Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Έκθεση στο Μουσείο της Νικόπολης «Σωτήρης Δάκαρης-Ο αρχαιολόγος της Ηπείρου»



Το Σάββατο 26 Μαΐου 2012 και ώρα 20.15 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Σωτήρης Δάκαρης - Ο Αρχαιολόγος της Ηπείρου», στους χώρους της μόνιμης έκθεσης και το πατάρι του Νέου Μουσείου Νικόπολης.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και 29 Ιουνίου 2012 και είναι αφιερωμένη στον Αρχαιολόγο Σωτήρη Δάκαρη (1916-1996), ο οποίος με το διοικητικό, ερευνητικό και διδακτικό του έργο σφράγισε την αρχαιολογία της Ηπείρου.

Το υλικό που εκτίθεται απαρτίζεται από φωτογραφίες, έγγραφα, αρχειακό υλικό και αρχαιολογικά ευρήματα. Η έκθεση πλαισιώνεται από εποπτικό υλικό και προβολές με μαρτυρίες φίλων και συνεργατών του Σωτήρη Δάκαρη, αναφορικά με τη δημιουργική ζωή και το έργο του.

Ο Δάκαρης, ιδρυτής του παλαιού Μουσείου Νικόπολης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, υπήρξε ο πρώτος Έφορος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Περιφέρεια της Ηπείρου. Ήταν ο πρώτος που ανέσκαψε συστηματικά και ανέδειξε το Νεκρομαντείο, την Κασσώπη, το Όρραον και τη Δωδώνη και ο πρώτος ηπειρώτης καθηγητής που δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Την έκθεση θα προλογίσει η κα Χριστίνα Μερκούρη, προϊσταμένη της ΛΓ΄ Ε.Π.Κ.Α., και θα ακολουθήσει διάλεξη από την κα Κωνσταντίνα Γραβάνη, καθηγήτρια κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η έκθεση αποτελεί μεταφορά και προσαρμογή της ομώνυμης έκθεσης που διοργανώθηκε από την ΙΒ΄ Ε.Π.Κ.Α. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
Μέρος του αρχειακού υλικού που εκτίθεται στο Νέο Μουσείο Νικόπολης παραχωρήθηκε στη ΛΓ΄ Ε.Π.Κ.Α για τις ανάγκες της έκθεσης από τα Γ.Α.Κ. - Αρχεία Ν. Πρέβεζας.

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: 08.30-15.00 καθημερινά εκτός Σαββάτου-Κυριακής & Δευτέρας.

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: