Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Κάθε μήνα κάλπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και... δημοψήφισμα μετά τις εκλογές.

Νέο αλαλούμ και θύελλα μετά τις δηλώσεις Βούτση και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στον λαό. Ανοιχτό το ενδεχόμενο κάλπης για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είχε αφήσει ο Αλ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματος.


Την πρόταση για δημοψήφισμα ανέσυραν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.

Η απόφαση για δημοψήφισμα -με ανοικτό το ενδεχόμενο η χώρα να βρεθεί μπροστά ακόμη και στην επιλογή εξόδου από το ευρώ- εκφράστηκε από τον βουλευτή Νίκο Βούτση καθώς, μιλώντας προχθές στη ΝΕΤ και σε σχετικό ερώτημα τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν επέλθει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, απάντησε πως η επόμενη κίνηση θα είναι η προσφυγή στον λαό και δημοψήφισμα.

Η δήλωση του κ. Βούτση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς επισήμανε πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για συνεχείς εκλογές, η χώρα δεν θα αντέξει», προειδοποιώντας ότι αυτή η ενέργεια εγκυμονεί κινδύνους αφού κατά την άποψή του θα ήταν καταστροφικό έπειτα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις -μέσα σε δύο μήνες- η χώρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.


  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής Αριστεράς Γκ. Γκίζι (δεξιά) και τον πρόεδρό της Κλ. Ερνστ κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής Αριστεράς Γκ. Γκίζι (δεξιά) και τον πρόεδρό της Κλ. Ερνστ κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο


Λίγες ώρες αργότερα και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για συστηματικά επιχειρούμενη διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως διευκρίνισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το δημοψήφισμα που έχει προτείνει εδώ και μήνες αφορά στο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, ενώ επανέλαβε πως δεν τίθεται θέμα εξόδου από το ευρώ.

Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του Ν. Βούτση περί δημοψηφίσματος, ενώ ανάλογες δηλώσεις έγιναν χθες και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη
Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του Ν. Βούτση περί δημοψηφίσματος, ενώ ανάλογες δηλώσεις έγιναν χθες και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη


Σύμφωνα με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, οι τοποθετήσεις στελεχών του «σε υποθετικά ερωτήματα για τη μελλοντική στάση της χώρας αναφορικά με τη δανειακή σύμβαση λαμβάνουν υπόψη τους ότι το τελικό κριτήριο όλων των αποφάσεων μιας αριστερής και προοδευτικής κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλο από τις ανάγκες του ελληνικού λαού, η κρίση του οποίου δεν είναι κάτι που εμείς φοβόμαστε.


Θέλει και... δημοψήφισμα μετά τις εκλογές




Αυτός που μπορεί σε τελική ανάλυση να αποφασίσει για το μέλλον του είναι ο ίδιος ο λαός».

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ ο Αλ. Τσίπρας είχε αφήσει ανοιχτό το να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ενώ ανάλογες δηλώσεις έγιναν χθες και από τον εκπρόσωπο Τύπου Πάνο Σκουρλέτη -μιλώντας στο Mega-, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί προ αδιεξόδου, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και η βουλευτής Σοφία Σακοράφα.

Σημειώνεται ότι μετά τις εκλογές κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις τους προκάλεσαν τουλάχιστον σύγχυση και ανησυχία στην κοινή γνώμη.

Ο Μ. Γλέζος μίλησε για εσωτερικό δανεισμό της χώρας καθώς οι πολίτες με εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν ένα ποσό στο κράτος, ο Γ. Μηλιός για φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων με 1% και ο Δ. Στρατούλης για αξιοποίηση των καταθέσεων υπέρ της ανάπτυξης της χώρας.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: