Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Προς μία μεταμνημονιακή εποχή


Tου Βασίλη Τσίρκα*

Παρά τις δυσκολίες της προηγούμενης χρονιάς, που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία, ο ελληνικός λαός έδειξε αγωνιστικότητα, αντοχή και υπομονή και πήρε γενναίες αποφάσεις κατά τη διάρκειά της. Το 2016 όμως πρέπει να αποτελέσει την αρχή της κοινωνικής και οικονομικής ανάταξης για τη μετάβαση σε ένα νέο κοινωνικό κράτος στη βάση της δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.
Μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, η κυβέρνηση κατάφερε με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα να αποκαταστήσει αδικίες, να αντικαταστήσει πρακτικές του παρελθόντος που είχαν βυθίσει την κοινωνία σε κρίση και είχαν δημιουργήσει καθεστώς κοινωνικής λεηλασίας, να χτυπήσει πρακτικές διαπλοκής και διαφθοράς, αλλά και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά στρώματα που είναι ευάλωτα στην αδικία, τη φτώχεια, τις διακρίσεις.
Το προηγούμενο διάστημα ψηφίστηκε ο νόμος για τα ΜΜΕ που πρέπει άμεσα να μπει σε εφαρμογή. Υλοποιείται σχέδιο για 100.000 νέες θέσεις εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας. Το ΕΣΠΑ επανασχεδιάζεται, για να καλύψει επείγουσες κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες. Στην υγεία προχωρά το νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια υγεία. Διευρύνθηκε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση. Διατηρήσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις. Προστατέψαμε τη λαϊκή κατοικία από τους πλειστηριασμούς. Έρχεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση, για να μπει τέλος στο ρουσφέτι, στο κομματικό κράτος και τις πελατειακές σχέσεις.
Γίνεται προσπάθεια για την επίλυση των άμεσων και ώριμων προβλημάτων της αγροτικής οικονομίας, προκειμένου να παραμείνει σήμερα στην παραγωγή ο αγροτικός πληθυσμός με ταυτόχρονη άμβλυνση των επιπτώσεων από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας,  και τη γενικευμένη  προστασία των μικρομεσαίων αγροτών.

Ο προϋπολογισμός του 2016, παρά το περιοριστικό πλαίσιο, προβλέπει αύξηση των κοινωνικών δαπανών, που υπερβαίνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2015, ενώ παράλληλα αυξάνεται για πρώτη φορά από το 2008, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 350 εκατομμύρια, που ανέρχεται στα 6,75 δις ευρώ.
Επιταχύνεται και ενισχύεται η δουλειά των φοροελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διερεύνηση όλες οι λίστες φοροδιαφυγής παλιές και νέες. Είναι ανάγκη επιτέλους να πληρώσουν όσοι απέκρυψαν χρήματα και όσοι εκμεταλλεύτηκαν το καθεστώς ασυδοσίας των τελευταίων ετών.
Είναι υποχρέωσή μας να αφήσουμε βαθιά χαραγμένο το αριστερό αποτύπωμά μας και να φωτίσουμε τον δρόμο της εξόδου από την κρίση με κατεύθυνση προς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε συνδυασμό με τις βαθιές τομές που χρειάζονται στη δημόσια διοίκηση για ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος.
Η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους και η τελική ρύθμισή του, ταυτόχρονα με την αναμενόμενη αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016, μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει ένα διαφορετικό τοπίο για τη χώρα, που θα επιτρέψει την άρση της σκληρής επιτροπείας από τους δανειστές.
Σε αυτήν την πορεία βασικός σταθμός είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπου, μετά από έντεκα συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις, η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη. Δεν θα ανεχτούμε νέα μείωση των κύριων συντάξεων.
Οι έντεκα προηγούμενες περικοπές από το 2010-2015, πέτυχαν να μειώσουν μεσοσταθμικά τις συντάξεις κατά 45% και να αυξήσουν τη φτώχεια, χωρίς να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, πράγμα που αποτελεί δική μας δέσμευση και στόχο.

Αντίθετα, το ασφαλιστικό σύστημα, λεηλατήθηκε απροκάλυπτα την περίοδο των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να επιτευχθεί με όρους κοινωνικής και γενεακής αλληλεγγύης.
Η Κυβέρνηση της Αριστεράς κινείται με στρατηγική και σταθερό βηματισμό και με σύμμαχό της την κοινωνία αναλαμβάνει σημαντικές οργανωμένες πρωτοβουλίες, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για να οδηγηθούμε σε μια μεταμνημονιακή εποχή μακριά από κηδεμονίες και εξαρτήσεις.
Το καθεστώς όπου κυριαρχούν τα πελατειακά δίκτυα, οι πελατειακές σχέσεις, τα χαριστικά δάνεια προς επιχειρήσεις μέσω των οποίων κάποιοι ήθελαν να έχουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό και τα δάνεια τους στο εσωτερικό και όλο αυτό υπό την προστασία του πολιτικού συστήματος, αποκαλύπτεται προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο.
Οι μεγάλες τομές και αλλαγές στη δημόσια διοίκηση πρέπει να επιταχυνθούν άμεσα με στόχο και προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του πολίτη. Η διοικητική μεταρρύθμιση που χρειάζεται και έχει ανάγκη η χώρα να γίνει με στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
Στόχος μας είναι η αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών και η διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων για να βγούμε στο ξέφωτο. Προχωράμε μπροστά με οδηγό τον λαό. Ένα χρόνο μετά, συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες για να αφήσουμε οριστικά πίσω τις παθογένειες που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Ένα χρόνο μετά στεκόμαστε όρθιοι απέναντι στα κατεστημένα συμφέροντα που καταδυνάστευσαν τον τόπο επί δεκαετίες. Στήριγμά μας ήταν και παραμένει η κοινωνία. Προχωράμε με πείσμα και αυτοπεποίθηση. Οι αγώνες και οι κόποι του λαού μας για το δίκιο, τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία δεν θα πάνε χαμένοι.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι βουλευτής Άρτας – ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: