Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Με αφορμή το γεγονός ότι στις παραλίες της Ηπείρου δεν αναρτήθηκαν γαλάζιες σημαίες.''Πόσο κοστίζει στον τόπο η ανικανότητα ή η αδιαφορία;''.



Ασφαλώς και για κανέναν λόγο, δεν θα πάψω να ασχολούμαι με τα του λιμανιού και ιδιαίτερα τα της ΟΛΗΓ Α.Ε.Ούτε πρόκειται ποτέ να παραδεχτώ ότι από κούρασης ή όποιον άλλο λόγο, εγκαταλείπω τον αγώνα. Η υπόθεση ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, είναι καθαρά και αποκλειστικά υπόθεση της ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ή και γενικότερα της ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.Γιατί το λιμάνι είναι λιμάνι του τόπου, λιμάνι δικό μας.Όσους Οργανισμούς και αν ιδρύσουν.Όσα Διοικητικά Συμβούλια κι αν διορίσουν.



Όσες φορές και αν το πουλήσουν.Όσοι «κατακτητές» και αν μας προκαλέσουν.Το λιμάνι αυτό θα είναι πάντα δικό μας.Θα είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.Αυτά, προς αποφυγή των όποιων τυχών παρεξηγήσεων, κυρίως από πλευράς κάποιων που θεωρούν πως ζουν στη δεκαετία του ΄80.Που πιστεύουν πως άρπαξαν την .εξουσία από τα .κέρατα και έχουν την εντύπωση ότι είναι πιασμένοι από τα .του πάπα.Ρεαλιστικά όμως, οφείλω να αναγνωρίσω ότι στα πρόσωπα αυτά, ανατίθενται κάποιες εξουσίες και εκχωρούνται αρμοδιότητες, συνοδευόμενες από .πακτωλό χρημάτων, συγκριτικά με τα τοπικά δεδομένα.Θα περίμενε κανείς απ' όλους αυτούς να επιδείξουν τη μέγιστη ευαισθησία σε θέματα συμπεριφοράς, χαρακτήρα και σχέσεων με την τοπική Κοινωνία.


Δυστυχώς αρκετοί, μάλλον, παρασύρθηκαν από τα διάφορα σύνδρομα, που προκαλεί η εξουσία, όταν οι ίδιοι υπερβαίνουν την υποχρέωση του ΓΝΩΘΙ Σ' ΑΥΤΟΝ.Φωτεινή εξαίρεση ο κ. Καμαρινάκης Απόστολος, ο οποίος όμως, για τον λόγο αυτό και επειδή σε κάποιους τοπικούς παράγοντες προκάλεσε το γνωστό σύνδρομο κατωτερότητας, εγκατέλειψε τη θέση του Δ.Σ. της ΟΛΗΓ Α.Ε, αηδιασμένος.Μάλιστα, παρ' όλο το γεγονός ότι στη θέση αυτή παρέμεινε μικρό χρονικό διάστημα, πρόλαβε να αφήσει τεράστιο έργο και ακόμη μεγαλύτερες υποδομές, σχέδια και μελέτες, για την ανάπτυξη της περιοχής, άρρηκτα συνδεδεμένες με το λιμάνι.Απόδειξη της κάκιστης συμπεριφοράς όλων των επόμενων Διοικήσεων του Λιμανιού, προς την Τοπική Κοινωνία και ιδιαίτερα απέναντι στους τοπικούς Φορείς, είναι οι συχνές καταγγελίες τους στα επίσημα όργανά τους.

Μα τρανότερη απόδειξη είναι το γεγονός της πλήρους εγκατάλειψης, από πλευράς ΟΛΗΓ των παραλιών του νομού, που, κακή τύχη, πάλι τοπικοί παράγοντες επέτρεψαν ή συνέβαλαν ή και αποφάσισαν, να τις παραχωρήσουν σ' αυτόν, με το πρόσχημα της Χερσαίας Ζώνης. Είναι ντροπή και κόλαφος για ολόκληρη την περιοχή το γεγονός ότι φέτος, στις εκτεταμένες Θεσπρωτικές παραλίες, δεν αναρτήθηκε ούτε μια ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ Άραγε όλοι αυτοί που είχαν την εξουσία, τις αρμοδιότητες και το χρίσμα, θα νιώσουν ίχνος ντροπής; Θα τολμήσουν να δώσουν στον Θεσπρωτικό λαό (αφού ανάμεσά του είναι και οι ίδιοι) κάποιες εξηγήσεις; Θα αναλάβουν άραγε τις ευθύνες τους απέναντι στην Τοπική Κοινωνία;Θα αντιληφθούν επιτέλους το μέγεθος των ζημιών που προκαλούν με την απραξία τους, την αδιαφορία τους, την τυχόν ανικανότητά τους, με την αλαζονεία τους, σε τούτο τον τόπο, ο οποίος τυχαίνει και να τους γέννησε;Ας ελπίσουμε πως τούτη τη φορά θα αντιδράσουν και θα επιδείξουν τον κατάλληλο αυτοσεβασμό.

Με την ευκαιρία, και προς αποφυγή των όποιων παρεξηγήσεων, παραθέτουμε κατωτέρω σχετικές πληροφορίες για το καθεστώς και τις προϋποθέσεις της ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΣΗΜΑΙΑΣ:Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης.Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://www.e-per.gr του ΥΠΕΚΑ.
Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Β. Οργάνωση ακτής
Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Γ. Ασφάλεια επισκεπτών
Εκπαιδευμένοι, πτυχιούχοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
Εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες, κυρίως για τα παιδιά τους.

ΤΟΛΜΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: