Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Διχασμένος σε Τσίπρα εσωτερικού και Τσίπρα εξωτερικού.


Τα αγγλικά του Αλέξη Τσίπρα απέχουν από τα ελληνικά του όσο και οι πύρινες εξαγγελίες του εντός της χώρας από τις απονευρωμένες δηλώσεις του στα διεθνή μέσα.


Στις πρόσφατες συνεντεύξεις του σε CNN, BBC και Associated Press, επιλέγει προσεκτικά να μη χρησιμοποιήσει όρους όπως «κατάργηση» ή «επαναδιαπραγμάτευση» σε αντίθεση με τη σκληρή ρητορική του περί χρεοκοπημένου Μνημονίου όταν απευθύνεται στο ελληνικό κοινό. Εμφανίζεται με δύο διαφορετικά πρόσωπα: εκείνο του επικεφαλής του «ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού» και εκείνο του «ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού».


Στο BBC αναφέρει ότι «η επιδημία της λιτότητας καταστρέφει την Ελλάδα» και ότι «θα μεταδοθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη», συμπληρώνοντας ότι οι τράπεζες κέρδιζαν εις βάρος χιλιάδων ευρωπαίων σε Ισπανία, Ιταλία καθώς και στην Ελλάδα αφήνοντάς τους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Σε καμία του συνέντευξη όμως στα διεθνή μέσα δεν αναφέρθηκε στα μέτρα που προτείνει για τον τραπεζικό τομέα.


Προφανώς οι αναφορές στα συγκεκριμένα μέτρα προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για εσωτερική κατανάλωση: στη χθεσινή ομιλία στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις θέσεις του για τον έλεγχο των τραπεζών - «που έχουν λάβει από την αρχή της κρίσης πάνω από 200 δισ. σε ρευστό και εγγυήσεις» - από το Δημόσιο. «Βεβαίως, αν από την εποχή του κ. Αλογοσκούφη που δώσανε στις τράπεζες εκατοντάδες δισ. είχε επικρατήσει η δική μας άποψη, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, διότι θα είχε κρατήσει τα κλειδιά των τραπεζών το Δημόσιο. Θα είχαμε φροντίσει να υπάρχει δημόσιος ισχυρός πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα», τόνισε.


Ενα ακόμα παράδειγμα επικοινωνιακής πλαστικότητας: στη συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press κάνει λόγο για λάθος συνταγή, επισημαίνοντας ότι δεν φταίει ο μάγειρας. Εντός των πυλών ξεκαθάρισε χθες ότι η «συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη κινδυνεύει από τις χρεοκοπημένες πολιτικές του Μνημονίου».


Εξάλλου στη συνέντευξή του στο BBC ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η κ. Μέρκελ πρέπει «να σταματήσει να παίζει πόκερ με τις ζωές των λαών». Μία μέρα μετά, στη συνέντευξη στο CNN, όταν η δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ τού μετέφερε τις δηλώσεις της γερμανίδας Καγκελαρίου, πως είτε η χώρα προχωρά στις μεταρρυθμίσεις είτε τίθεται εκτός ευρωζώνης, έριξε τους τόνους: «Δεν γνωρίζω τι θέλει να κάνει η μαντάμ Μέρκελ, αλλά γνωρίζω τι θέλουμε να κάνουμε εμείς. Δεν θέλουμε την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Δεν θέλουμε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.».


Τέλος, πριν ολοκληρωθούν 24 ώρες, μιλώντας στην ελληνική κρατική τηλεόραση, είπε ότι «η ίδια η Μέρκελ συνειδητοποιεί πια ότι εάν πάρει το ρίσκο να στείλει την Ελλάδα αδιάβαστη, την άλλη μέρα θα πρέπει να φύγει η ίδια από το ευρώ».



www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: