Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Η Ελλάδα ξανά στο κέντρο του κόσμου.



Μία μόλις μέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και την επιβεβαίωση της δέσμευσης των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι θα κρατήσουν τη χώρα μας εντός της Ευρωζώνης, οι κυβερνήσεις σε Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Χιλή έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες μιας ελληνικής κατάρρευσης στις οικονομίες τους.

Αλλά και ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, προειδοποίησε για τις απρόβλεπτες συνέπειες που θα επέφερε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «μεγάλα, μαζικά σοκ, οι συνέπειες των οποίων θα είναι απρόβλεπτες», για να συμπληρώσει: «Θεωρώ ότι η τύχη της Ευρώπης είναι πολύ σημαντική για να κάνουμε πειράματα».

Ενδεικτική είναι εξάλλου η τοποθέτηση του επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας, Μιχαήλ Ντμιτρίεφ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, για να υπογραμμίσει πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να «πυροδοτήσει» μια νέα παγκόσμια κρίση και μια «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου.


Ο Χιλιανός υπουργός Οικονομικών, Φελίπε Λαράιν

Ο Χιλιανός υπουργός Οικονομικών, Φελίπε Λαράιν

Μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αποβεί άκρως επικίνδυνη για τη Ρωσία και ειδικότερα για τον πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος, σε μια τέτοια περίπτωση, θα βρισκόταν αντιμέτωπος ακόμα και με κοινωνικές αναταραχές και αυξημένη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του.

Κι αυτό, όπως εξήγησε, διότι η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ενεργειακά της έσοδα κι, αν αυτά υποχωρήσουν, δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για ανάπτυξη και για κοινωνικές παροχές, ενώ πιθανότητα θα έβλεπε και αθρόα εκροή επενδυτικών κεφαλαίων από τη χώρα.

«Πονοκέφαλο» προκαλεί η τύχη της Ελλάδας και στην Κίνα. Οπως δήλωσε ο Μιρτάζα Σιέντ, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κίνα, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να μην απειλεί άμεσα την Κίνα, πλην όμως εμμέσως συνιστά μείζον πρόβλημα, καθώς εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο την Ευρωζώνη, άρα και σε «μεγάλο αναπτυξιακό σοκ την Ευρώπη».


Με δεδομένο ότι η Ευρώπη αποτελεί σημαντικό «πελάτη» για τις κινεζικές εξαγωγές -με μερίδιο άνω του 18%- μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να πλήξει τις εξαγωγές της Κίνας...

SOS και από Χιλή
«Η παγκόσμια οικονομία είναι ''στην εντατική'' και καμία χώρα δεν είναι προφυλαγμένη από την ευρωπαϊκή κρίση» επεσήμανε ο Χιλιανός υπουργός Οικονομικών, Φελίπε Λαράιν, κατά τον οποίο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «είναι μια πιθανότητα που πρόσφατα ενισχύθηκε».
Συνέχισε δε σημειώνοντας πως «καμία οικονομία δεν έχει ανοσία από αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη» και εκτίμησε ότι είναι απαραίτητη «μια αποφασιστική δράση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης». «Για να καθησυχάσουμε τις αγορές πρέπει να δείξουμε ξεκάθαρα ότι το τείχος προστασίας της Ευρωζώνης επαρκεί για τις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και για πιο μεγάλες χώρες, και ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει με όλα τα απαραίτητα μέσα», υπογράμμισε ο Λαράιν.

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ
Μεγάλη είναι η ανησυχία και στη Βρετανία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, υπογράμμισε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε «απρόβλεπτη και ανεπανόρθωτη ζημιά» τόσο στη βρετανική οικονομία όσο και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή. Δεν δίστασε μάλιστα να εξαπολύσει «πυρά» κατά του Βερολίνου, λέγοντας πως μέχρι τώρα η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη υπήρξε «αξιοθρήνητα αποσπασματική» και πρέπει άμεσα να αλλάξει, για να σταματήσει να υπονομεύει την προσπάθεια για ανάκαμψη από το τωρινό τέλμα.


www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: