Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Στη μαγευτική λίμνη Ζηρού. Απολαύστε το video

                                     

Η Λίμνη Ζηρού (επίσης και “Λίμνη Ζηρός”) βρίσκεται 2 χλμ δυτικά της επαρχιακής οδού Άρτας – Φιλιππιάδας – Πρέβεζας  δίπλα στην πρώην Κοινότητα Ρωμιάς, Σύμφωνα με μια εκδοχή το όνομα της Λίμνης έχει Σλαβική προέλευση (π.χ. η λέξη λίμνη είναι озеро (οζέρο) στα Ρωσικά, језеро στα Σέρβικα ήезеро στα Βουλγάρικα), προφανώς κατάλοιπο μεσαιωνικής εποίκησης της περιοχής από Σλαβικά φύλα.Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία της δημιουργίας της, καθώς αυτή φαίνεται να οφείλεται στην τεκτονοκαρστική δραστηριότητα της περιοχής και σε κάποιον ισχυρό σεισμό. 

Οι γεωλόγοι θεωρούν ότι η λίμνη αποτελούσε πολύ παλιά ένα λιμναίο σπήλαιο, αλλά η οροφή αυτού κατέρρευσε πριν περίπου 10.000 χρόνια και έτσι έμεινε η υπέροχη αυτή λίμνη. Στις όχθες της λίμνης Ζηρού, το 1947 με 1949 χτίστηκε από αυστριακούς αρχιτέκτονες η λεγόμενη «Παιδόπολη του Ζηρού» ή αλλιώς «Ζηρόπολη», με αντικείμενο την περίθαλψη των ορφανών παιδιών του 2ου Παγκοσμίου και του Εμφυλίου Πολέμου.

Η λαϊκή μυθολογία αναφέρει σχετικά με τη δημιουργία της λίμνης Ζηρού τα εξής:“Δύο αδελφές, μία πλούσια και μία φτωχή, βρίσκονταν σε αντιδικία με έρεισμα τα παχουλά παιδιά της φτωχής που σιτίζονταν με αποφάγια της πλούσιας. Τελικά επήλθε ρήξη των δύο αδελφών και η φτωχή πήρε το δρόμο της ξενιτιάς προς το βουνό. Τότε παρουσιάσθηκε άγγελος και της είπε να μη γυρίσει πίσω να δει την καταστροφή γιατί θα μετατραπεί σε στήλη άλατος. Σε λίγο έγινε σεισμός και η περιοχή κατέρρευσε με αποτέλεσμα να καταπιεί το σπίτι και την οικογένεια της πλούσιας αδελφής. Η φτωχή αδελφή τρόμαξε και γυρίζοντας πίσω μαρμάρωσε μαζί με το γάιδαρό της“

Aπολαύστε το video


Δεν υπάρχουν σχόλια: