Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ευρύτερες ανακατατάξεις στα κόμματα ενόψει εκλογών.



Με ευρύτερες αναδιατάξεις και συνεργασίες, αλλαγές στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους και μικροαλλαγές και στις λίστες οδηγούνται τα κόμματα στις κάλπες της 17ης Ιουνίου.


Οι προσεχείς εκλογές, άλλωστε, αποτελούν τη μητέρα όλων των μαχών όχι μόνο γιατί ενδέχεται να κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία και η μοίρα της χώρας για πολλές δεκαετίες ... αλλά και γιατί θα κριθεί ποιο πολιτικό ρεύμα θα αποκτήσει πλεονέκτημα στην «επόμενη ημέρα» του πολιτικού συστήματος. 

Το δίπολο κεντροδεξιάς, που θα εκφράζεται από τη ΝΔ - ιδίως εάν επιτύχει η επανένωση της πολυκατοικίας - και κεντροαριστεράς που θα εκφράζεται όχι πλέον από το ΠΑΣΟΚ, αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Το κόμμα εξάλλου που θα αναδειχθεί πρώτο και που θα λάβει το μπόνους των 50 εδρών του εκλογικού νόμου, είτε είναι η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας, έστω και αν πολλοί είναι αυτοί που μιλούν ακόμα και για νέες εκλογές εντός του 2012, καθώς καμία διακυβέρνηση υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να είναι έστω μεσοπρόθεσμη.

Οι πλέον έντονες διεργασίες πραγματοποιούνται στην κεντροδεξιά. Αν οι συζητήσεις ευοδωθούν είναι σαφές πως θα αλλάξουν ψηφοδέλτιο Επικρατείας και λίστες σε πολλές περιοχές, ώστε να χωρέσουν οι συνεργαζόμενοι, γεγονός που πάντως θα προκαλέσει επιπλέον τριβές προσώπων. 

Παράλληλα, όμως, θα αλλάξει σημαντικά και η φυσιογνωμία της ΝΔ υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, καθώς το κόμμα που ίδρυσε ο Κ. Καραμανλής θα εγκαταλείψει λαϊκίστικα χαρακτηριστικά και θα μετατραπεί αργά αλλά σταθερά σε ένα (νέο)φιλελεύθερο κόμμα. 

Ενδιαφέρον εμφανίζει, πάντως, αν και τι έδαφος θα αφήσει μια τέτοια εξέλιξη σε άλλα κόμματα της πολυκατοικίας, κυρίως στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Πάνου Καμμένου (που υπέστησαν πλήγμα από τους τελευταίους χειρισμούς κατά τις διερευνητικές εντολές) και το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη (αν τελικά δεν μετάσχει σε τυχόν συμπόρευση Σαμαρά - Ντόρας).

Ο Γ. Αρσένης

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργό Γεράσιμο Αρσένη, επιβεβαιώνει το Real.gr που από την προηγούμενη εβδομάδα είχε αποκαλύψει το φλερτ της Λούκας Κατσέλη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η χθεσινή παρέμβαση του Χάρη Κατσανίδη ανάγκασε σε «αναδίπλωση» τη Λούκα, πλην, όμως, το θέμα είναι απολύτως υπαρκτό. 

Το Real.gr, πάντως, επαναφέρει και σήμερα τις πληροφορίες του ότι και ομάδα στελεχών των Οικολόγων - Πράσινων επιθυμούσε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τους Κόμματος Ντανιέλ Κον Μπετίτ έκοψε οριστικά μια τέτοια συζήτηση. Σημειώνεται ότι η πρόταση του Αλ. Τσίπρα για τον Γερ. Αρσένη έφερε «γκρίνιες» - και μάλιστα αρκετές - στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός λίστας - και - ο Παπακωνσταντίνου;

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο ριζικών αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο για αλλαγές στις λίστες, πρωτίστως μεταξύ αυτών που δεν έχουν εκλεγεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεταξύ των προσώπων αυτών, θα είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που θεωρείται ο «πατέρας» της οικονομικής πολιτικής Παπανδρέου, όχι όμως και ο πρώην πρωθυπουργός, που θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Αχαΐα, με σοβαρό ωστόσο τον κίνδυνο να μην επανεκλεγεί, αν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ κατρακυλήσουν. Αλλαγές αναμένονται και στο Επικρατείας του κόμματος, δύσκολα όμως στις εκλόγιμες θέσεις.



www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: