Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Υπάρχουν Ελλάδες και Ελλάδες.



Εδώ και (πολύ) καιρό, η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο όλου του κόσμου. Αναφέρομαι κυρίως στην διεθνή κοινή γνώμη που μετριέται από το τι προβάλλεται στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου. Έτσι, γίναμε μάρτυρες του σκηνικού όπου ξένοι δημοσιογράφοι κατέφτασαν στην Αθήνα πολλές φορές αυτό το διάστημα με πολλές αφορμές.

Παρακολουθήσαμε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα να συνδέονται με πολλές αφορμές, με την Αθήνα και τις εξελίξεις που δρομολογούσε. Αρχικά στο γνωστό σκηνικό στο Σύνταγμα που με αφορμή την ψήφιση ενός νόμου, καιγόταν όλο το ιστορικό κέντρο από αναρχικούς. Η γνωστή εικόνα με τα σύννεφα καπνού από τις μολότοφ και τα δακρυγόνα δεν έκαναν απλά το γύρο του κόσμου, μεταδίδονταν σε ζωντανή μετάδοση σε όλο τον κόσμο! Ύστερα. εκλογές στην Ελλάδα και συζητήσεις για μία κυβέρνηση συνεργασίας (που απέτυχε) με ένα πλέον γνώριμο ξένων δημοσιογράφων να στριμώχνονται μαζί με τους έλληνες για να βγάλουν πρώτοι εκείνοι ζωντανοί την εικόνα από το Προεδρικό Μέγαρο, το Μαξίμου, το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλα νευραλγικά σημεία όπου οι εξελίξεις δρομολογούνταν. Η εικόνα ταξίδευε και οι δημοσιογράφοι φρόντιζαν να μιλούν με σκληρή γλώσσα για τους έλληνες αφού οι εξελίξεις εδώ τους έδιναν κάθε δικαίωμα. "Οι έλληνες δεν μπορούν να συνεννοηθούν", "οι έλληνες κινδυνεύουν με έξοδο από το ευρώ", "αυξάνονται τα ποσοστά των ναζιστών στις τάξεις των ελλήνων" και άλλα κοσμητικά στολίδια που υπέθαλπαν την φήμη της χώρας μας. Αποτέλεσμα; Μα φυσικά η ακύρωση κρατήσεων από τουρίστες, το κλίμα αβεβαιότητας και η πληγή της εικόνας της Ελλάδος.
Δεν είναι όμως αυτή η μόνη αλήθεια. Υπήρξαν και οι ξένοι δημοσιογράφοι που ταξίδεψαν στην χώρα μας, ασχολήθηκαν με τη χώρα μας ή αναγκάστηκαν να μεταδώσουν ζωντανά στους σταθμούς τους από την Ελλάδα, για άλλους λόγους. Όσο το πολιτικό θρίλερ των διαβουλεύσεων ήταν σε εξέλιξη, ο Ολυμπιακός έκανε μια απίστευτη ανατροπή στην καλαθοσφαίριση νικώντας μέσα στην Πόλη και κατακτώντας το Ευρωπαϊκό.

Λίγες μέρες μετά, όσο η Βουλή "φιάσκο" του ενός εικοσιτετραώρου ορκιζόταν για να διαλυθεί την επομένη, όλος ο κόσμος έστρεψε τα φώτα του στην Ελλάδα για την λαμπρή τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας από την Αθήνα στο Λονδίνο για την σπουδαιότερη διοργάνωση αθλητισμού και πολιτισμού. Όλος ο κόσμος διαπίστωσε γιατί δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει πολιτισμός, ιστορία, συμβολικά ιδεώδη χωρίς την Ελλάδα. Όλοι θαύμασαν αυτό που δεν μπορούν να έχουν διότι πολύ απλά δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Λίγες μέρες νωρίτερα η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας από την Ολυμπία σε μία λιτή εκδήλωση, ανάγκασε όλο τον κόσμο να εξυμνήσει την χώρα μας. Η Φλόγα γεννήθηκε και φέτος στην Ελλάδα όπως και όλα τα μηνύματα τα οποία πρεσβεύει.

Αυτό το διάστημα έτσι ή αλλιώς καταφέραμε να βρεθούμε στο επίκεντρο της παγκόσμιας επικαιρότητας. Όμως έτσι είμαστε εμείς οι έλληνες, καιγόμαστε κι ύστερα αναγεννιόμαστε απ' τις στάχτες μας πιο δυνατοί, "ωραίοι ως έλληνες".



Δεν υπάρχουν σχόλια: