Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Η ελληνική κοινωνία αριστεροποιείται;



Οι τάσεις αριστεροποίησης στην Ελλάδα μπορεί να σημαίνουν και αργεντινοποίηση; Ο μεγαλύτερος φόβος του συστήματος είναι η λαϊκή εξέγερση και ο πανικός.

Από το τέλος του εμφυλίου πολέμου όπου η Αριστερά ηττήθηκε αλλά έγγραψε ως νικητής την ιστορία έως και πριν λίγους μήνες ήταν σχεδόν στο περιθώριο του πολιτικού συστήματος.

Η κατάρρευση της μεσαίας αστικής τάξης από το αποτυχημένο μνημόνιο - ναι το μνημόνιο έχει πλήρως αποτύχει - οδήγησε την κοινωνία σε πλήρη αποδιοργάνωση.

Ιστορικά η μεσαία τάξη ήταν ο πυρήνας του συστήματος.
Η μεσαία τάξη έχει υποστεί οικονομική πανωλεθρία στην κυριολεξία.
Έτσι λοιπόν η κατάρρευση των παραδοσιακών τάξεων πλην των πλουσίων και η δραματική αύξηση της ανεργίας είχαν ως αποτέλεσμα το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ με τις μνημονικές θέσεις να καταρρεύσει, η ΝΔ να μην πείθει για την πολιτική της και να αναδύεται από το πουθενά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η πιθανότατα να αριστεροποιηθεί η κοινωνία είναι πολύ μεγάλη όχι γιατί το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά κυρίως γιατί είναι το μόνο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί σταθερή την άποψη του για την έξοδο από την κρίση και φυσικά δημιουργεί και προσδοκίες για μιά ''Αλεξάνδρεια που χάθηκε'', για ένα πλασματικό βιοτικό επίπεδο που απέκτησε ο ελληνικός λαός, απότέλεσμα της άκριτης δανειοδότησης και των εξ αυτής παροχών που δεν είχαν καμμιά σχέση με τις παροχές που προέρχονται από την αύξηση των εσόδων λόγω μεγένθυνσης της παραγωγής και της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Με όρους προεκλογικούς πολιτικούς όμως δεν λύνονται προβλήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σε δύο σοβαρότατα και επικίνδυνα ατοπήματα, πέραν των ψευδών εντυπώσεων, που έχουν δημιουργηθεί, από τα κενά περιεχομένου λόγια των ανθρώπων των 12 υποκομάτων από τα οπ[οία απαρτίζεται, στους εργαζόμενους, για επαναφορά του βιοτικού επιπέδου τους, που είχε δημιουργηθεί με δανεικά την τελευταία τριακονταετία.
Η κρατικοποίηση των τραπεζών και η αξιοποίηση των καταθέσεων προκάλεσαν πανικό.
Ταυτόχρονα μπορεί το επιχείρημα να καταργηθεί το μνημόνιο να ακούγεται ωραία στα αυτιά των ανέργων αλλά αν μια αριστερή κυβέρνηση προκύψει στην Ελλάδα και πάει να ζητήσει στην Ευρώπη την κατάργηση του μνημονίου το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα καταρρεύσει η οικονομία και η χώρα θα τεθεί εκτός ευρώ.
Η αριστεροποίηση της πολιτικής μπορεί να οδηγήσει όντως σε αργεντινοποίηση.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αν αριστεροποιηθεί η χώρα να θεωρεί από την Ευρώπη ως σήμα εξόδου των ελλήνων από το ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση θα σταματήσουν όλες οι χρηματοδοτήσεις και η Αριστερά θα καταρρεύσει μαζί με την χώρα δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί μια τέτοιας κλίμακας κρίση.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και ο λαός κατά τα πρότυπα της Αργεντινής θα κατέβει στους δρόμους και θα εκποιεί ότι βρίσκει μπροστά του.
Αυτό το ενδεχόμενο είναι πιθανό, πολύ πιθανό και σίγουρα ποιο σίγουρο από το να πετύχει η Αριστερά.
Αν η κεντροδεξιά ενισχυθεί και καταφέρει να κυβερνήσει και πάλι δεν θα μπορεί να διασφαλιστεί η τύχη της χώρας.
Δεν θέλουμε να χαρακτηριστεί προβοκατόρικη προσέγγιση αλλά η κεντροδεξιά έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας από την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του, που ιδεολογικά ξεκινούν από τους τροτσιστές τους μαοικούς και τους σταλινικούς, μέχρι τους σοσιαλδημοκράτες πρώην πασόκους βουλευτές Κουρπουμπλή και Σακοράφα, όσον αφορά την διαχείριση της κρίσης.

Ωστόσο αυτό αποτελεί υπόθεση και όχι θέσφατο.
Αυτό που πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα είναι ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του συστήματος είναι να μην επικρατήσει πανικός και υπάρξει λαϊκή εξέγερση όταν και αν η χώρα χρεοκοπήσει και βυθιστεί στο βαθύ σκοτάδι.


www.bankingnews.gr
http://spastikos1.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: