμβάσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων (262) σε μερικής απασχόλησης!
Είναι δεδομένο, ότι όσο δεν αλλάζει κάτι δραστικά, τόσο θα αυξάνονται οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή σε εκ περιτροπής. «Πάλι καλά που υπάρχουν και αυτές» λένε πολλοί και τονίζουν «φανταστείτε πού θα είχε φθάσει η ανεργία, αν δεν υπήρχαν.». 


Μειώνονται συνεχώς. 

Βέβαια, πώς είναι δυνατόν να μην γίνουν απολύσεις και να μην αλλάξουν προς το χειρότερο οι συνθήκες και οι συμβάσεις εργασίας, όταν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις συνεχώς αυξάνονται; Ακόμη, πώς μπορεί μια επιχείρηση να μην αλλάξει δραστικά το προφίλ της, αν απειλείται με λουκέτο; 
Μια ματιά να ρίξει κανείς στα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, για τις εγγραφές και τις διαγραφές των επιχειρήσεων στην περιοχή και θα καταλάβει, ότι η κατάσταση έχει φθάσει σε οριακά επίπεδα. Και μάλιστα, αν δεν γίνει κάτι άμεσα, τότε δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι θα έχουμε πρωτοφανή έκρηξη λουκέτων και απολύσεων.
Στο πρώτο τρίμηνο του έτους γράφτηκαν στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων 149 επιχειρήσεις και 297 διεγράφησαν! Πρόκειται για μια πρωτοφανή μείωση, κοντά στο 50%! Και είναι βέβαιο, ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε ο αριθμός αυτός θα μεγαλώνει συνεχώς. 


Με την αγωνία. 

Δικαιολογημένα λοιπόν, εργοδότες και εργαζόμενοι δεν είναι μόνο προβληματισμένοι για το μέλλον και δεν ψάχνουν απλά τρόπους να κρατηθούν στην επαγγελματική ζωή, αλλά αγωνιούν κάθε μέρα όλο και πιο πολύ, ακούγοντας τα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ. 
«Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα πρόκειται για την πλήρη καταστροφή. Γι' αυτό, οι επόμενες εκλογές, αλλά και οι κινήσεις που θα γίνουν μετά από αυτές, θα πρέπει να έχουν στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρω. Αν ο μη γένοιτο, βγούμε από την Ευρωζώνη, τότε θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω.» λένε καταστηματάρχες στην περιοχή μας, που σημειώνουν, ότι αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, τότε η Ήπειρος θα το. πληρώσει ακριβότερα από άλλες περιοχές. 



Τι μπορεί να γίνει;

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν πρέπει να κάτσουν με «σταυρωμένα» τα χέρια. Δυστυχώς, είμαστε -και πάλι- σε ένα σημείο που πρέπει ο καθένας να τακτοποιήσει τα του οίκου του και να θέσει εκ νέου τις προτεραιότητές του. 
Σαφώς και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες περικοπές (σε ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, εξόδους κ.α.) και σίγουρα θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος ζωής όλων. Είμαστε σε ένα σημείο που ψάχνουμε για λύσεις στα αδιέξοδα. «Μέχρι να τις βρούμε, θα πρέπει να διαφυλάξουμε ό,τι μας απέμεινε» έλεγε χαρακτηριστικά χθες αναγνώστης του «Π.Λ.». 


Με την οικονομία, λοιπόν, σε. μαύρα χάλια, άπαντες θα πρέπει να παλέψουν για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αν παραμείνουμε σε αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι από το σημείο που τώρα βρισκόμαστε, ως χώρα και ως πολίτες, δεν έχει πιο. κάτω! 
Γι' αυτό, θα πρέπει μόνοι μας να κοιτάξουμε πώς θα περάσουμε από τις δυσκολίες. 

Πρέπει, μέσα στην Ήπειρο και από τους ίδιους τους κατοίκους της, να αναδειχθούν οι ευκαιρίες που θα μας βγάλουν από τον παρατεταμένο εφιάλτη που ζούμε.


www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: