Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Πλατανιά Ιωαννίνων. Δείτε τα video






Δείτε τα video










Πλατανιά

Η Πλατανιά (Τοπική Κοινότητα Πλατανιάς - Δημοτική Ενότητα ΠΑΜΒΩΤΙΔΟΣ), ανήκει στον δήμο ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".
Η επίσημη ονομασία είναι "η Πλατανιά". Έδρα του δήμου είναι τα Ιωάννινα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.


















Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, η Πλατανιά ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πλατανιάς, του πρώην Δήμου ΠΑΜΒΩΤΙΔΟΣ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
Η Πλατανιά έχει υψόμετρο 521 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,6072822521 και γεωγραφικό μήκος 20,9501849912. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Πλατανιά θα βρείτε εδώ.















Προφήτης Ηλίας Πλατανιάς
Πρόκειται για την κεντρική εκκλησία του οικισμού Πλατανιάς, που είναι χτισμένη στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Δρίσκου.
Είναι τρίκλιτη, ξυλόστεγη βασιλική με τρεις αψίδες ανατολικά, από τις οποίες η κεντρική και η νότια είναι τρίπλευρες, ενώ η βόρεια είναι ημικυκλική. Κατά μήκος της νότιας πλευράς, υπάρχει τοξωτή στοά. Ο ναός στεγάζεται με τετράκλινη στέγη. Στο μνημείο διακρίνονται τρεις οικοδομικές φάσεις. Στην παλαιότερη, (ύστερα βυζαντινά χρόνια) ανήκουν το ανατολικό τμήμα της νότιας πλευράς και η νότια αψίδα. Στην επόμενη ανήκουν, το κεντρικό βόρειο τμήμα της ανατολικής πλευράς ( ή τμήμα της ανατολικής πλευράς) και τμήμα του βόρειου τοίχου. Η τρίτη και τελευταία φάση, χρονολογείται στα 1938, οπότε και κατεδαφίστηκε ο γυναικωνίτης και προεκτάθηκε δυτικά. Στην ίδια φάση, ανήκει και το προστώο που υπάρχει κατά μήκος της νότιας πλευράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: