Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Ενεργοποίηση εξουσιών της ΕΕ επί κρατών σε χρεοκοπία προτείνει ο Τρισέ



Παρουσιάζοντας πρόταση για τη σωτηρία του ευρώ, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομισματική ένωσή της δίνοντας στους ευρωπαίους πολιτικούς την εξουσία να κηρύσσουν σε χρεοκοπία ένα κράτος και να αναλαμβάνουν τη δημοσιονομική πολιτική του.


Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, στο πλαίσιο των οποίων τα κράτη θα παραχωρούσαν ένα μεγάλο τμήμα δημοσιονομικής εξουσίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δεν είναι ευπρόσδεκτες πολιτικά, σημείωσε ο Τρισέ και παρουσίασε ως εναλλακτική επιλογή την ενεργοποίηση των ομοσπονδιακών εξουσιών της ΕΕ μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν οι δημοσιονομικές πολιτικές μιας χώρας απειλούν την ευρύτερη νομισματική ένωση.

«Η ομοσπονδία σε εξαιρετικές περιστάσεις μου φαίνεται όχι μόνον απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ότι έχουμε μια σταθερή Οικονομική και Νομισματική Ένωση, αλλά μπορεί επίσης να ταιριάζει στην ίδια τη φύση της Ευρώπης μακροπρόθεσμα. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας μεγάλος (κεντρικός) προϋπολογισμός της ΕΕ» πρόσθεσε ο Τρισέ σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία στην Ουάσινγκτον. «Είναι ένα κβαντικό άλμα στη διακυβέρνηση, που πιστεύω ότι είναι απαραίτητο για το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» κατέληξε.

Ο Τρισέ εκτίμησε πως υπάρχουν ήδη οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει το δημοσιονομικό του σχέδιο, καθώς οι χώρες έχουν συμφωνήσει στην αμοιβαία παρακολούθηση των προϋπολογισμών τους και στην επιβολή προστίμων σε χώρες που έχουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα.

Το επόμενο βήμα θα ήταν να τίθεται μια χώρα υπό διαχείριση όταν οι πολιτικοί ηγέτες ή το κοινοβούλιό της δεν μπορούν να εφαρμόσουν υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές εγκεκριμένες από την ΕΕ, σημείωσε και ανέφερε ότι η κίνηση αυτή θα έχει δημοκρατική νομιμότητα αν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: