Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την Υγεία

Χωρίς θετική κατάληξη η συνάντηση Βορίδη - εργαζομένων Υγείας

Δυναμική η κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΕΣΥ, οι οποίοι διαδήλωσαν για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που διαλύουν και ιδιωτικοποιούν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

  
«Ενυπόγραφα λέμε όχι: Στη διαρκή κινητικότητα - Στις μειώσεις μισθών - Στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις. Μας αξιολογούν κάθε μέρα οι πολίτες». Σε τρεις σειρές γραμμένες σε ένα τεράστιο πανό που κρατούσαν ψηλά οι υγειονομικοί, που διαδήλωσαν μαζικά έξω από το υπουργείο Υγείας χθες, τα λένε όλα.

Περίπου τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι στο ΕΣΥ έδωσαν χθες το «παρών» στην οδό Αριστοτέλους κατά την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Απέναντι στις μεταρρυθμιστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης που διαλύουν και ιδιωτικοποιούν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, όπως επισημαίνουν.
Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, τονίζουν, βρίσκονται στο «κόκκινο» και το προσωπικό που απέμεινε είναι κάτω των ορίων ασφαλείας -έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να αποχωρήσουν με συνταξιοδοτήσεις πάνω από 5.000 υγειονομικοί.
Η κυβέρνηση μετακυλίει το κόστος στις τσέπες των πολιτών, συρρικνώνει και ιδιωτικοποιεί υφιστάμενες δραστηριότητες, διαμαρτύρονται οι υγειονομικοί και προσθέτουν ότι με το νέο σύστημα αξιολόγησης κατασκευάζονται νέοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα τίθενται σε διαρκή κινητικότητα και θα κινδυνεύουν με διαθεσιμότητες-απολύσεις.
Σε αυτό ενυπόγραφα μέχρι σήμερα αρνούνται να συμμετάσχουν 20.000 υγειονομικοί και έως το τέλος του μήνα, εκτιμά η ΠΟΕΔΗΝ, η άρνηση θα είναι καθολική.
  


Νέες συναντήσεις
Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, για να λάβει την επιβεβαίωση ότι ο νόμος της αξιολόγησης θα εφαρμοστεί. Την επόμενη Τετάρτη εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ θα συναντηθούν εκ νέου με τον υπουργό για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και οι υγειονομικοί.
Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις.
  
Τα κόλπα της αξιολόγησης
«Η αξιολόγηση, αν και είναι μια λέξη με πολύ θετικό φορτίο, θα χρησιμοποιηθεί πολύ αρνητικά, αφού ο νόμος λέει ξεκάθαρα ότι εκ των προτέρων θα βαθμολογείται το 15% του προσωπικού κάτω από τη βάση και, μάλιστα, ο υπάλληλος που θα έχει δύο συνεχόμενες χρονιές βαθμολογία κάτω από τη βάση θα μπει στη διαδικασία της κινητικότητας, δηλαδή στη δεξαμενή των διαθέσιμων.», εξήγησαν χθες σε συναδέλφους τους και απλούς πολίτες εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα δούμε συναδέλφους να μπαίνουν σε κινητικότητα. Εμείς εκτιμούμε ότι δεν περισσεύει κανένας υγειονομικός. Το σύστημα υγείας έχει τεράστιες ελλείψεις, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ανύπαρκτη και υπάρχουν πολύ χοντρά προβλήματα μέσα στα νοσοκομεία», τόνισε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, Αθηνά Γραμματικοπούλου.
«Με την ποσόστωση και τους περιορισμούς αυτής της. ιδιότυπης αξιολόγησης, που μόνο αξιολόγηση δεν μπορεί να θεωρηθεί, υποχρεωτικά θα χαρακτηρίζονται μέτριοι ή άχρηστοι συνάδελφοι που κρατάνε μόνοι τους δυο και τρεις κλινικές, διότι ο προϊστάμενος δεν θα μπορεί να συμπεριλάβει στους άριστους περισσότερους από έναν ή δύο. Οταν στα νοσοκομεία με τις τεράστιες ελλείψεις όμως και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού τα εύσημα θα παίρνουν δυο - τρεις ημέτεροι, τότε για ποια αξιολόγηση μιλάμε;», κατήγγειλαν εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.
Σχολιάζοντας το θέμα, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, Στέλιος Καζεπίδης, κατήγγειλε ότι από τη διαθεσιμότητα, την κινητικότητα και την αξιολόγηση δεν εξαιρούνται ούτε τα ΑμεΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση διοικητικής υπαλλήλου με κινητική αναπηρία, που εργαζόταν στο Τμήμα Παροχών του ΙΚΑ, η οποία, αν και προσλήφθηκε το 2004 με τον νόμο 2643 για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τέθηκε σε διαθεσιμότητα προ τριμήνου!
Δομές ψυχικής υγείας. «Λείπουν» 30 εκατ. ευρώ.
Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους ζήτησε χθες η νέα υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, από τον αρμόδιο επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενταξης της Ε.Ε., Λάσλο Αντορ, για να προχωρήσουν η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας, που προβλέπουν την οριστική κατάργηση όλων των ψυχιατρείων με την πλήρη ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου κοινοτικών δομών Ψυχικής Υγείας, μέχρι το τέλος του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: