Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

Γιατί καταβλήθηκαν μειωμένες οι συντάξεις αυτό τον μήνα;


Μειωμένες βρήκαν τις συντάξεις τους όσοι πληρώθηκαν ήδη αυτό τον μήνα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Πέραν των μειώσεων που οι συνταξιούχοι έχουν λόγω των νέων μέτρων που προβλέπουν αύξηση των εισφορών και μείωση του ΕΚΑΣ για κάποιες κατηγορίες, ένας από τους λόγους είναι και το γεγονός ότι δεν καταβλήθηκαν οι επικουρικές συντάξεις.
Οι επικουρικές θα πληρωθούν τη Δευτέρα, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή από αυτό το μήνα το νέο σύστημα πληρωμής, που ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.
Συγκεκριμένα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4387/2016 και της υπ’ αριθ. οικ.27677/1541/17-6-2016 Απόφασης του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ορίστηκε ως ημερομηνία καταβολής των επικουρικών συντάξεων η δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης με τις συντάξεις του μηνός Ιουλίου 2016.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η σταδιακή ένταξη Ταμείων, Τομέων, Κλάδων και Λογαριασμών στο ΕΤΕΑ είχε οδηγήσει στην ύπαρξη τριών διαφορετικών ημερομηνιών καταβολής συντάξεων, με αποτέλεσμα επιπλέον διοικητική επιβάρυνση. Άλλωστε, το σύνολο των εισπράξεων του ΕΤΕΑ γίνεται τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του μήνα». «Τούτο προκαλούσε λειτουργικό πρόβλημα κατά την κατανομή», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη, ώστε οι ρυθμισμένες οφειλές συνταξιούχων να μην θεωρούνται ληξιπρόθεσμες ως την 2η εργάσιμη ημέρα του μήνα, οπότε θα γίνεται η καταβολή των επικουρικών συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: