Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

«ΘΡΙΛΕΡ» ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ!

Ενώ στις 24 Απριλίου εκπνέει η παράταση που δόθηκε για το Ν. Ιωαννίνων…

Πελαγωμένοι χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να εντοπίσουν τα ακίνητά τους Ο φόβος νέων φόρων αφήνει «ορφανά» χιλιάδες στρέμματα αγροτεμαχίων

Σε δύο εβδομάδες λήγει η παράταση που δόθηκε για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο και χιλιάδες πολίτες στην Ήπειρο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, δείχνουν πελαγωμένοι και δεν μπορούν να βρουν άκρη με τα ακίνητά τους. 

Αν και το Κτηματολόγιο, είναι σημαντικό εργαλείο για το Κράτος και τους πολίτες, καθώς μέσω αυτού ξεκαθαρίζει οριστικά το καθεστώς των ακινήτων, εν τούτοις έχει μετατραπεί σε «θρίλερ». Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα και εκατοντάδες ιδιοκτήτες τρέχουν από γραφείο σε γραφείο, σε Συμβολαιογράφους και Ειρηνοδικεία για τις απαραίτητες διαδικασίες και την έκδοση βεβαιώσεων. Η χορήγηση μιας νέας παράτασης, αποδεικνύεται αναγκαία, καθώς τουλάχιστον στο Νομό Ιωαννίνων, πάρα πολλοί είναι εκείνοι που θα γίνουν εκπρόθεσμοι και θα είναι ορατός ο κίνδυνος τα ακίνητά τους να καταλήξουν στα χέρια του Δημοσίου.


Χωρίς «αναγνωρισμένους» τίτλους!

Το πρόβλημα είναι πως στις περισσότερες περιοχές όπου γίνεται τώρα η κτηματογράφηση δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, καθώς τα περισσότερα ακίνητα είναι αγροτεμάχια που έχουν κληρονομηθεί από γονείς, οι οποίοι με τη σειρά τους τα είχαν κληρονομήσει από τους δικούς τους γονείς κ.ο.κ. Και όπου υπάρχουν όμως τίτλοι αυτοί είναι παλιά συμβόλαια με παλιά τοπογραφικά. Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε για τη σύνταξη του Κτηματολογίου, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την επιτάχυνση που επιχειρήθηκε και τις ασφυκτικές ημερομηνίες που τέθηκαν σε περιοχές, όπως ο Νομός Ιωαννίνων, που διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αριθμό αποδήμων, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τα κτήματά τους ως προς την καλλιέργειά τους, χωρίς ποτέ όμως να τα αποποιηθούν. 
Αυτό άλλωστε δείχνει και το γεγονός πώς από τις αρχές Μαρτίου σε όλα σχεδόν τα χωριά του νομού καταφθάνουν απόδημοι για να εντοπίσουν τα ακίνητά τους ώστε να τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο. Αρκετοί μάλιστα έχουν έρθει και δύο και τρεις φορές για να βγάλουν άκρη. 
Τόσο αυτοί, όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων τα έχουν μεν δηλωμένα στην Εφορία, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ αλλά σήμερα βρίσκονται σε αδυναμία να τα εντοπίσουν με ακρίβεια.


Η διαδικασία

Η διαδικασία δεν είναι εύκολη υπόθεση: Για να βρεθεί ένα ακίνητο, πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες συντεταγμένες. Αν δεν έχουν ούτε τοπογραφικό, τότε πρέπει να απευθυνθούν σε μηχανικό, με το ανάλογο κόστος και εφόσον υπάρχουν συμβόλαια. Όσοι δεν έχουν συμβόλαια πρέπει με δύο μάρτυρες να μεταβούν είτε στο Ειρηνοδικείο, είτε σε συμβολαιογράφο για να δηλώσουν χρησικτησία και στη συνέχεια να το εγγράψουν στο υποθηκοφυλακείο. 
Υπάρχει βέβαια και η κατηγορία εκείνων που έχουν κληρονομήσει ακίνητα, χωρίς διαθήκη, οπότε ακολουθείται άλλη διαδικασία, έκδοση βεβαιώσεων μη δημοσίευσης διαθήκης και μη αποποίησης κληρονομιάς, κλπ. Ακόμη όμως και αν γίνει η δήλωση, και πάλι δεν είναι κανένας σίγουρος, αφού θα πρέπει να περάσουν 1,5 με 2 χρόνια για να διαπιστωθεί αν κάποιος γείτονας δεν έχει «εισπηδήσει» στην δηλωθείσα ιδιοκτησία, είτε από λανθασμένες συντεταγμένες, είτε και για άλλους λόγους. Υπάρχει και ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, που είναι το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού ακινήτων ως δασικών εφόσον αυτό προκύπτει από τους δασικούς χάρτες! Μια άλλη δυσκολία που διαπιστώνεται, σε μικρότερη όμως κλίμακα, είναι η διαφωνία που υπάρχει μεταξύ κληρονόμων σε περιπτώσεις που είναι συνδικαιούχοι σε ακίνητα για τα οποία είτε δεν υπάρχουν συμβόλαια, είτε διαθήκες, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να είναι ατέρμονες και να μη βρίσκεται κοινά αποδεκτή λύση.


Τα παρατάνε!

Από τη μέχρι τώρα διαδικασία είναι διάχυτη η εντύπωση πως ένας μεγάλος αριθμός αγροτεμαχίων σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων (που δεν βρίσκονται εντός αναδασμών, ή δεν είναι καλλιεργήσιμες) θα περάσει στο Δημόσιο, καθώς οι ιδιοκτήτες τους, είτε δεν μπορούν να τα εντοπίσουν, είτε έχουν δασωθεί, είτε ακόμη και δεν τα δηλώνουν προ του φόβου για πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. 
Ανεξάρτητα αυτών των προβλημάτων, που έχουν μετατρέψει σε βραχνά τη σύνταξή του, αλλά και τα πρόσθετα έξοδα για τους πολίτες, το Κτηματολόγιο θα βάλει ένα τέλος στην καταπατήσεις και τις αυθαιρεσίες. Αν δεν αποτελούσε προαπαιτούμενο του Μνημονίου, είναι αμφίβολο αν θα προχωρούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: