Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Μεγάλη Πολυφωνική Σύναξη από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών

 Το παγκόσμια αναγνωρισμένο Πολυφωνικό Καραβάνι, σε συνεργασία με τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών, σας προσκαλούν στη Μεγάλη Πολυφωνική Σύναξη, με τη συμμετοχή πέντε πολυφωνικών σχημάτων, που θα λάβει χώρα την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας - Ωδείο Πατρών, με ελεύθερη είσοδο! θα ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμάς η παρουσία σας.

Συμμετέχουν: 
- "Δελβινιώτικα" (Βόρειος Ήπειρος), 
- "LOT KURBETI" (Aλβανία), 
- Πολυφωνικό σχήμα «Χαονία»,
- Εργαστήρι Πολυφωνίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας,
- Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Σχήμα Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών.
    Το Πολυφωνικό Καραβάνι αποτελεί εδώ και τρία χρόνια την πρώτη και μετ΄ επαίνων εγγραφή από μέρους της Ελλάδας στο διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πoλιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπου διαχρονικά έχουν εγγραφεί μόλις 33 πρακτικές από όλο τον κόσμο. Εξαπλώνοντας την δράση του σε όλο και περισσότερες πόλεις και χώρες, με χαρά επιστρέφει στην Πάτρα, στον χώρο της Φιλαρμονικής Εταιρείας όπου διοργάνωσε μια από τις πρώτες του μεγάλες εκδηλώσεις, το 2000. Οι «κυρατζήδες» του, Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά, θα παρουσιάσουν το Πολυφωνικό Καραβάνι, με την σύναξη να ξεκινά με την προβολή σύντομου βίντεο.
Η Πάτρα επιλέχτηκε σαν η πόλη δραστηριοποίησης ενός από τους πλέον ζωντανούς πυρήνες πολυφωνίας εκτός Αθήνας και Ηπείρου. Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών εδώ και χρόνια, έχει αναπτύξει πλούσια και αδιάλειπτη δράση στο Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, με σεμινάρια, δραστήριο πολυφωνικό σχήμα και διοργάνωση εκδηλώσεων, συμμετέχοντας με δικές του δράσεις και στον ετήσιο εορτασμό της «Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού». H «Άπειρος» Πολυφωνικό Καραβάνι επέλεξε για αυτό την Πάτρα, για την διοργάνωση της πέμπτης μεγάλης πολυφωνικής σύναξης φέτος, στο πλαίσιο της οποίας θα βραβεύσει τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών για την δράση του.
Στο κάλεσμα του Πολυφωνικού Καραβανιού ανταποκρίθηκαν και συμμετέχουν εθελοντικά στην Μεγάλη Πολυφωνική Σύναξη της Πάτρας πέντε πολυφωνικοί όμιλοι και σχήματα! Ταξιδεύουν από μακριά τα πολυφωνικά σχήματα «Δελβινιώτικα» (Βόρειος Ήπειρος), “LOT KURBETI” (Aλβανία), πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», το Εργαστήρι Πολυφωνίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, πλαισιώνοντας το πολυφωνικό σχήμα των οικοδεσποτών, του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών. Πέντε σπουδαία σχήματα, ερμηνευτές από κάθε γενιά και διαδρομή του πολυφωνικού τραγουδιού, σμίγουν φωνές και ψυχές έτσι που, όπως γράφει ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, «ή τ΄ ακούς κι ανατριχιάζεις ή δεν μπορείς να τ΄ αντέξεις».
Μια σπάνια ευκαιρία να χαρούμε ζωντανά πολυφωνικό τραγούδι στην Πάτρα, με τόσες διαφορετικές και γενναιόδωρες συμμετοχές! Με σχήματα που έχουν την δική τους ξεχωριστή και διακεκριμένη διαδρομή στο πολυφωνικό τραγούδι! Με βιωματικούς ερμηνευτές, ανάμεσά τους, που ζωντανεύουν, με τις φωνές τους, τον αχό των τόπων τους, όσο μακριά και αν τραγουδάνε. Σε μια εκδήλωση με το πάθος και την γνώση του Πολυφωνικού Καραβανιού, το πρέπος και το σφρίγος του πολυφωνικού τραγουδιού. Σε ένα ξεχωριστό σταθμό του μεγάλου ταξιδιού των φωνών που διαρκώς ξαναρχίζει πιο υποσχετικό, πιο γενναιόδωρο.

Με τιμή
Μαντώ Κάτσιου
Υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων ΠΣΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: